- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Razem 0,00 zł
- ALKOHOLE
- KONIAK
- Wódka ELUXO edycja POP ART
- SAMPLE ELUXO
- Alkohole z TIKTOKA
- WHISKY
- SZAMPAN
- WINO MUSUJĄCE
- WINO
- BIAŁE WINO
- CZERWONE WINO
- RÓZOWE WINO
- WINO SŁODKIE
- WINO PÓŁSŁODKIE
- WINO PÓŁWYTRAWNE
- WINO WYTRAWNE
- WINO EKSKLUZYWNE
- WINO LUBUSKIE
- WINA WŁOSKIE
- WINA HISZPAŃSKIE
- WINA CHILIJSKIE
- WINA FRANCUSKIE
- WINA WĘGIERSKIE
- WINA KALIFORNIJSKIE
- WINA AUSTRIACKIE
- WINA Z RPA
- WINA ARGENTYŃSKIE
- WINA NIEMIECKIE
- WINA Z NOWEJ ZELANDII
- WINA GRECKIE
- WINA PORTUGALSKIE
- WINA IZRAELSKIE
- WINA Z USA
- WINO GRUZIŃSKIE
- PORTO
- LIKIER
- WÓDKA
- ŚLIWOWICA
- OKOWITA I DESTYLAT
- GRAPPA
- CALVADOS
- TEQUILA
- ARMANIAK
- RUM
- BRANDY
- MIÓD PITNY
- METAXA
- GIN
- NALEWKI
- PIWO RZEMIEŚLNICZE
- MINIATURY
- NAPOJE
- ZESTAWY UPOMINKOWE
- BON PODARUNKOWY
- SZKŁO KRYSZTAŁOWE
- KAWIOR - ANTONIUS CAVIAR
- Lubuski Festiwal Whisky i Alkoholi Mocnych
- BEZALKOHOLOWA BAZA DO KOKTAJLI
- BEZALKOHOLOWE
Indeks: OS_002
Śledziówka - wódka o smaku śledzia 38% 500ml
Indeks: LU_20
Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze
Indeks: PHA_441
Soplica Staropolska
Indeks: MZ_0122
Młody Ziemniak 2022 500 ml
WINO MUSUJĄCE
Lekkie, orzeźwiające, beztroskie i doskonałe w smaku. Można podawać je do wszystkich potraw. Idealnie sprawdzi się zarówno w roli aperitifu, serwowane w czystej postaci czy też pomieszane z owocowym likierem. Mowa o winie musującym, zazwyczaj lekkim i łagodnym w smaku. Wszystko zależy jednak od stopnia wytrawności, aromatu i intensywności. Dla przykładu Fragolino Rosso to czerwone półsłodkie wino z Piemontu o głęboki aromacie truskawek. Po przeciwległej stronie znajduje się Perla di Vitigno – eleganckie, włoskie i w pełni wytrawne białe wino o aromacie cytrusów.
Historia win musujących jest długa. Za powszechnie obowiązującą datę jego powstania uważa się XVII wiek. Wielu twierdzi, że narodziło się ono dzięki mnichowi, benedyktynowi – Dom Perignon, który wynalazł metodę długiej fermentacji wina w butelkach. Podobno prowadził badania nad tajnikami wtórnej fermentacji, która zwracała na siebie uwagę rozsadzając butelki. Kolejna wersja historii głosi, że wino musujące zostało wynalezione przez angielskiego uczonego Christophera Merreta w Londynie. W 1662 roku, czyli aż sześć lat przed przybyciem Dom Perignona do Szampanii, podczas jednego z wykładów zaprezentował powód, przez który wino rozsadza butelki i wynalazł sposób na okiełznanie ciśnienia – używanie grubszych butelek. Dowiódł także, że perlistość można wywołać w każdym winie poprzez wtórną fermentację z dodatkiem cukru lub melasy. Ze względu na skomplikowane metody produkcji i konieczność butelkowania wina musującego było ono bardzo drogie i aż do końca XIX w. stanowiło trunek dostępny tylko dla nielicznych i elitarnych kręgów społecznych. Dopiero ulepszenie sposóbu butelkowania spowodowało wzrost popytu na wino musujące.
Wyróżnia się wiele rodzajów win musujących. Najbardziej popularnym z nich jest oczywiście wywodzący się z Szampanii szampan. Powstaje on w północno – wschodniej Francji w dorzeczu Marny. Uprawia się tam tylko trzy rodzaje winogron - pinot noir, pinot meunier i chardonnay, z których wytwarza się szampana. Drugim popularnym rodzajem wina musującego jest cava, czyli hiszpańskie wino musujące, wyrabiane tradycyjną metodą. Może być białe albo różowe. Produkowane jest z katalońskich odmian owoców: xarel-lo, parellada i macabeo. Włoskim odpowiednikiem wina musującego jest produkowane w Piemoncie Asti. Wytwarza się je z odmiany winogron moscato bianco. Wino zawsze ma słodki smak, a jego moc waha się od 7 do 9,5%. Przez wielu uważane jest za najlepsze wino musujące na świecie. Do czwartej kategorii należy wino Prosecco. Tą kultową już nazwą określane są białe, włoskie wina wytwarzane w regionie Veneto.
Dawniej wina musujące były postrzegane jako elitarne, a w ich towarzystwie świętowano ważne wydarzenia. Było to spowodowane zarówno sposobem ich produkcji, jak i efektownym momentem wystrzeliwania korka i świetnie wyglądającymi bąbelkami w kieliszkach. Wino musujące powinno podawać się w temperaturze 6 – 9°C, schłodzone przez co najmniej 20 minut w kubełku z lodem lub w lodówce.
Indeks: MP_W382
GRAN VIDEVA BRUT 0,75L
Indeks: MP_W411
PICAIRE BRUT
Indeks: MP_W412
PICAIRE BRUT RESERVA
Indeks: MP_W413
PICAIRE SEMI SECO
Indeks: CI_005
Bach CAVA Brut Nature
Indeks: CI_9381
Cuvee ANNA BDB BRUT DUOPACK + 2 kieliszki
Indeks: DW_27362
CAVA PALAU SEMI SECO
Indeks: MP_01
PROSECCO BOTTER 0,75l
Indeks: MP_02
PROSECCO DI VICI 0,75l
Indeks: MP_03
PROSECCO FRIZZANTE BOTTER 0,75l
Indeks: VI_61
Adami Garbel Brut Prosecco Treviso DOC
Indeks: MP_4