Kategorie
Holenderki Gin produkowany z wykorzystaniem 9 składników: jagody jałowca i korzenie irysa pochodzące z Włoch, kolendrę z Maroka, dzięgiel, słodkie pomarańcze i świeże cytryny z Hiszpanii, korzeń lukrecji z Indii oraz kardamon i całe laski wanilii z Madagaskaru.
W smaku wyraźnie odczuwalne róże, truskawki, maliny oraz śladowe ilości lukrecji. Na finiszu cynamon oraz kolendra.
Mieszanka pikantnego rabarbaru ze słodko-gorzką żurawiną daje świeży i owocowy gin.
W smaku aksamitne miękkie nuty czekolady, kakao i pomarańczy, z wanilią i jagodami jałowca - przede wszystkim kora cynamonu - kremowo-miękki i przyjemny w ustach.
Sakurao Classic to rzemieślniczy gin, który wykorzystuje 8 rodzajów roślin , pochodzących tylko z Japonii. Łagodnie i długo destylowany, oddaje w pełni charakter destylarnii Sakurao.
Sikkim to unikalne na świecie giny. Wytwarzana na bazie czerwonej herbaty z okolic Tybetu, a konkretnie z Sikkimu w Indiach, gdzie uprawiana jest jedna z najlepszych herbat na świecie. Sikkim Privée, Bilberry, Fraise i Greenery to dżiny, które zostały opracowane przez skrupulatne mieszanie czerwonej herbaty, najlepszych zbóż, najświeższych jałowców i...
SIKKIM TO UNIKALNE NA ŚWIECIE GINY. WYTWARZANA NA BAZIE CZERWONEJ HERBATY Z OKOLIC TYBETU, A KONKRETNIE Z SIKKIMU W INDIACH, GDZIE UPRAWIANA JEST JEDNA Z NAJLEPSZYCH HERBAT NA ŚWIECIE. SIKKIM PRIVÉE, BILBERRY, FRAISE I GREENERY TO DŻINY, KTÓRE ZOSTAŁY OPRACOWANE PRZEZ SKRUPULATNE MIESZANIE CZERWONEJ HERBATY, NAJLEPSZYCH ZBÓŻ, NAJŚWIEŻSZYCH JAŁOWCÓW I...
SIKKIM TO UNIKALNE NA ŚWIECIE GINY. WYTWARZANA NA BAZIE CZERWONEJ HERBATY Z OKOLIC TYBETU, A KONKRETNIE Z SIKKIMU W INDIACH, GDZIE UPRAWIANA JEST JEDNA Z NAJLEPSZYCH HERBAT NA ŚWIECIE. SIKKIM PRIVÉE, BILBERRY, FRAISE I GREENERY TO DŻINY, KTÓRE ZOSTAŁY OPRACOWANE PRZEZ SKRUPULATNE MIESZANIE CZERWONEJ HERBATY, NAJLEPSZYCH ZBÓŻ, NAJŚWIEŻSZYCH JAŁOWCÓW I...
Berkshire Dry Gin destylowany z ręcznie zbieranych roślin, w tym świerka pospolitego, jałowca, kolendry, skórki słodkiej pomarańczy i grejpfruta.
Destylarnia wykorzystuje wyłącznie najlepsze rośliny botaniczne, takie jak rabarbar i maliny, które nadają ginowi letni charakter. To sprawia, że Berkshire Botanical Rhubarb & Raspberry jest idealnym napojem na lato, który idealnie współgra w połączeniu z tonikiem, a także mrożonymi malinami i plasterkiem jabłka.
Le Tribute zawiera prawie wszystkie cytrusy, jakie można sobie wyobrazić. W przepisie znalazły się limonki, cytryny, różowe i zielone grejpfruty, kumkwaty, mandarynki oraz gorzkie i słodkie pomarańcze. Baza ziołowa oparta jest na połączeniu jałowca, egzotycznego kardamonu i trawy cytrynowej.
Zainspirowany podróżami Johnny'ego Neilla do Ameryki, gin ananasowy jest destylowany z naciskiem na słodycz kostarykańskich ananasów, które zapewniają wspaniały, świeży smak owoców tropikalnych.
Zainspirowany regularnymi podróżami Johnny'ego do Republiki Południowej Afryki, brzoskwiniowy gin jest destylowany z naciskiem na słodkie, soczyste południowoafrykańskie brzoskwinie, którymi założyciel, Johnny Neill, delektował się podczas swoich częstych wizyt. Na finiszu utrzymuje się słodka brzoskwinia i cytrusy z odrobiną pieprznego jałowca na końcu.
Jonston Kind of Blue Gin to magiczny gin zmieniający kolor. Rzemieślniczo produkowany Kind of Blue Gin zawiera kwiat Klitorii Ternateńskiej uprawianej główne w Azji. Jest to naturalny botanik, który powoduje spektakularną przemianę głębokiego błękitu w urzekający róż, w momencie kiedy gin łączy się z tonikiem.
Fresh Yuzu Gin to wyjątkowa mieszanka klasycznego ginu i soczystego, cytrusowego smaku owocu Yuzu. Ten wyjątkowy, gin oferuje przypływ świeżego, pikantnego smaku przy każdym łyku, co czyni go idealnym wyborem dla kreatywnych koktajli, jak i wersji solo.
Jonston Botanical Vodka to produkt absolutnie naturalny, zero cukru, zero sztucznych aromatów, wyłącznie świeże botaniki.
Jonston Botanical Vodka to produkt absolutnie naturalny, zero cukru, zero sztucznych aromatów, wyłącznie świeże botaniki.
Słyszysz szum morskich fal rozbijających się o falochron? Widzisz na horyzoncie rybacki kuter, nad którym krążą skrzeczące mewy? Czujesz pod stopami rozgrzany piach, kapsle i niedopałki? Słyszysz tę remizową muzę, płynącą z głośników? Czujesz zapach miesięcznej frytury i koncernowej imitacji piwa?
Gin Hendrick’s jest alkoholem, wytwarzanym w bardzo małych partiach. Jest to trunek destylowany w szkockiej prowincji Ayrshire. Podczas tego procesu otrzymywana jest mieszanka alkoholowa, która połączona zostaje z naparami z płatków róży, jałowca oraz ogórka.
Bombay Sapphire to gin, wyróżniający się subtelnym smakiem, szczególnym procesem produkcji oraz piękną, błękitną butelką. Bombay Sapphire to prawdziwie wyjątkowy gatunek, który znajdziemy w wielu stylowych barach na całym świecie.
Pink 47 jest dostępny w butelce w kształcie diamentu inspirowany przez „Legendary Pink Khavaraya „. Produkt czterokrotnie destylowany, mający 47% jest idealny do picia z tonikiem oraz jako składnik wielu koktajli.
Gin to wyjątkowy alkohol, którego smak przeważnie kojarzony jest z jałowcem. Gin podukowany jest na bazie wysokiej jakości czystego alkoholu zbożowego (niekiedy użyty zostaje alkohol wytworzony np z trzciny cukrowej, lub z winogron). Następnie dodaje się wszystkie pachnące składniki i ponownie poddaje się alkohol destylacji. Na koniec rozcieńcza się gin wodą do pożądanej mocy - minimum to 37,5%. Gotowy trunek pachnie głównie jałowcem, ale tzw. botanicals – zawiera dodatkowo wiele aromatycznych ziół i przypraw. Może to być lukrecja, arcydzięgiel, anyż, kolendra, kminek, skórka cytryn, limonek i pomarańczy, kłącza irysa i tataraku, gorzkie migdały. Od tej jałowca wywodzi się nazwa trunku, która w staroholenderskim brzmi genever, po francusku geniever, czy włosku ginepro - czyli właśnie jałowiec. Historia ginu sięga dalekiego średniowiecza, a dokladniej XVII wieku. Powstał w dawnej Holandii, opularność zyskał zaś w Anglii, pod skróconą nazwą Gin, dokąd dotarł głównie za sprawą Wilhelma III. Renomę zyskał pod koniec XVIII w. gin z tonikiem uważany jest za napój, który pozwolił Brytyjczykom zająć i utrzymać Indie. Wszystko dzięki chininie zawartej w toniku, która chroniła żołnierzy przed malarią. Obecnie Brytyjczycy słyną z produkcji ginu, a dwie jego najpopularniejsze odmiany: Dry gin i London dry gin- powstały właśnie na wyspach brytyjskich. English Dry London Gin - to najbardziej popularny, wytrawny i mocny z całej gamy. Ma ok 45% zawartości alkoholu. Jego baza to neutralny, rektyfikowany, absolutnie czysty spirytus zbożowy lub trzcinowy. Nazwa nie oznacza miejsca pochodzenia, tylko rodzaj London Gin może powstawać wszędzie, jednak powszechnie i tak uważa się, że tylko brytyjski jest godzien tego miana. Ten rodzaj jest znakomity do drinków, zwłaszcza że zawiera skórki cytrusów, dzięki czemu ma orzeźwiający smak. Natomiast London Dry – produkowany głównie w Hiszpani, najczęściej mieszany jest z Colą. Powstaje po przedestylowaniu zacieru z żyta, jęczmienia lub kukurydzy zmieszanego z jagodami jałowca i innymi dodatkami zapachowym. Genever – ten powstający w Holandii jest nieco słodkawy i pije się go najczęściej w czystej postaci. Istnieją również mniej popularne gatunki takie jak American Dry Gin - przeważnie słabszy od angielskiego odpowiednika - ma około 40%. Jest też mniej aromatyczny, lżejszy o barwie słomkowej.
Zazwyczaj jest mieszany z innymi napojami, by złagodzić cierpki i gorzki smak. Jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych używanych do drinków. Uznawany za alkohol dający się mieszać ze wszystkim, najczęściej z tonikiem, ew. sokiem (napojem) cytrynowym lub pomarańczowym (tzw. Gin Collins). Natomiast gin wymieszany z wermutem daje w efekcie martini. Gin jest także świetną alternatywą alkoholową dla pań. Można go bowiem połączyć z colą i dowolnym czerwonym sokiem, żeby uzyskać tzw. babski gin. Gin jest też znakomitym aperitifem. Wypity przed posiłkiem zaostrza apetyt i pozwala lepiej odczuwać smaki potraw. Warto także wykorzystywać go w kuchni, dodając do deserów, np. musu owocowego czy galaretki.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów