Kategorie
Rum agricole o pięknej, bursztynowej barwie.
To niestarzony rum destylowany z soku trzciny cukrowej.
W smaku rumu mamy powtórkę aromatów- przyprawy, owoce, duża oleistość i bardzo długi finisz.
Plantation 3 Stars to mieszanka młodych, jasnych rumów z Jamajki, Barbadosu oraz Trynidadu i Tobago. Bukiet delikatny, z nutami owoców tropikalnych, dojrzałych bananów oprószonych brązowym cukrem. Na podniebieniu wyczujemy subtelne nuty kwiatów i przypraw. Finisz waniliowy, z nutami trzciny cukrowej.
DICTADOR XO INSOLENT stworzony poprzez fermentację syropu z trzciny cukrowej a następnie jest destylowany w nowoczesnych alembikach ze stali nierdzewnej. Później dojrzewa wtórnie w używanych beczkachdębowych po Jerez i Porto. Za każdym razem wnętrze beczki jest przepalane aby osiągnąć słodkie karmelowe nuty pochodzące z dębu. XO
DICTADOR XO Perpetual stworzony poprzez fermentację syropu z trzciny cukrowej a następnie destylowany w zabytkowych miedzianych alembikach. Dojrzewa wtórnie w używanych z najwyższej jakości beczkach dębowych po bourbonie. Destylarnia używa tradycyjnego systemu Solera wykorzystując tylko najlepsze beczki z każdego rocznika.
Rum Dictador to połączenie tradycji kolumbijskich gorzelni, europejskiego stylu i japońskich technologii butelkowania.
Rum Dictador to połączenie tradycji kolumbijskich gorzelni, europejskiego stylu i japońskich technologii butelkowania.
Rum wytwarzany częściowo z melasy i częściowo z pędów trzciny cukrowej z dodatkiem naturalnych przypraw i dojrzałych owoców z Mauritiusu. Są one następnie poddawane starzeniu przez 2 miesiące w małych beczkach z wiśni afrykańskich. Ze względu na niewielki rozmiar tych beczek, uzyskuje się bardzo wyraźny smak i aromat wiśni bez żadnych barwników i aromatów.
Limitowana edycja kolekcjonerska w ceramicznej butelce
Pod względem smaku i aromatu rum Navy Island Navy Strength Jamaica Rum ma wiele do zaoferowania. Odsłania pikantne i słodkie nuty z nutą owocową.
Hampden jest znany z produkcji niezwykle estrowych rumów, które powstają w wyniku dzikiej fermentacji, podczas produkcji nie dodaje się cukru. Rum dojrzewa w tropikach.
Stroh to seria rozgrzewających trunków idealna na chłodne wieczory. Stroh 80 jest bardzo aromatycznym trunkiem na bazie rumu. Stroh Original jest najlepszym aromatycznym wyrażeniem austriackiego stylu życia. Bardzo często stosowany jest do słodkich ciast, tart i deserów.
Świetny rum do delektowania się w czystej postaci – wtedy najlepiej można wyczuć w nim nuty kokosa, słodkiej krówki mlecznej, wanilii.
Kalendarz Adwentowy dla fanów rumu i nie tylko.
Foursquare R.L. Seale`s 10YO Bajan Rum, to 46% barbadoski trunek o niesamowitym bukiecie smaków i urzekających akordach goździków i śmietanki. Rum, swój niesamowity kolor i smak, zawdzięcza naturalnym składnikom. Powstaje bez dodatku wzmacniaczy, sztucznych barwników i chemicznych polepszaczy.
Mezan Belize 2008 (10 YO) Rum, to trunek stworzony w stylu hiszpańskim z Belize. Rum powstaje ze starannie wyselekcjonowanych składników oraz krystalicznie czystej wody. Wspaniała kompozycja smaków i aromatów jest wynikiem stosowania starodawnych receptur oraz wiedzy z zakresu gorzelnictwa, bez wspomagania się chemicznymi ulepszaczami, wzmacniaczami i...
Mezan Guyana 2005 (10 YO) Rum, to rzemieślniczy trunek produkowany w Gujanie na bazie doskonałych składników, pozyskiwanych z terenów nieskażonych cywilizacją. Alkohol zaliczany jest do markowych, oryginalnych trunków.
Mezan Panama 2008 (10 YO) Rum, to doskonałej jakości, panamski, oryginalny trunek, wytwarzany w limitowanych partiach. Alkohol z pewnością zachwyci i zainteresuje osoby poszukujące wyrafinowanego smaku i jedynego w swoim rodzaju aromatu. To rum w stylu hiszpańskim, który smakuje o każdej porze roku i może być dodatkiem do drinków alkoholowych, serwowanych...
Doorly`s 3YO White RJ Searle Barbados Fine Old, to barbadoski, regionalny, odpowiednio wytwarzany trunek o dużej mocy. To charakterystyczny alkohol pochodzący z najlepszych destylarni. Trunek ze szczepu angielskiego jest stworzony do delektowania się nim przez cały rok. To wielka gratka dla koneserów, miłośników rumu oraz osób, którym zależy na odkrywaniu...
Doorly`s 5 YO Gold, to wykwintny, unikatowy trunek, który powstaje ze szczepu angielskiego na Barbadosie. To wyrób, który jest uzyskiwany z doskonałej jakości składników, wyłącznie w sposób rzemieślniczy i poddawany ścisłej kontroli na każdym etapie produkcji.
Rum wytwarzany jest ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy. Pochodzenie słowa rum jest niejasne. Samuel Morewood, brytyjski etymolog, zasugerował, że nazwa pochodzi od ostatniej sylaby łacińskiego słowa cukier – saccharum. Inna hipoteza mówi, że nazwa pochodzi od holenderskiego roemer – kubki (szklanki), ponieważ holenderscy marynarze szklanki o dużej pojemności nazywali rummers. Za najbardziej prawdopodobną uważa się jednak możliwość, że słowo rum pochodzi od angielskiego rum, które w slangu oznaczało "tumult". Ojczyzną rumu jest wyspa Barbados, trunek ten produkowany jest również w krajach Ameryki Południowej, Indiach i Australii a w każdym miejsc jego powstania obowiązują inne przepisy dotyczące np. procentowej zawartości alkoholu czy czasu starzenia. Wyspy anglojęzyczne (np. Jamaica, Barbados) tworzą rum o ciemniejszej barwie i "cięższym" smaku, wyspy hiszpańskojęzyczne (np. Kuba, Dominkana) są miejscem powstania trunku o pełnym ale lekkim smaku. Rum po fermentacji leżakuje w beczkach. Rozpiętość zawartości alkoholu w rumie jest bardzo duża- od 38 do 80%. Podczas leżakowania rumu, które z uwagi na tropikalny klimat jest bardzo szybkie, powstaje znacznie więcej produktów wtórnych niż podczas dojrzewania whisky, które to wpływają na charakterystyczny bukiet trunku- np. nuty soczystego ananasa. Kolejnym etapem produkcji jest kupażowanie a także w przypadku lżejszych rumów filtracja mająca na celu odbarwienie trunku. Rynek rumów jest bardzo bogaty, od lekkich białych rumów używany jako podstawa do drinków i koktajli, delikatny, bardzo słodki, produkowany najczęściej w Portoryko, poprzez leżakowane rumy gold- ma więcej aromatów niż rum biały, które , tak jak kolor, pochodzą od starzenia w beczce, dark-ma najmocniejszy smak i aromat, produkowany najczęściej na Jamajce, Martynice lub Haiti czy rumy aromatyzowane (spiced, smakowe)- niska zawartość alkoholu, nieposiadający aromatu rumu po rumy overproof o wysokiej zawartości alkoholu bądź niezwykle szlachetne rumy reserva. Te ostatnie warto smakować bez dodatków, pozostałe można potraktować jako baza wielu drinków lub rozgrzewający dodatek do herbaty.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów