Kategorie
Receptura wódki STUMBRAS CRANBERRY (żurawina) jest na Litwie przekazywana z pokolenia na pokolenie. Produkując wódkę STUMBRAS CRANBERRY dodaje się sok z dojrzałych żurawin, a do każdej butelki dodaje się garść przyozdobionych jesienną czerwienią jagód. Soczysta żurawina nadaje wódce wyraźny kolor, orzeźwiający smak i aromat północnych lasów.
Stumbras Pure to wódka wytwarzana z najlepszej jakości spirytusu zbożowego.
Stumbras Rasberry składa się z alkoholu i naturalnego soku z malin. Dodatkowo w butelce umieszczone są owoce malin. Dzięki wykorzystaniu malin wódka nabiera wyraźnego koloru, zapachu i posmaku.
Stumbras Premium Organic to połączenie wody oligoceńskiej oraz zboża pochodzącego z ekologicznych upraw. W procesie wytwarzania tego alkoholu stosuje się specjalistyczną metodę filtracji.
BUKWICOWA NATURALNA 40% 0,5l, to trunek stworzony na bazie nalewów z liści bukwicy. Wódka powstaje ze starannie wyselekcjonowanego, zbożowego spirytusu, wytwarzanego wyłącznie z polskiego żyta i własnych maceratów, stworzonych na bazie liści bukwicy. Prozdrowotne właściwości tej rośliny są znane od wieków. Roślina ta występuje dziko w otulinie Puszczy...
Wódka Różana Naturalna to rzemieślniczy trunek, produkowany na bazie nalewów z płatków róż, która dziko rośnie w nieskażonych cywilizacją otulinach Puszczy Białowieskiej. Alkohol zaliczany jest do gatunku wódek półsłodkich. Trunek powstaje ze zbożowego spirytusu, wytwarzanego z polskiego żyta w połączeniu z krystalicznie czystą wodą.
Specjał Podlaski Palony to wódka produkowana według podlaskiej tradycyjnej receptury.
Pastis HB Henri Bardouin to wódka łącząca w sobie spirytus, cukier, wodę wzbogacona aromatem 65 specjalnie wybranych ziół, anu i lukrecji. Składniki zostały skomponowane tak, aby mimo swojego wyrazistego smaku i zapachu nie stały się monotonne i nudne.
Saper wódka to zestaw wódek polskich o różnych smakach. Produkowane są ze spirytusu zbożowego czterokrotnie destylowanego z dodatkiem soków zagęszczonych oraz mieszanek i esencji ziołowych.
Basmoon to wódka segmentu premium. Wytwarzana jest z ręcznie wyciskanych ziemniaków, destylowaną pięciokrotnie. Dzięki zastosowaniu niecodziennych technik wódka ta ma niesamowite walory smakowe i zapachowe.
Od pokoleń na Podlasiu kwitła sztuka wytwarzania domowych trunków zwanych specjałem, dlatego korzystając z doświadczenia Specjał czysty oddaje jego oryginalny naturalny smak.
Specjał Podlaski Palony to trunek wytwarzany według receptury pochodzącej z Podlasia.
Specjał Podlaski Czysty to wódka wytwarzana według receptury pochodzącej z podlaskich domów.
Jest to doskonała gorzałka przygotowana z wykorzystaniem dobrej jakości spirytusu zbożowego i krystalicznie czystej wody. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza długiemu leżakowaniu, który w tym przypadku wynosi od 16 do 19 lat.
Kurnwica góralska to wódka produkowana z neutralnego spirytusu. Poddawana procesowi destylacji sześciokrotnie. Stanowi idealny składnik drinków alkoholowych, ale jest także doskonała pita samotnie.
Prze Kurnwica wytwarzana ze spirytusu neutralnego. Dzięki 50% zawartości alkoholu zapewnia niecodzienne doznania. Jest idealnym składnikiem góralskiej " herbaty z prądem". Najlepiej smakuje zmrożona.
Mamont to wódka produkowana destylarni w górach Ałtaj, jest to jedna z najstarszych destylarni w Rosji. Jest to połączenie wody ze źródeł Ałtajskich gór, spirytusu z rosyjskiej pszenicy. Alkohol ten jest destylowany pięć razy i oczyszczany przy wykorzystaniu węgla z miejscowych brzóz. Butelka zaprojektowana została na wzór mamuciego ciosu ku pamięci...
Zestaw czterech miniaturek zamkniętych w ładnym tekturowym czarnym opakowaniu z napisami stylizowanymi na styl góralski.
Purity to wódka wytwarzana w zamku Ellinge w Szwecji. Produkowana jest z ozimej pszenicy i jęczmienia, które są uprawiane ekologicznie. Wódka ta jest poddawana destylacji 34 razy, dzięki czemu jest delikatna w smaku. Do procesu destylacji wykorzystywane są destylatory kolumnowe z miedzi i złota. Podczas tych zabiegów 90% trunku zostaje utracone.
Cars Gold to wódka o łagodny, delikatnie dymnym zapachu, Bardzo delikatnym i gładkim smaku.
JABŁKO NA WINIAKU to trunek, który jest synonimem połączenia doskonałej jakości, dojrzałych owoców jabłoni z winnymi destylatami – tak zwanymi „winiakami”. To alkohol rocznikowy, oryginalny i produkowany wyłącznie na terenie Polski. Wyrób stanowi poniekąd wizytówkę Podlasia, gdyż owoce pochodzą z tamtejszych sadów i okolic Puszczy Białowieskiej.
Od stuleci pomiędzy Polakami a Rosjanami trwa zacięta dyskusja o tym, kto tak naprawdę wynalazł wódkę. Istnieją także pogłoski jako by wódkę mieli odkryć Szwedzi. Nieważne jednak komu przypiszemy te osiągnięcie, jedno jest pewne – zarówno łacińska aqua vita, polska okowita, rosyjska żiżennaja woda czy szwedzka branvin przed wielu laty służyły jako środek medyczny, któremu przypisywano niezwykłe właściwości zdrowotne i przedłużające życie. Jednak zacznijmy od początku, skąd pomysł na ich produkcję? Źródła donoszą, że do szesnastego wieku jako lek był traktowany spirytus. Trwało to do momentu aż do destylacji alkoholu użyto zboża. Jego łatwa dostępność spowodowała, że trunki zaczęto produkowano w większych ilościach, więc część z nich przeznaczano do konsumpcji. Przez kolejne lata każdy kraj używając swoich zasobów naturalnych wytworzył swój unikatowy rodzaj wódki. I tak w Szkocji i Irlandii używając słodu jęczmiennego produkowano szkocką whisky, w Anglii z różnych rodzajów zbóż robiono gin, w Holandii genever, a w krajach skandynawskich aquavit. W Polsce rozpoczęto produkcję pierwszej gorzałki, czyli okowity.
Wódka jest produkowana poprzez zmieszanie spirytusu z wodą. Do jego produkcji można użyć każdej rośliny bogatej w skrobię i cukry proste. Najczęściej są to zboża, jednak możliwe jest także wytworzenie go z ziemniaków, melasy trzcinowej, soi, czy też winogron. Produkcja wódki ma swój początek w gorzelni, gdzie zacier z cukru lub mąki zbożowej, wody i drożdży poddaje się fermentacji w celu otrzymania 8% roztworu, który następnie jest poddany destylacji do mocy 85-90%. Ostatnim etapem jest rektyfikacja, czyli usunięcie nieprzyjemnego smaku. Tak otrzymamy 96% spirytus wzbogaca się spirytusem wydestylowanym z wysokogatunkowej masy zbożowej, co finalnie daje lekko zbożowy posmak. Dodatkowo, przy produkcji wódki wysokogatunkowej przeprowadza się dodatkową obróbkę węglem drzewnym, która poprawia smak i niweluje nieprzyjemny zapach. Na koniec spirytus rozcieńcza się wodą do 40%, a wódkę rozlewa się do butelek.
W Polsce wódki dzieli się na czyste i gatunkowe. Pierwsze są wysokoprocentowe, zawierają od 38 do 75 % alkoholu i charakteryzują się neutralnym zapachem, smakiem i barwą. Wódki czyste dzieli się dodatkowo na zwykłe, wyborowe, luksusowe, mieszane oraz najlepsze z nich czyli premium. Oznacza to nic innego jak zawartość zanieczyszczeń, które pozostały w trunku po procesie rektyfikacji. Najczystsze są oczywiście trunki premium. Wódki gatunkowe są aromatyzowane ziołami lub owocami. Wytwarza się je ze zbożowych, owocowych i winnych spirytusów. Czasami do wódki gatunkowej dodaje się także nalewy, destylaty czy moszcz, a niekiedy sztuczne zapachy. Wśród nich wyróżnia się wódki: wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie.