Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 82,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 95,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WINO MUSUJĄCE
Lekkie, orzeźwiające, beztroskie i doskonałe w smaku. Można podawać je do wszystkich potraw.

WINO MUSUJĄCE

Lekkie, orzeźwiające, beztroskie i doskonałe w smaku. Można podawać je do wszystkich potraw. Idealnie sprawdzi się zarówno w roli aperitifu, serwowane w czystej postaci czy też pomieszane z owocowym likierem. Mowa o winie musującym, zazwyczaj lekkim i łagodnym w smaku. Wszystko zależy jednak od stopnia wytrawności, aromatu i intensywności. Dla przykładu Fragolino Rosso to czerwone półsłodkie wino z Piemontu o głęboki aromacie truskawek. Po przeciwległej stronie znajduje się Perla di Vitigno – eleganckie, włoskie i w pełni wytrawne białe wino o aromacie cytrusów.

Historia win musujących jest długa. Za powszechnie obowiązującą datę jego powstania uważa się XVII wiek. Wielu twierdzi, że narodziło się ono dzięki mnichowi, benedyktynowi – Dom Perignon, który wynalazł metodę długiej fermentacji wina w butelkach. Podobno prowadził badania nad tajnikami wtórnej fermentacji, która zwracała na siebie uwagę rozsadzając butelki. Kolejna wersja historii głosi, że wino musujące zostało wynalezione przez angielskiego uczonego Christophera Merreta w Londynie. W 1662 roku, czyli aż sześć lat przed przybyciem Dom Perignona do Szampanii, podczas jednego z wykładów zaprezentował powód, przez który wino rozsadza butelki i wynalazł sposób na okiełznanie ciśnienia – używanie grubszych butelek. Dowiódł także, że perlistość można wywołać w każdym winie poprzez wtórną fermentację z dodatkiem cukru lub melasy. Ze względu na skomplikowane metody produkcji i konieczność butelkowania wina musującego było ono bardzo drogie i aż do końca XIX w. stanowiło trunek dostępny tylko dla nielicznych i elitarnych kręgów społecznych. Dopiero ulepszenie sposóbu butelkowania spowodowało wzrost popytu na wino musujące.

Wyróżnia się wiele rodzajów win musujących. Najbardziej popularnym z nich jest oczywiście wywodzący się z Szampanii szampan. Powstaje on w północno – wschodniej Francji w dorzeczu Marny. Uprawia się tam tylko trzy rodzaje winogron - pinot noir, pinot meunier i chardonnay, z których wytwarza się szampana. Drugim popularnym rodzajem wina musującego jest cava, czyli hiszpańskie wino musujące, wyrabiane tradycyjną metodą. Może być białe albo różowe. Produkowane jest z katalońskich odmian owoców: xarel-lo, parellada i macabeo. Włoskim odpowiednikiem wina musującego jest produkowane w Piemoncie Asti. Wytwarza się je z odmiany winogron moscato bianco. Wino zawsze ma słodki smak, a jego moc waha się od 7 do 9,5%. Przez wielu uważane jest za najlepsze wino musujące na świecie. Do czwartej kategorii należy wino Prosecco. Tą kultową już nazwą określane są białe, włoskie wina wytwarzane w regionie Veneto.

Dawniej wina musujące były postrzegane jako elitarne, a w ich towarzystwie świętowano ważne wydarzenia. Było to spowodowane zarówno sposobem ich produkcji, jak i efektownym momentem wystrzeliwania korka i świetnie wyglądającymi bąbelkami w kieliszkach. Wino musujące powinno podawać się w temperaturze 6 – 9°C, schłodzone przez co najmniej 20 minut w kubełku z lodem lub w lodówce.

Aktywne filtry

Indeks: MP_W382

GRAN VIDEVA BRUT 0,75L

(0)
Hiszpańskie, delikatne wino musujące. Idealne na wszelkie uroczystości wymagające podkreślenia toastem, szczególnie często wybierane na wesela i bankiety.
Cena 29,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_W411

PICAIRE BRUT

(0)
Picaire to cava stworzona z najlepszych gron z katalońskich winnic w Conca de Barberá. Wytrawna kompozycja szczepów Macabeo (70%) i Parellada (30%)
Cena 49,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: CI_005

Bach CAVA Brut Nature

(0)
Blado-słomkowy kolor oraz trwałe bąbelki. Przyjemny owocowy aromat z nutami jabłek, gruszek,cytryn oraz ananasa. Świeże, dobrze zrównoważone o lekkiej kwasowości.
Cena 49,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CI_9381

Cuvee ANNA BDB BRUT DUOPACK + 2 kieliszki

(0)
Elegancki zestaw zawierający 2 butelki i 2 kieliszki. Wino musujące o żółtym kolorze z zielonymi refleksami. Orzeźwiający charakter, który dopełniają aromaty cytrusów z nutami tropikalnych owoców. Na podniebieniu kremowe, pełne, kompletne.
Cena 241,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: DW_27362

CAVA PALAU SEMI SECO

(0)
Musujące półwytrawne wino hiszpańskie o aromatach świeżych owoców przemieszanych z nutami drożdży i chleba. W ustach lekko słodkie, świeże, eleganckie.
Cena 46,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_01

PROSECCO BOTTER 0,75l

(0)
Szczep Glera w swojej bardzo ładnej odsłonie. Mamy tu przyjemnie orzeźwiające, elegancko musujące, wytrawne choć delikatne wino. W Nosie sporo owoców sadu: jabłek i gruszek oraz białych kwiatów.
Cena 59,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_02

PROSECCO DI VICI 0,75l

(0)
Delikatnie wytrawne wino musujące ze szczepu Glera o połyskliwej, jasno słomkowej barwie i klasycznej, równomiernej perlistości. Bukiet odsłania aromaty kwiatowe i nuty świeżych owoców. Usta rześkie i eleganckie.
Cena 67,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MP_03

PROSECCO FRIZZANTE BOTTER 0,75l

(0)
Wytrawne, białe wino ze szczepu Glera - lekko musujące. Połyskliwa, jasno słomkowa barwa z zielonkawymi refleksami. Delikatny i elegancki bukiet, Usta miękkie, lekko perliste.
Cena 55,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: VI_61

Adami Garbel Brut Prosecco Treviso DOC

(0)
Kolor słomkowo - żółty. Kaskada drobnych długotrwałych bąbelków. Bardzo obfity aromat dojrzałych owoców takich jak gruszka, żółte jabłko i melon.Przyjemnie cierpki smak, rześki i owocowy. Znakomita równowaga, satysfakcjonujące lekko mineralne wykończenie.
Cena 85,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: MP_4

Redentore Prosecco Millesimato

(0)
To Prosecco wyprodukowane jest ze starannie selekcjonowanych gron pochodzących tylko z jednego rocznika (z włoskiego: millesimato) i przy użyciu specjalnej, innowacyjnej metody. Polega ona na kilkukrotnym schładzaniu do temperatury 0 stopni najpierw winogron, a później również moszczu i wina.
Cena 69,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie