W związku z dużą liczbą zamówień, dostawy mogą być wydłużone do 5 dni roboczych. 

Przepraszamy za niedogodności.

By potwierdzić dokładny termin dostawy prosimy o kontakt salon@eluxo.pl | +48 535 975 227

Kategorie

CALVADOS 

22 prod.
  • 185,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    W aromatach pojawiają się słodkie, dojrzałe jabłka z mineralną nutą oraz ciepły zapach dębu. W ustach bardzo elegancki, wytrawny i bogaty. W trakcie dojrzewania owoców butelki nakładane są na niezawiązane owoce, by te dojrzewały w butelce stopniowo wypełniając jej przestrzeń. Doskonały aperitif i wspaniały pomysł na prezent.

    185,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka Więcej

Calvados jest wytrawnym winiakiem francuskim, charakteryzującym się wytrawnym smakiem owocowym  i charakterystycznym jabłkowym bukietem. Wyrabiany jest głównie w departamencie Calvados w Normandii poprzez destylację cydru. Nazwa calvados jest prawnie zastrzeżona a pochodzenie objęte apelacją AOC, dostępna tylko dla produktów z Normandii. Wyróżniamy 5 rodzajów calvadosu: AOC Calvados – to jabłka z rejonu Calvados, które poddawane procesowi destylacji ciągłej z użyciem destylatora kolumnowego. AOC Calvados Pays d'Auge –trunek najwyższej jakości. Jabłka z Pays d'Auge podwójnie destylowane w miedzianym alembiku. AOC Calvados Domfrontais – trunek z 30% dolewem z gruszek z regionu Domfrontais, który poddawany jest procesowi kolumnowej destylacji ciągłej.  Pommeau – to słodkie i harmonijne połączenie 2/3 moszczu jabłkowego i 1/3 calvados leżakujące w beczce. Trunek produkowany przez wieki przez rolników w Normandii. Fermier Calvados – trunek produkowany tradycyjny, rolny sposób. Cały proces od zbioru jabłek do powstania calvadosu wykonywany jest w gospodarstwie uwzględniając wymogi najwyższej jakości.
 Ten ciekawy alkohol występuje jednak w różnych częściach świata pod innymi nazwani: USA – applejack, Wielka Brytania - apple brandy lub cider brandy. Istnieją 3 różne terminy, nazwy dla calvados i jedna dla Pommeau. Każda z nich ma wyjątkowe i wyróżniające się cechy, które dotyczą obszarów geograficznych i procesu destylacji. Geograficzne obszary produkcji są ściśle określone i wszystkie procesy produkcyjne przeprowadzane są na tych obszarach.  Po trwającej ponad miesiąc naturalnej winifikacji powstaje lekkie, nieklarowne wino jabłkowe o mocy około 5 procent. Następnie  poddawane jest destylacji, która musi zostać przeprowadzona w okresie od 1 października do 30 września następnego roku. Następnie leżakuje on w starych dębowych beczkach przez kilka lat, lecz nie krócej niż 24 miesiące. Po tym czasie sporządza się odpowiedni zestaw calvadosu, który jest mieszaniną dwóch lub więcej destylatów oraz wody, tak by moc alkoholu zredukować do 40-50 procent. Taki zestaw leżakuje jeszcze kolejnych kilka miesięcy, aby nabrać finalnego charakteru.  Im młodszy destylat, tym wyraźniejszy smak i aromat jabłek oraz lekko drapiący i ostry charakter, wraz z wiekiem pojawiają się szlachetniejsze akcenty wanilii, a trunek zyskuje gładkości i finezji.  
Zazwyczaj calvados podaje się w temperaturze pokojowej w koniakówce, jednak tradycyjne kieliszki do podawania calvadosu to kieliszki tulipanowe z przykrywką. Przykrycie kieliszka i pozostawienie go na chwilę powoduje, że zamknięte w nim powietrze wysyca się maksymalnie zapachem, jaki oferuje destylat. Zależnie od tego, z jaką wersją calvadosu obcujemy, jego kolory rozciągać się będą od jasno-żółtego odcienia młodych roczników poprzez słomkowy i złoty, aż do ciemnobursztynowego koloru roczników starych. Wyróżnić można tu aromat dojrzałego jabłka, brzoskwini, moreli, wanilii, cukru, drewna, karmelu, tytoniu i skóry. Jest tyle smaków do odkrycia, ile gustów. Niektórzy uwielbiają intensywny i bogaty bukiet młodych roczników, inni łagodny smak, wspaniały aromat oraz poczucie luksusu i wyjątkowości, które zapewniają roczniki starsze. Niezależnie od upodobań, podczas picia calvadosu nic nie powinno być ważniejsze niż przyjemność. Calvados pija się zwykle jako digestif – czyli po jedzeniu, na dobre trawienie. Można go także pić jako aperitif (pobudza apetyt) lub do kawy, jako tzw. cafe-calva.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl