- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Razem 0,00 zł
- ALKOHOLE
- KONIAK
- Wódka ELUXO edycja POP ART
- SAMPLE ELUXO
- Alkohole z TIKTOKA
- WHISKY
- SZAMPAN
- WINO MUSUJĄCE
- WINO
- BIAŁE WINO
- CZERWONE WINO
- RÓZOWE WINO
- WINO SŁODKIE
- WINO PÓŁSŁODKIE
- WINO PÓŁWYTRAWNE
- WINO WYTRAWNE
- WINO EKSKLUZYWNE
- WINO LUBUSKIE
- WINA WŁOSKIE
- WINA HISZPAŃSKIE
- WINA CHILIJSKIE
- WINA FRANCUSKIE
- WINA WĘGIERSKIE
- WINA KALIFORNIJSKIE
- WINA AUSTRIACKIE
- WINA Z RPA
- WINA ARGENTYŃSKIE
- WINA NIEMIECKIE
- WINA Z NOWEJ ZELANDII
- WINA GRECKIE
- WINA PORTUGALSKIE
- WINA IZRAELSKIE
- WINA Z USA
- WINO GRUZIŃSKIE
- PORTO
- LIKIER
- WÓDKA
- ŚLIWOWICA
- OKOWITA I DESTYLAT
- GRAPPA
- CALVADOS
- TEQUILA
- ARMANIAK
- RUM
- BRANDY
- MIÓD PITNY
- METAXA
- GIN
- NALEWKI
- PIWO RZEMIEŚLNICZE
- MINIATURY
- NAPOJE
- ZESTAWY UPOMINKOWE
- BON PODARUNKOWY
- SZKŁO KRYSZTAŁOWE
- KAWIOR - ANTONIUS CAVIAR
- Lubuski Festiwal Whisky i Alkoholi Mocnych
- BEZALKOHOLOWA BAZA DO KOKTAJLI
- BEZALKOHOLOWE
Indeks: OS_002
Śledziówka - wódka o smaku śledzia 38% 500ml
Indeks: LU_20
Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze
Indeks: PHA_441
Soplica Staropolska
Indeks: MZ_0122
Młody Ziemniak 2022 500 ml
ZAGRANICZNA WÓDKA SMAKOWA
Historia wódki sięga aż średniowiecza. Do dziś trwają spory nad tym, w którym kraju pojawiła się ona po raz pierwszy. Niezależnie od tego, pewne jest, że początkowo destylowany alkohol pełnił funkcję środka leczniczego, który miał zapobiegać wszelkim dolegliwością i w cudowny sposób przedłużać życie. Dopiero kilkaset lat później wraz z rozwojem gospodarki i zwiększeniem produkcji zboża wódka zaczęła być produktem przeznaczonym do konsumpcji na dużo większą skalę.
Jak powstaje zagraniczna wódka smakowa?
Wódkę produkuje się poprzez rozcieńczenie spirytusu wodą. Smak, aromat i barwa trunku są zależne właśnie od rodzaju i sposobu wytwarzania spirytusu. Chcąc otrzymać roztwór o mocy 96% należy starannie wykonać kilka czynności, które przetworzą bogatą w skrobie i cukry proste roślinę w spirytus. Na początku zacier z cukru lub mąki zbożowej, wody i drożdży fermentuje się, tak aby otrzymać mieszankę o mocy 8%. Następnie poddaje się ją destylacji, która zwiększa moc roztworu do 85-90%. Kolejnym etapem jest rektyfikacja, która zapewnia pozbycie się nieprzyjemnego aromatu oraz smaku trunku. Na tym etapie roztwór zyskuje moc 96%. Teraz pozostaje już tylko rozcieńczenie go wodą, tak aby zyskał określoną moc i rozlanie do butelek.
Wódki smakowe swój smak i aromat zawdzięczają aromatyzowanym ziołom i owocom lub zbożowym, owocowym i winnym spirytusom, które czasami łączy się także z nalewami, destylatami oraz moszczem. Nierzadko dodaje się do nich także sztuczne zapachy, które mają za zadanie jeszcze bardziej wzbogacić aromat trunku.
Na rynku istnieje wiele ciekawych rodzajów zagranicznej wódki smakowej, która zdobywa serca koneserów tego trunku. Jedną z najbardziej popularnych jest Cachaca Cana Rio, czyli brazylijski napój alkoholowy, wytwarzany z trzciny cukrowej, z której w wolnym tempie wydobywa się świeży sok, który następnie jest poddawany procesowi podwójnej fermentacji w miedzianych alembikach. Górska woda użyta do produkcji tego rodzaju alkoholu gwarantuje jego czystość, klarowność oraz łagodność. Smak Cachacy można porównać do połączenia rumu i tequili, jednak jest od nich bardziej delikatna i owocowa.
Zagraniczną marką wódki, która przez swoją niezwykłą historię zasługuje na uwagę jest J.A. Baczewski. Wytwórnia Baczewskich powstała w 1782 roku we Lwowie i aż do wybuchu drugiej wojny światowej działała jako polska firma, przez lata tworząc niezwykłą tradycję. Niestety w 1939 roku w wyniku bombardowań fabryka została spalona i doszczętnie zniszczona, a na koniec rozgrabiona przez Niemców i Sowietów. Dopiero piętnaście lat później spadkobiercy rodziny Baczewskich korzystając z cudem ocalałych receptur wznowili produkcję w wiedeńskim oddziale firmy, gdzie jest ona produkowana po dziś dzień. W 2011 roku wódka wróciła do Polski, gdzie tak samo jak przed wojną można kupić ją i rozkoszować się doskonałym smakiem.
Pomysł na drinka z zagraniczną wódką smakową:
Brazylijski drink – Caipirnha
Składniki:
- Cachaca (50 ml)
- limonka (połowa, pocięta na kilka kawałków)
- cukier (biały lub brązowy; 2 łyżeczki do herbaty)
- kostki lodu
Sposób przygotowania: Połowę limonki pokroić na mniejsze części (4-8). Umieścić je w szklance i wsypać do niej dwie łyżeczki cukru. Rozgnieść, aby wycisnąć sok z limonki. Szklankę wypełnić kostkami lodu i wlać Cachacę. Przelać wszystko do shakera i wstrząsnąć kilka razy, aby dobrze wymieszać składniki. Ponownie przelać wszystko do szklanki typu old-fashioned. Dodatkowo, Caipirinha może być ozdobiona kawałkiem limonki.
Indeks: PI_4
Cachaca Pirassununga 51 0,7l
Indeks: PI_7
Cana-rio Cachaca 1l
Indeks: MV_0007
STUMBRAS RASBERRY 0,5l
Indeks: TH_3039
Wódka Roberto Cavalli Pineapple 1L
Indeks: TH_2938
Wódka Roberto Cavalli Mango 1L
Indeks: PHUD_9372
Ketel One Botanical Grapefruit & Rose
Indeks: PHUD_86482
Ketel One Botanical Cucumber&Mint 30%
Indeks: CI_9372
Stolichnaya Salted Carmel Vodka 40%
Indeks: IF_28739
Wódka Kamo Blueberry
Indeks: IF_2739
Wódka Kamo Redberry
Indeks: IF_2839