Kategorie
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot noir . Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Szczep Glera w swojej bardzo ładnej odsłonie. Mamy tu przyjemnie orzeźwiające, elegancko musujące, wytrawne choć delikatne wino. W Nosie sporo owoców sadu: jabłek i gruszek oraz białych kwiatów.
Delikatnie wytrawne wino musujące ze szczepu Glera o połyskliwej, jasno słomkowej barwie i klasycznej, równomiernej perlistości. Bukiet odsłania aromaty kwiatowe i nuty świeżych owoców. Usta rześkie i eleganckie.
Wytrawne, białe wino ze szczepu Glera - lekko musujące. Połyskliwa, jasno słomkowa barwa z zielonkawymi refleksami. Delikatny i elegancki bukiet, Usta miękkie, lekko perliste.
Połączenie gron Cabernet Sauvignon (55%) i Merlot (45%). Wino powstałe z zastosowaniem metody Charmat ma przyjemne, delikatne i długotrwałe bąbelki. Piękna, różowo-łososiowa barwa. Aromaty delikatnie owocowe, głównie agrest i malina. W ustach miękkie i owocowe. Idealne na aperitif, do przystawek lub deserów.
Aromatyzowane białe wino musujące o niskiej zawartości alkoholu i jasnej barwie. W smaku słodkie i mocno poziomkowe. Kraj: Włochy Region: Piemont Producent: Capetta Apelacja: VINO SPUMANTE AROMATIZZATO DOLCE Kolor: białe Smak: słodkie
Hiszpańskie, delikatne wino musujące. Idealne na wszelkie uroczystości wymagające podkreślenia toastem, szczególnie często wybierane na wesela i bankiety.
Picaire to cava stworzona z najlepszych gron z katalońskich winnic w Conca de Barberá. Wytrawna kompozycja szczepów Macabeo (70%) i Parellada (30%)
Wino powstało z kompozycji szczepów Parrelada i Macabeo o błyszczącej, słomkowożółtej barwie.
Cava została skomponowana na bazie Macabeo (70%) uzupełnionego Parelladą (30%).
Hiszpańskie, delikatne wino musujące. Idealne na wszelkie uroczystości wymagające podkreślenia toastem, szczególnie często wybierane na wesela i bankiety.
To Prosecco wyprodukowane jest ze starannie selekcjonowanych gron pochodzących tylko z jednego rocznika (z włoskiego: millesimato) i przy użyciu specjalnej, innowacyjnej metody. Polega ona na kilkukrotnym schładzaniu do temperatury 0 stopni najpierw winogron, a później również moszczu i wina.
Blado-słomkowy kolor oraz trwałe bąbelki. Przyjemny owocowy aromat z nutami jabłek, gruszek,cytryn oraz ananasa. Świeże, dobrze zrównoważone o lekkiej kwasowości.
Świetlisty, blado-słomkowy kolor oraz trwałe drobne bąbelki. Przyjemny owocowy aromat z nutami jabłek, gruszek, owoców cytrusowych i migdałów. Wyczuwalne nuty miodu I chleba tostowego. Przyjemne, dobrze zbudowane o lekkiej kwasowości.
Wyjątkowy zestaw do celebracji niekwestionowanego króla włoskich drinków, jakim jest Aperol Spritz. Kosz piknikowy zawiera : likier Aperol x1 ; prosecco Torresella x2 ; ekologiczne słomki papierowe x 12 ; Cisowianka Perlage x1 ; kieliszki z logo Aperol x2 ; miarka barmańska x1 ; torba materiałowa z logo Aperol x 1; kapelusz z logo Aperol x 2
Kompozycja odmian Chardonnay i Pinot Blanc
Elegancki zestaw zawierający 2 butelki i 2 kieliszki. Wino musujące o żółtym kolorze z zielonymi refleksami. Orzeźwiający charakter, który dopełniają aromaty cytrusów z nutami tropikalnych owoców. Na podniebieniu kremowe, pełne, kompletne.
Prosecco Imperativo to półwytrawne wino o jasno słomkowym kolorze z eleganckimi bąbelkami. Bukiet pełen aromatów miodu, kwiatów oraz jabłek. W smaku delikatne, odpowiednio zbalansowane.
De Stefani Rose Millesimato to wyjątkowe, musujące wino stworzone w 100% z gron Raboso. Wyprodukowane innowacyjną metodą schładzania moszczu do 0°C, a fermentacja prowadzona jest w ściśle kontrolowanej temperaturze 15°C.
Wino to jest wybitnym ambasadorem apelacji Valdobbiadene. Występujące tu duże różnice temperatur pomiędzy dniem a nocą tworzą znakomity mikroklimat, co sprawia, że powstałe wino jest świeże, z aromatami dojrzałych jabłek i kwiatów akacji.
To Prosecco wyprodukowane jest ze starannie selekcjonowanych gron pochodzących tylko z jednego rocznika (z włoskiego: millesimato) i przy użyciu specjalnej, innowacyjnej metody. Polega ona na kilkukrotnym schładzaniu do temperatury 0 stopni najpierw winogron, a później również moszczu i wina.
Lekkie, orzeźwiające, beztroskie i doskonałe w smaku. Można podawać je do wszystkich potraw. Idealnie sprawdzi się zarówno w roli aperitifu, serwowane w czystej postaci czy też pomieszane z owocowym likierem. Mowa o winie musującym, zazwyczaj lekkim i łagodnym w smaku. Wszystko zależy jednak od stopnia wytrawności, aromatu i intensywności. Dla przykładu Fragolino Rosso to czerwone półsłodkie wino z Piemontu o głęboki aromacie truskawek. Po przeciwległej stronie znajduje się Perla di Vitigno – eleganckie, włoskie i w pełni wytrawne białe wino o aromacie cytrusów.
Historia win musujących jest długa. Za powszechnie obowiązującą datę jego powstania uważa się XVII wiek. Wielu twierdzi, że narodziło się ono dzięki mnichowi, benedyktynowi – Dom Perignon, który wynalazł metodę długiej fermentacji wina w butelkach. Podobno prowadził badania nad tajnikami wtórnej fermentacji, która zwracała na siebie uwagę rozsadzając butelki. Kolejna wersja historii głosi, że wino musujące zostało wynalezione przez angielskiego uczonego Christophera Merreta w Londynie. W 1662 roku, czyli aż sześć lat przed przybyciem Dom Perignona do Szampanii, podczas jednego z wykładów zaprezentował powód, przez który wino rozsadza butelki i wynalazł sposób na okiełznanie ciśnienia – używanie grubszych butelek. Dowiódł także, że perlistość można wywołać w każdym winie poprzez wtórną fermentację z dodatkiem cukru lub melasy. Ze względu na skomplikowane metody produkcji i konieczność butelkowania wina musującego było ono bardzo drogie i aż do końca XIX w. stanowiło trunek dostępny tylko dla nielicznych i elitarnych kręgów społecznych. Dopiero ulepszenie sposóbu butelkowania spowodowało wzrost popytu na wino musujące.
Wyróżnia się wiele rodzajów win musujących. Najbardziej popularnym z nich jest oczywiście wywodzący się z Szampanii szampan. Powstaje on w północno – wschodniej Francji w dorzeczu Marny. Uprawia się tam tylko trzy rodzaje winogron - pinot noir, pinot meunier i chardonnay, z których wytwarza się szampana. Drugim popularnym rodzajem wina musującego jest cava, czyli hiszpańskie wino musujące, wyrabiane tradycyjną metodą. Może być białe albo różowe. Produkowane jest z katalońskich odmian owoców: xarel-lo, parellada i macabeo. Włoskim odpowiednikiem wina musującego jest produkowane w Piemoncie Asti. Wytwarza się je z odmiany winogron moscato bianco. Wino zawsze ma słodki smak, a jego moc waha się od 7 do 9,5%. Przez wielu uważane jest za najlepsze wino musujące na świecie. Do czwartej kategorii należy wino Prosecco. Tą kultową już nazwą określane są białe, włoskie wina wytwarzane w regionie Veneto.
Dawniej wina musujące były postrzegane jako elitarne, a w ich towarzystwie świętowano ważne wydarzenia. Było to spowodowane zarówno sposobem ich produkcji, jak i efektownym momentem wystrzeliwania korka i świetnie wyglądającymi bąbelkami w kieliszkach. Wino musujące powinno podawać się w temperaturze 6 – 9°C, schłodzone przez co najmniej 20 minut w kubełku z lodem lub w lodówce.