Kategorie

WHISKY 

663 prod.
  • 251,00 zł W magazynie

    Chivas Regal Mizunara jest to edycja, która początkowo przeznaczona była wyłącznie na rynek japoński, stworzona została przez Master Blendera Colina Scotta, którego zainspirowała podróż do Japonii. Nazwa tej whisky pochodzi od dębu Mizunara, z którego zostały wykonane beczki, w których dojrzewała część destylatów.

    251,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 115,00 zł W magazynie

    Proces produkcji powstał w według oryginalnego autorskiego przepisu blendowania – powstaje w wyniku mieszania różnych rodzajów ciekawych whisky, destylowanych ze słodu jęczmiennego i ziaren innych zbóż. Whisky dojrzewa w dębowych beczkach co sprawia, że whisky Baczewskiego charakteryzuje się bursztynowym kolorem, delikatnie słodkawym i wyjątkowo gładkim...

    115,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 299,00 zł W magazynie

    Jack Daniel's Single Barrel 100 proof zawiera 50 % alkoholu, pochodzi on z jednej  specjalnie wyselekcjonowanej beczki (single barrel) dzięki temu można poczuć pełną łagodność i intensywność jej bogatego smaku. Ten łagodny, aromatyczny Tennessee Whiskey wyróżnia się aromatem dębu, karmelu z odrobiną kawy. W smaku wyczuwalne są nuty wanilii, przypraw oraz...

    299,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 426,00 zł W magazynie

    Johnnie Walker Ultimate 18 YO jest to whisky łącząca w sobie destylaty ze specjalnie wybranych beczek, któe dojrzewały przez okres co najmniej 18 lat.

    426,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 346,00 zł W magazynie

    Ardbeg An Oa  to whisky, której nazwa odnosi się do półwyspu Oa, znajdującego się  na południu wyspy. Jego kształt i położenie chroni destylarnie Ardbeg przed wybrykami Atlantyku.

    346,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 249,00 zł W magazynie

    Ballantines The Glenburgie 15YO, to pierwsze whisky typu single malt pod znakiem Ballantine's.  Single Malt z destylarni Glenburgie jednej z najstarszych destylarni w regionie Speyside produkowane są whisky o smaku jabłek i gruszek z akcentami miodowej słodyczy. Doskonale zbalansowany z delikatnymi aromatami gruszek i czerwonych jabłek, o delikatnej...

    249,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 249,00 zł W magazynie

    Ballantine's The Miltonduff  15YO, to pierwsze whisky typu single malt pod znakiem Ballantine's.  Single Malt z destylarni Miltonduff w regionie Speyside produkowany jest z  whisky o smaku kwiatowym, ziołowym i waniliowym. Doskonale zbalansowany z delikatnymi aromatami lukrecji z nutą cynamonu, o delikatnej teksturze i rozgrzewającym finiszu.

    249,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 451,00 zł W magazynie

    Knockando 21-letnia whisky single malt to wyjątkowy trunek.Celowo wyselekcjonowane beczki z rocznika 1994 zostały użyte do stworzenia złożonej i delikatnej whisky. Bardzo dojrzały smak owoców i delikatnej nuty dębiny z długim, kremowym posmakiem.

    451,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 395,00 zł W magazynie

    Crown Royal XO jest to kompozycja destylatów dojrzewających w beczkach z amerykańskiego dębu a następnie finiszowanej w beczkach po koniaku. W zapachu karmel, suszone owoce, imbir, kruche maślane ciasteczka i imbir. Niezwykle zróżnicowany smak delikatnie wyczuwalne suszone owoce , karmel, imbir i nuty goździków. Finisz  delikatny, waniliowy z lekkimi...

    395,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 188,00 zł W magazynie

    Ta specjalna edycja została wydana z okazji 125 rocznicy otwarcia Saloon Red Dog w Lynchburgu. Butelka bez kartonika

    188,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 299,00 zł W magazynie

    Jack Daniel's Single Barrel Rye o mocy 45 %, destylowany jest z zacieru o zawartości 70% żyta, 18% kukurydzy i 12% słodu jęczmiennego. Poddawany jest procesowi charcoal mellowing, który polega na filtracji destylatu przez kolumnę z węglem drzewnym z klonu, który jest produkowany na terenie destylarni. 

    299,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 734,00 zł W magazynie

    Whisky dojrzewająca w dębowych beczkach. W nosie toffi, wata cukrowa, z odrobiną świeżo skoszonej trawy. W ustach słodka, kokosowa, kukurydziany chleb, biały pieprz, gałka muszkatołowa, nuty karmelu i egzotycznych owoców. Finisz długi, korzenny, słodki.

    734,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 199,00 zł W magazynie

    Jack Daniel's Master Distiller Limited Edition jest to edycja limitowana, która powstała by uczcić pamięć Master Distillera w latach 1988-2008-  Jimmy Bedford'owi, był założycielem marki, zarówno rolnikiem, jak i fanem whisky i jako szósty master distiller,  przyczynił się znacząco do sukcesu marki.

    199,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 199,00 zł W magazynie

    Whiskey, która w 70% składa się z żyta.Dla porównania - klasyczny Jack Daniel's jest w 80% z kukurydzy, 8% żyta, 12% jęczmień słodowy.  Edycja Jack Daniel's Rye to 70% żyta, 18% kukurydza, 12 % jęczmień słodowy. 

    199,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 262,00 zł W magazynie

    Crown Royal wyszła z innym nowym akcentem, dodając smak jabłek do whisky. To nie jest zupełnie dziwaczne pojęcie, które konfrontuje się z jabłkowym cydrem i calvadosem. Natomiast jabłkowe brandy produkowane jest w regionie Normandii we Francji. W celu wytworzenia jabłkowego smaku whisky, jabłka są moczone w kąpieli z wody i alkoholu. 

    262,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 209,00 zł W magazynie

    Klasyczny single malt bez określenia wieku dojrzewający w świeżych beczkach po bourbonie by zyskał słodycz i po sherry Oloroso dla nadania owocowości i złożoności.

    209,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 24,00 zł W magazynie

    Klasyczny single malt bez określenia wieku dojrzewający w świeżych beczkach po bourbonie by zyskał słodycz i po sherry Oloroso dla nadania owocowości i złożoności.

    24,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 325,00 zł W magazynie

    Jedna z najnowszych odsłon destylarni Armorik. Dervenn to w bretońskim dialekcie „dąb” i ta whisky dojrzewała 5 lata w beczkach właśnie z dębu bretońskiego.

    325,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 272,00 zł W magazynie

    Armorik Double Maturation to symbol destylarni, który łączy wysoką jakość produkcji whisky single malt z unikalnym, lokalnym charakterem. 

    272,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 31,00 zł W magazynie

    Armorik Double Maturation to symbol destylarni, który łączy wysoką jakość produkcji whisky single malt z unikalnym, lokalnym charakterem. 

    31,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 262,00 zł W magazynie

    Wyjątkowa francuska whisky bez określenia wieku dojrzewająca wyłącznie w beczkach po sherry.

    262,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h

Whisky – woda życia dojrzewa w dębowych beczkach

Ten złocisty alkohol dojrzewający w drewnianych beczkach o charakterystycznym dymnym posmaku najczęściej wytwarzany jest ze słodu jęczmiennego bądź jęczmienia. Whisky kojarzona jest głównie z krajami anglosaskimi, jednak jak wynika z dostępnych źródeł pierwszy odpowiednik znanego trunku stworzyli irlandzcy mnisi w leczniczych celach. Woda życia z łac. ‘aqua vitae’, według zapewnień twórców, nie tylko leczyła ciało z wielu dolegliwości jak ospa czy paraliż, ale przede wszystkim miała zapewniać życie wieczne. Dopiero przywieziona przez zakonników receptura na tereny Szkocji, została udoskonalana pod kątem smakowym i jakościowym, usprawniono proces produkcji złotego trunku, a dzięki aktywności kolonizacyjnej Wielkiej Brytanii whisky zaczęła być produkowana w innych krajach i stała się najpopularniejszym wysokoprocentowym alkoholem na świecie.

Ewolucja nazwy

Nazwa whisky przeszła długą drogę do obecnego brzmienia. Łacińskie ‘aqua vitae’ w tłumaczeniu na język gaelicki dawało ‘uisge beatha’. Z czasem jednak zaczęto nazwę przeinaczać, początkowo na ‘uiskie’, potem na ‘usky’, by ostatecznie złocisty trunek przyjął znaną współcześnie nazwę ‘whisky’. Zapis ‘whisky’ i ‘whiskey’ jest geograficznym rozróżnieniem. Destylowany potrójnie złoty trunek z Irlandii oraz ze Stanów Zjednoczonych zapisuje się w formie whiskey, kiedy szkocka określana jest terminem whisky.

Typologia whisky

Whisky produkowana jest w wielu regionach na świecie, przy zastosowaniu różnych metod produkcji i utrzymaniu określonych standardów jakości. Stąd istotną klasyfikacją jest podział ze względu na kraj pochodzenia. Whisky produkuje się w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych, Japonii i Kanadzie, a także w krajach dotąd nie związanych kulturowo z whisky jak Indie oraz Polska.
Najbardziej rozpowszechnioną na świecie whisky jest scotch whisky produkowana ze 100% słodu jęczmiennego, dojrzewająca w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. Whisky szkocka dostępna jest w kilku rodzajach, m.in. whisky słodowa (malt whisky) wytwarzana najbardziej tradycyjnymi metodami jak przez średniowiecznych mnichów w procesie zacierania, fermentacji, destylacji i dojrzewania. Najbardziej docenianym przez koneserów gatunkiem jest single malt whisky produkowana z jednego rodzaju słodu, pochodząca z jednej destylarni, jednak finalnie z różnych beczek oraz odmiennych roczników. Dostępna jest także whisky zbożowa (grain whisky) powstała po tym jak Aeneasa Coffey wynalazł maszynę do destylacji ciągłej. Pozwoliło to na rozpoczęcie przemysłowej produkcji destylatu na bazie dowolnych zbóż, bez konieczności ich słodowania. To grain whisky w głównej mierze przyczyniła się do ekspansji złotego trunku na świecie. Na rynku alkoholi dostępne są również whisky kupażowane (blended), czyli mieszanki whisky słodowej ze zbożowymi np. marka Johny Walker. Najpopularniejsze gatunku szkockiej to Johnnie Walker, Ballantine's, Teacher's, The Famous Grouse, Chivas Regal, Grant's, Laphroaig, the Balvenie,, Ardbeg, Glenmorangie oraz Glenfiddich.
Irlandia słynie z najszlachetniejszych i najbardziej cenionych przez koneserów gatunków whisky, produkowanych wyłącznie z jęczmienia i jego słodu. Irlandzka whiskey destylowana jest trzykrotnie i dojrzewa w dębowym beczkach przez co najmniej trzy lata. Słód suszony bez użycia torfu pozwala uzyskać destylat gładki i łagodniejszy w smaku w porównaniu do szkockiego. Typowym dla Irlandii gatunkiem whiskey jest uzyskiwana z mieszanki słodu i jęczmienia single pot still whiskey. Znane irlandzkie marki whiskey to Jameson, Tullamore Dew, Powers, Midleton Very Rare, Redbreast, Paddy. północnoirlandzki Bushmills oraz Kilbeggan uznawany za najstarszą destylarnię whiskey na świecie.
Amerykańskie whiskey produkowane są nie tylko ze słodu jęczmiennego i jęczmienia, na skutek nałożonych przez rząd federalny w XVIII w. wysokich podatków wielu małych producentów zdecydowała się na destylację alkoholu z ziaren kukurydzy, w ten sposób powstał jeden z najpopularniejszych trunków w Stanach Zjednoczonych - bourbon, od nazwy hrabstwa Bourbon w stanie Kentucky. W ten sam sposób powstała również Tenenssee Whiskey znana pod popularną marką Jack Daniel’s.
Japońska whisky wytwarzana jest od 1924 roku tymi samymi metodami produkcji jak szkocka. Destylowana jest dwukrotnie z użyciem torfu do suszenia słodu jęczmiennego. Jej popularność cały czas rośnie, mimo, że Japonia nie posiada wielowiekowej tradycji w zakresie wytwarzania złocistego trunku. Do popularnych marek należą Nikka i Yamazaki (Suntory). Japonia znana jest z produkcji z dużej ilości blendów, whisky wchodzące w skład mieszanek pochodzą z jednej destylarni. Pozwala to stwierdzić, że Japończycy wytwarzają bardzo zróżnicowaną whisky.

Głębia smaku pochodzi z ziemi, powietrza, wody i ognia

Według znawców na smak whisky wpływa jakość, pochodzenie i proporcje składników takich jak ziemia, powietrze, woda i ogień. Jakość podłoże, w którym rośnie jęczmień, pszenica, owies czy kukurydza oraz wydobywany z ziemi torf w głównej mierze wpływa na ostateczny charakter i bogactwo otrzymanego destylatu. Beczki wytwarzane są z drewna dębowego, a dąb jak wiadomo rośnie w ziemi. Czyste, nadmorskie powietrze zawierające duża ilość jodu, owiewając leżakujące beczki z destylatem nadając im specyficzny smak. Zacier uzyskany przez zmieszanie słodu jęczmiennego z krystaliczną wodą z potoku przepływającego przez szkockie wrzosowiska, nadaje whisky słodki, kwiatowy aromat. Z kolei dymny i ziemisty posmak whisky zyskuje przez suszenie zesłodowanego jęczmienia nad żarzącym się torfem.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl