Kategorie

WHISKY 

663 prod.
  • 279,00 zł W magazynie

    Japońska whisky, typu blended, w jej skład wchodzą whisky leżakujące w dębowych beczkach co najmniej 8 lat. Trunek leżakuje w dębowych beczkach w opuszczonym tunelu kolejowego pod ziemią. Whisky charakteryzuje jej lekkość.

    279,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 270,00 zł W magazynie

    Whiskey starzona w beczkach po sherry, porto, maderze, białym burgundzie i cabernet sauvignon. Dzięki takiej kombinacji zyskuje niespotykaną głębię aromatów i interesującą, głęboką barwę. W smaku zrównoważona kompozycja suszonych owoców, cytrusów, wanilii, przypraw i goździków.

    270,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 177,00 zł W magazynie

    Glenfarclas 10 Y.O. jest to whisky o bogatym charakterze. Uznana została za najlepszą whisky 10-letnią ze Speyside.

    177,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 251,00 zł W magazynie

    Glengoyne 12 YO Highland Single Malt to doskonałej jakości, oryginalny, 12- letni trunek, wytwarzany w destylarni Glengoyne, słynącej z wieloletniej tradycji w tworzeniu wyśmienitych wyrobów alkoholowych.

    251,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 143,00 zł W magazynie

    Antiquary 12YO jest to kompozycja 30 specjalnie dobranych whisky zbożowych i słodowych pochodzących głównie z regionu Speyside. Alkohol ten wyróżnia się wysoką zawartością whisky słodowych w porównaniu do zbożowych- 55% do 45%. Jest to doskonałe połączenie cytrusów, toffee oraz dymu torfowego.

    143,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 577,00 zł W magazynie

    Antiquary 21 YO jest to whisky należąca do grupy luksusowych, składa się z destylatów, które dojrzewają w beczkach wykonanych z dębu przez okres co najmniej 21 lat. Jest to idealnie skomponowany alkohol,w którym wyczujemy zapach mniszka lekarskiego, wrzosu oraz czarnej porzeczki, aromaty torfu, cytrusów oraz słodu i smak toffee oraz miodu. Wykończenie...

    577,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 577,00 zł W magazynie

    DEANSTON 18 Y.O. BOURBON CASK to kompozycja łącząca w sobie: najwyższej jakości lokalny jęczmień, niezwykła wodę pochodzącą z rzeki Teith, wiedzę lokalnych producentów, pierwszy raz napełniane beczki po burbonie oraz sporo czasu. Dzięki połączeniu tych wszystkich czynników otrzymujemy słodką miodowo- owocową whisky z dodatkiem jęczmienia oraz wanilii.

    577,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 1 784,00 zł W magazynie

    Whisky która dojrzewa od 1994 roku w beczkach po Pedro Ximénez Sherry Puncheon została zabutelkowana w 2016 roku. Jest to edycja 664 butelek. 

    1 784,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 8 714,00 zł W magazynie

    42 letnia whisky single malt finiszowana w beczkach Massandra Aleatico Hogshead. Edycja składa się ze 175 butelek. 

    8 714,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 377,00 zł W magazynie

    Auchentoshan Blood Oak jest to whisky produkowana w regionie Lowlands, dojrzewa ona w beczkach po burbonie i po czerwonym winie. Nie jest filtrowana na zimno. W smaku odnajdziemy słodycz miodu, pomarańcze, czarny pieprz, gałkę muszkatołową oraz przyprawy. Wykończenie długie z akcentem pikantnej gorzkiej czekolady, pomarańczy oraz dębu.

    377,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 261,00 zł W magazynie

    Knockando 15 Y.O. to połączenie 15-letnich whisky, które dojrzewały w beczkach po sherry i burbonie. Jest to idealnie skomponowane połączenie owoców, przypraw, migdałów oraz słodyczy. Wykończenie niezwykle przyjemne i długie.

    261,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 288,00 zł W magazynie

    Johnnie Walker Green Label jest to połączenie specjalnie wyselekcjonowanych whisky, które dojrzewają przez okres co najmniej 15 lat.

    288,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 248,00 zł W magazynie

    Jest to whisky posiadająca wyraźny zapach pomarańczy i sherry z dodatkiem dymu i kadzidła. Alkohol o konsystencji syropu, oleisty. Żywy posmak to zasługa świeżych owoców, a słodkawa nuta smakowa, jaką także możemy dostrzec pochodzi z miodu wrzosowego. Finisz delikatnie pikantny z akcentem gorzkiej hiszpańskiej pomarańczy.

    248,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 163,00 zł W magazynie

    Robert Burns Malt w destylarni nazywana także Calvados. Whisky ta posiada zapach zielonego jabłka, gruszki, wanilii oraz cydru. Wykończenie lekkie i delikatne.

    163,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 153,00 zł W magazynie

    Speyburn 10 jest to niepopularna i niedoceniona whisky wytwarzana w destylarni Speyburn w regionie Highlands. Whisky ta produkowana jest z miękkiej źródlanej wody pochodzącej ze Speyside. Alkohol ten jest połączeniem destylatów dojrzewających przez okres minimum 10 lat w beczkach z amerykańskiego dębu.

    153,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 340,00 zł W magazynie

    Interesująca whisky kreatywnie łącząca trunek z  beczek z destylatem o różnym poziomie torfu  i wieku, finiszowana w beczkach po sherry Oloroso, butelkowana bez filtracji na zimno, na wzór whisky z 1938r. Intensywnie torfowa, wyczuwalne są też nuty świeżego cynamonu i ostrej bryzy morskiej z odrobiną dymu z ogniska, ustępują z czasem nutom likierowym i...

    340,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 1 049,00 zł W magazynie

    The Glenlivet Cipher jest to limitowana wersja znajdująca się w czarnej butelce.  Nie znajdziemy informacji, takich jak rodzaj beczek, w których dojrzewały, wieku whisky oraz akcentów smakowo-zapachowych. Smak i zapach tego alkoholu jest efektem unikalnych, nigdy wcześniej nie używanych beczek. 

    1 049,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 167,00 zł W magazynie

    Japońska whisky typu blended produkowana przez destylarnię White Oak (Biały Dąb) w mieście Akashi w prefekturze Hyogo. Whisky jest dystylowana 1-2 miesięcy w roku, produkcja jest więc niewielka, co za tym idzie trunki są dostępne w ograniczonej ilości. Whisky leżakuje około trzech lat i jest starzona w beczkach po burbonie, ostatni etap leżakowania spędza...

    167,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 272,00 zł W magazynie

    Jest to mieszana whisky zestawiana w destylarni Chugoku Jozo, położonej w górach w pobliżu miasta Hiroshima. To podstawowe wydanie Togouchi, bez określonego wieku. Do komponowania tej whisky wykorzystuje się słodowe i zbożowe destylaty pochodzące ze Szkocji oraz Kanady. 

    272,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 904,00 zł W magazynie

    Ta 12-letnia whisky to edycja zrobiona z mocno torfowego jęczmienia, w której odnaleźć można intensywne nuty owocowe. Dojrzewa przez co najmniej 12 lat w amerykańskich, hiszpańskich i japońskich dębowych beczkach. W zapach ostra, słodowa, letnie owoce. Smak mocny, twardy, z nutami drewna, suszonych owoców i miodu. Finisz długi, ciepły, suchy.

    904,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 237,00 zł W magazynie

    HYDE NO.4 6Y RUM FINISH jest to 6letnia edycja , niebarwiona oraz niefiltrowana na zimno. Jest to whisky poddawana procesowi finiszowania w beczkach po rumie. Słodkie, rumowe aromaty, zapach toffee, wanilii, jeżyn, szarlotki, pomarańczy i wody różanej.

    237,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h

Whisky – woda życia dojrzewa w dębowych beczkach

Ten złocisty alkohol dojrzewający w drewnianych beczkach o charakterystycznym dymnym posmaku najczęściej wytwarzany jest ze słodu jęczmiennego bądź jęczmienia. Whisky kojarzona jest głównie z krajami anglosaskimi, jednak jak wynika z dostępnych źródeł pierwszy odpowiednik znanego trunku stworzyli irlandzcy mnisi w leczniczych celach. Woda życia z łac. ‘aqua vitae’, według zapewnień twórców, nie tylko leczyła ciało z wielu dolegliwości jak ospa czy paraliż, ale przede wszystkim miała zapewniać życie wieczne. Dopiero przywieziona przez zakonników receptura na tereny Szkocji, została udoskonalana pod kątem smakowym i jakościowym, usprawniono proces produkcji złotego trunku, a dzięki aktywności kolonizacyjnej Wielkiej Brytanii whisky zaczęła być produkowana w innych krajach i stała się najpopularniejszym wysokoprocentowym alkoholem na świecie.

Ewolucja nazwy

Nazwa whisky przeszła długą drogę do obecnego brzmienia. Łacińskie ‘aqua vitae’ w tłumaczeniu na język gaelicki dawało ‘uisge beatha’. Z czasem jednak zaczęto nazwę przeinaczać, początkowo na ‘uiskie’, potem na ‘usky’, by ostatecznie złocisty trunek przyjął znaną współcześnie nazwę ‘whisky’. Zapis ‘whisky’ i ‘whiskey’ jest geograficznym rozróżnieniem. Destylowany potrójnie złoty trunek z Irlandii oraz ze Stanów Zjednoczonych zapisuje się w formie whiskey, kiedy szkocka określana jest terminem whisky.

Typologia whisky

Whisky produkowana jest w wielu regionach na świecie, przy zastosowaniu różnych metod produkcji i utrzymaniu określonych standardów jakości. Stąd istotną klasyfikacją jest podział ze względu na kraj pochodzenia. Whisky produkuje się w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych, Japonii i Kanadzie, a także w krajach dotąd nie związanych kulturowo z whisky jak Indie oraz Polska.
Najbardziej rozpowszechnioną na świecie whisky jest scotch whisky produkowana ze 100% słodu jęczmiennego, dojrzewająca w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. Whisky szkocka dostępna jest w kilku rodzajach, m.in. whisky słodowa (malt whisky) wytwarzana najbardziej tradycyjnymi metodami jak przez średniowiecznych mnichów w procesie zacierania, fermentacji, destylacji i dojrzewania. Najbardziej docenianym przez koneserów gatunkiem jest single malt whisky produkowana z jednego rodzaju słodu, pochodząca z jednej destylarni, jednak finalnie z różnych beczek oraz odmiennych roczników. Dostępna jest także whisky zbożowa (grain whisky) powstała po tym jak Aeneasa Coffey wynalazł maszynę do destylacji ciągłej. Pozwoliło to na rozpoczęcie przemysłowej produkcji destylatu na bazie dowolnych zbóż, bez konieczności ich słodowania. To grain whisky w głównej mierze przyczyniła się do ekspansji złotego trunku na świecie. Na rynku alkoholi dostępne są również whisky kupażowane (blended), czyli mieszanki whisky słodowej ze zbożowymi np. marka Johny Walker. Najpopularniejsze gatunku szkockiej to Johnnie Walker, Ballantine's, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal, Grant's, Laphroaig, the Balvenie,, Ardbeg, Glenmorangie oraz Glenfiddich.
Irlandia słynie z najszlachetniejszych i najbardziej cenionych przez koneserów gatunków whisky, produkowanych wyłącznie z jęczmienia i jego słodu. Irlandzka whiskey destylowana jest trzykrotnie i dojrzewa w dębowym beczkach przez co najmniej trzy lata. Słód suszony bez użycia torfu pozwala uzyskać destylat gładki i łagodniejszy w smaku w porównaniu do szkockiego. Typowym dla Irlandii gatunkiem whiskey jest uzyskiwana z mieszanki słodu i jęczmienia single pot still whiskey. Znane irlandzkie marki whiskey to Jameson, Tullamore Dew, Powers, Midleton Very Rare, Redbreast, Paddy. północnoirlandzki Bushmills oraz Kilbeggan uznawany za najstarszą destylarnię whiskey na świecie.
Amerykańskie whiskey produkowane są nie tylko ze słodu jęczmiennego i jęczmienia, na skutek nałożonych przez rząd federalny w XVIII w. wysokich podatków wielu małych producentów zdecydowała się na destylację alkoholu z ziaren kukurydzy, w ten sposób powstał jeden z najpopularniejszych trunków w Stanach Zjednoczonych - bourbon, od nazwy hrabstwa Bourbon w stanie Kentucky. W ten sam sposób powstała również Tenenssee Whiskey znana pod popularną marką Jack Daniel’s.
Japońska whisky wytwarzana jest od 1924 roku tymi samymi metodami produkcji jak szkocka. Destylowana jest dwukrotnie z użyciem torfu do suszenia słodu jęczmiennego. Jej popularność cały czas rośnie, mimo, że Japonia nie posiada wielowiekowej tradycji w zakresie wytwarzania złocistego trunku. Do popularnych marek należą Nikka i Yamazaki (Suntory). Japonia znana jest z produkcji z dużej ilości blendów, whisky wchodzące w skład mieszanek pochodzą z jednej destylarni. Pozwala to stwierdzić, że Japończycy wytwarzają bardzo zróżnicowaną whisky.

Głębia smaku pochodzi z ziemi, powietrza, wody i ognia

Według znawców na smak whisky wpływa jakość, pochodzenie i proporcje składników takich jak ziemia, powietrze, woda i ogień. Jakość podłoże, w którym rośnie jęczmień, pszenica, owies czy kukurydza oraz wydobywany z ziemi torf w głównej mierze wpływa na ostateczny charakter i bogactwo otrzymanego destylatu. Beczki wytwarzane są z drewna dębowego, a dąb jak wiadomo rośnie w ziemi. Czyste, nadmorskie powietrze zawierające duża ilość jodu, owiewając leżakujące beczki z destylatem nadając im specyficzny smak. Zacier uzyskany przez zmieszanie słodu jęczmiennego z krystaliczną wodą z potoku przepływającego przez szkockie wrzosowiska, nadaje whisky słodki, kwiatowy aromat. Z kolei dymny i ziemisty posmak whisky zyskuje przez suszenie zesłodowanego jęczmienia nad żarzącym się torfem.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl