Kategorie

MIÓD PITNY 

29 prod.
  • 175,00 zł W magazynie

    Prawdziwie królewski zestaw, w którym szlachetny trunek: półtorak Jadwiga w złoconej karafce z 2 kieliszkami zamknięty jest w wyścielonej atłasem skrzyni.

    175,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 95,00 zł W magazynie

    Półtorak Jadwiga o wyrazistym, głębokim bukiecie smakowym, produkowany z dodatkiem owoców maliny i dzikiej róży.

    95,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 98,00 zł W magazynie

    Dwójniak "Dominikański” w kamionce 0,5 l w skrzynce drewnianej , wypełnionej wełną drzewną, z dwoma czarkami w kolorze kamionki.

    98,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 102,00 zł W magazynie

    Bairille 40% jest o trunek produkowany z destylatu miodu i leżakowany, dojrzewający 3 lata w dębowej beczce. Nie jest to whisky czy koniak bo jak wiemy surowcem do whisky jest jęczmień do koniaku wino. Surowcem do Bairille jest szlachetny miód ale produkowany jest w taki sam sposób jak whisky czy koniak.

    102,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 23,00 zł W magazynie

    Aromatyczny grzaniec z miodu pitnego na bazie trójniaka, wzbogacony o unikalną kompozycje przypraw korzennych, o zwiększonej zawartości miodu pszczelego. Przeznaczony do spożycia na ciepło, po podgrzaniu do temp. 50-55oC.

    23,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 84,00 zł W magazynie

    Swój niepowtarzalny charakter zyskuje przez wykorzystanie pochodzącego z gór podbeskidzia spadziowego miodu. Co więcej, unikalność otrzymuje także przez idealnie skomponowane inne tajemnicze składniki, które niestety nie mogą wyjść na światło dzienne. Jednakże to wzbudza jeszcze większe zainteresowanie tym wyjątkowym alkoholem.

    84,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 48,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Miód pitny trójniak Staropolski Tradycyjny to pierwszy produkt na rynku polskim, który może poszczycić się unijnym znakiem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Jest to najwyższej jakości trunek o wybornym smaku i aromacie.

    48,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej
  • 46,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Odpowiednio dobrany zestaw przypraw korzennych nadaje mu harmonijny smak i zapach. Jest produkowany z dodatkiem soku z czarnej porzeczki.

    46,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej

Miód pitny jest tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Zaliczane są do grupy przetworów owocowych. Zgodnie z tradycją oraz powyższymi ustawami miody dzielą się w zależności od stopnia rozcieńczenia na następujące grupy: Półtoraki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej połową jednostki objętości wody, dwójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej jedną jednostką objętości wody, trójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej dwiema jednostkami objętości wody, czwórniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody.Ponadto brzeczka może być jeszcze bardziej rozcieńczana wodą tworząc np. piątaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej czterema jednostkami objętości wody. Najmocniejsze są półtoraki. Półtoraki i dwójniaki określane są niekiedy mianem miodów królewskich. Piątaki i czwórniaki, czyli miody wytrawne, dojrzewają najszybciej i nadają się do spożycia po upływie 6–8 miesięcy. Większa zawartość miodu pociąga za sobą konieczność dłuższego leżakowania. Trójniak leżakuje od 1,5 roku do 4 lat, natomiast półtorak od ośmiu do dziesięciu lat. Od strony technologii wytwarzania miody pitne można podzielić na sycone i niesycone. Miody sycone powstają w wyniku fermentacji brzeczki, która była wcześniej sycona (powoli gotowana przez pewien czas). Brzeczka miodów niesyconych nie jest gotowana. Różne bukiety miodów uzyskuje się przez doprawianie brzeczki sokami owocowymi  lub przyprawami korzennymi.
 Miód pitny– półtorak i dwójniak – pijemy bez dodatków. Natomiast czwórniaki i trójniaki docenimy szczególnie zimą. Na gorąco z dodatkiem przypraw korzennych, skórek cytrusowych, soków owocowych są pyszne i rozgrzewające. Możemy je dodawać do pierników, miodowników, polewać nimi owocowe desery, ale także mięso i drób tuż przed końcem pieczenia.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt

Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl