Kategorie
SIKKIM TO UNIKALNE NA ŚWIECIE GINY. WYTWARZANA NA BAZIE CZERWONEJ HERBATY Z OKOLIC TYBETU, A KONKRETNIE Z SIKKIMU W INDIACH, GDZIE UPRAWIANA JEST JEDNA Z NAJLEPSZYCH HERBAT NA ŚWIECIE. SIKKIM PRIVÉE, BILBERRY, FRAISE I GREENERY TO DŻINY, KTÓRE ZOSTAŁY OPRACOWANE PRZEZ SKRUPULATNE MIESZANIE CZERWONEJ HERBATY, NAJLEPSZYCH ZBÓŻ, NAJŚWIEŻSZYCH JAŁOWCÓW I...
SIKKIM TO UNIKALNE NA ŚWIECIE GINY. WYTWARZANA NA BAZIE CZERWONEJ HERBATY Z OKOLIC TYBETU, A KONKRETNIE Z SIKKIMU W INDIACH, GDZIE UPRAWIANA JEST JEDNA Z NAJLEPSZYCH HERBAT NA ŚWIECIE. SIKKIM PRIVÉE, BILBERRY, FRAISE I GREENERY TO DŻINY, KTÓRE ZOSTAŁY OPRACOWANE PRZEZ SKRUPULATNE MIESZANIE CZERWONEJ HERBATY, NAJLEPSZYCH ZBÓŻ, NAJŚWIEŻSZYCH JAŁOWCÓW I...
Berkshire Dry Gin destylowany z ręcznie zbieranych roślin, w tym świerka pospolitego, jałowca, kolendry, skórki słodkiej pomarańczy i grejpfruta.
Destylarnia wykorzystuje wyłącznie najlepsze rośliny botaniczne, takie jak rabarbar i maliny, które nadają ginowi letni charakter. To sprawia, że Berkshire Botanical Rhubarb & Raspberry jest idealnym napojem na lato, który idealnie współgra w połączeniu z tonikiem, a także mrożonymi malinami i plasterkiem jabłka.
Le Tribute zawiera prawie wszystkie cytrusy, jakie można sobie wyobrazić. W przepisie znalazły się limonki, cytryny, różowe i zielone grejpfruty, kumkwaty, mandarynki oraz gorzkie i słodkie pomarańcze. Baza ziołowa oparta jest na połączeniu jałowca, egzotycznego kardamonu i trawy cytrynowej.
Zainspirowany podróżami Johnny'ego Neilla do Ameryki, gin ananasowy jest destylowany z naciskiem na słodycz kostarykańskich ananasów, które zapewniają wspaniały, świeży smak owoców tropikalnych.
Zainspirowany regularnymi podróżami Johnny'ego do Republiki Południowej Afryki, brzoskwiniowy gin jest destylowany z naciskiem na słodkie, soczyste południowoafrykańskie brzoskwinie, którymi założyciel, Johnny Neill, delektował się podczas swoich częstych wizyt. Na finiszu utrzymuje się słodka brzoskwinia i cytrusy z odrobiną pieprznego jałowca na końcu.
Jonston Kind of Blue Gin to magiczny gin zmieniający kolor. Rzemieślniczo produkowany Kind of Blue Gin zawiera kwiat Klitorii Ternateńskiej uprawianej główne w Azji. Jest to naturalny botanik, który powoduje spektakularną przemianę głębokiego błękitu w urzekający róż, w momencie kiedy gin łączy się z tonikiem.
Słyszysz szum morskich fal rozbijających się o falochron? Widzisz na horyzoncie rybacki kuter, nad którym krążą skrzeczące mewy? Czujesz pod stopami rozgrzany piach, kapsle i niedopałki? Słyszysz tę remizową muzę, płynącą z głośników? Czujesz zapach miesięcznej frytury i koncernowej imitacji piwa?
Miodula Premium Destylowany Gin jest wytwarzany z 9 surowców botanicznych indywidualnie destylowanych w małych partiach:Świeże owoce cytrusowe (słodkie pomarańcze i całe cytryny) z Hiszpanii - jagody jałowca i korzeń irysa z Włoch - kolendra z Maroko - korzeń arcydzięgla,strąki kardamonu i korzeń lukrecji z Indii - całe laski wanilii z Madagaskaru – z...
Glendalough Wild Botanical Gin to gin jak żaden inny na świecie. Odzwierciedla unikalny klimat wszystkich pór roku w górach Wicklow w Irlandii. W nosie świeże, wiosenne nuty jałowca, cytrusów i sosny.
Aby wyprodukować ten unikalny gin wypełnia się alembik ginem Wild Botanical i dodaje się świeżo zerwanych płatków róż. Rzadka i nieuchwytna dzika róża w połączeniu z starożytną i cenioną różą damasceńską daje naturalnie różowy i bardzo kwiatowy gin.
Hendrick’s FLORA ADORA to nowy limitowany gin z Gabinetu Osobliwości Hendrick’s. Inspirowany jest powabnymi kwiatami, które przyciągają wszelkiego rodzaju latające owady, zapylające nasz cenny ekosystem. Mistrz destylacji, pani Lesley Gracie, uważa obserwowanie motyli i pszczół przy pracy za nieskończenie fascynujące i wykorzystała kwiaty, które kocha...
Tessellis Distillery to kraftowa destylarnia położona na obrzeżach Gliwic założona w 2023 roku. Nasze produkty tworzone są rzemieślniczo z pasją, aby uzyskać wyjątkowy efekt, który zadowoli najbardziej wyszukane kubki smakowe.
Odkryj 14 rzadkich, głównie regionalnych składników, jak rześkie owoce rokitnika czy aromatyczny włoski jałowiec. Dzięki 30-dniowej maceracji rokietnika oddaje w ginie kalejdoskop smaków – nektarynki, moreli, pomarańczy czy ananasa. Prace nad recepturą oraz metoda produkcji, tego ginu, trwały aż 3 lata, dzięki czemu dostajemy do ręki produkt, który jest...
Gin Hendrick’s jest alkoholem, wytwarzanym w bardzo małych partiach. Jest to trunek destylowany w szkockiej prowincji Ayrshire. Podczas tego procesu otrzymywana jest mieszanka alkoholowa, która połączona zostaje z naparami z płatków róży, jałowca oraz ogórka.
Bombay Sapphire to gin, wyróżniający się subtelnym smakiem, szczególnym procesem produkcji oraz piękną, błękitną butelką. Bombay Sapphire to prawdziwie wyjątkowy gatunek, który znajdziemy w wielu stylowych barach na całym świecie.
Pink 47 jest dostępny w butelce w kształcie diamentu inspirowany przez „Legendary Pink Khavaraya „. Produkt czterokrotnie destylowany, mający 47% jest idealny do picia z tonikiem oraz jako składnik wielu koktajli.
Produkowany od 1830 roku w destylarni założonej przez Charlesa Tanquerey, swój bogaty smak zawdzięcza różnorodnym ziołowym składnikom takim jak wyciąg z arcydzięgla, jałowca, kolendry i wielu innych.
Tanqueray No. Ten destylowany jest wyłącznie ze zbieranych ręcznie świeżych, nigdy suszonych owoców jałowca, białego grejpfruta, pomarańczy i limonki oraz ziół takich jak arcydzięgiel, kolendra, czy rumianek
Usługa grawerowania na złotej lub srebrnej blaszce umieszczonej na butelce. Jest to trwalsze i bardziej widoczne niż grawer na szkle. Można wykonać blaszkę o dowolnych wymiarach.
Gin to wyjątkowy alkohol, którego smak przeważnie kojarzony jest z jałowcem. Gin podukowany jest na bazie wysokiej jakości czystego alkoholu zbożowego (niekiedy użyty zostaje alkohol wytworzony np z trzciny cukrowej, lub z winogron). Następnie dodaje się wszystkie pachnące składniki i ponownie poddaje się alkohol destylacji. Na koniec rozcieńcza się gin wodą do pożądanej mocy - minimum to 37,5%. Gotowy trunek pachnie głównie jałowcem, ale tzw. botanicals – zawiera dodatkowo wiele aromatycznych ziół i przypraw. Może to być lukrecja, arcydzięgiel, anyż, kolendra, kminek, skórka cytryn, limonek i pomarańczy, kłącza irysa i tataraku, gorzkie migdały. Od tej jałowca wywodzi się nazwa trunku, która w staroholenderskim brzmi genever, po francusku geniever, czy włosku ginepro - czyli właśnie jałowiec. Historia ginu sięga dalekiego średniowiecza, a dokladniej XVII wieku. Powstał w dawnej Holandii, opularność zyskał zaś w Anglii, pod skróconą nazwą Gin, dokąd dotarł głównie za sprawą Wilhelma III. Renomę zyskał pod koniec XVIII w. gin z tonikiem uważany jest za napój, który pozwolił Brytyjczykom zająć i utrzymać Indie. Wszystko dzięki chininie zawartej w toniku, która chroniła żołnierzy przed malarią. Obecnie Brytyjczycy słyną z produkcji ginu, a dwie jego najpopularniejsze odmiany: Dry gin i London dry gin- powstały właśnie na wyspach brytyjskich. English Dry London Gin - to najbardziej popularny, wytrawny i mocny z całej gamy. Ma ok 45% zawartości alkoholu. Jego baza to neutralny, rektyfikowany, absolutnie czysty spirytus zbożowy lub trzcinowy. Nazwa nie oznacza miejsca pochodzenia, tylko rodzaj London Gin może powstawać wszędzie, jednak powszechnie i tak uważa się, że tylko brytyjski jest godzien tego miana. Ten rodzaj jest znakomity do drinków, zwłaszcza że zawiera skórki cytrusów, dzięki czemu ma orzeźwiający smak. Natomiast London Dry – produkowany głównie w Hiszpani, najczęściej mieszany jest z Colą. Powstaje po przedestylowaniu zacieru z żyta, jęczmienia lub kukurydzy zmieszanego z jagodami jałowca i innymi dodatkami zapachowym. Genever – ten powstający w Holandii jest nieco słodkawy i pije się go najczęściej w czystej postaci. Istnieją również mniej popularne gatunki takie jak American Dry Gin - przeważnie słabszy od angielskiego odpowiednika - ma około 40%. Jest też mniej aromatyczny, lżejszy o barwie słomkowej.
Zazwyczaj jest mieszany z innymi napojami, by złagodzić cierpki i gorzki smak. Jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych używanych do drinków. Uznawany za alkohol dający się mieszać ze wszystkim, najczęściej z tonikiem, ew. sokiem (napojem) cytrynowym lub pomarańczowym (tzw. Gin Collins). Natomiast gin wymieszany z wermutem daje w efekcie martini. Gin jest także świetną alternatywą alkoholową dla pań. Można go bowiem połączyć z colą i dowolnym czerwonym sokiem, żeby uzyskać tzw. babski gin. Gin jest też znakomitym aperitifem. Wypity przed posiłkiem zaostrza apetyt i pozwala lepiej odczuwać smaki potraw. Warto także wykorzystywać go w kuchni, dodając do deserów, np. musu owocowego czy galaretki.
W razie pytań zapraszamy do kontaktu https://eluxo.pl/pl/kontakt
Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów