Kategorie

WHISKY SZKOCKA SINGLE MALT 

327 prod.
  • 275,00 zł W magazynie

    Talisker Storm to whisky nie posiadająca dokładnie określonego wieku. Zapach wyraźny waniliowy, słodowy, posiada więcej aromatów zielonych i cytrusowych niż wersja 10 Y.O. Jest to alkohol złożony po czasie gładki.

    275,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 439,00 zł W magazynie

    Ardbeg Corryvreckan to whisky o ciemno-bursztynowym kolorze. Głęboki smak, aromaty osmolonych sznurów konopnych, dymu oraz lnianego oleju. 

    439,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 141,00 zł W magazynie

    Glenfarclas 8 Y.O. to whisky o bursztynowym kolorze i aromacie sherry, suszonych owoców oraz gruszek.Smak słodkiego porto połączony z delikatnym aromatem wanilii, cynamonu oraz słodkich przypraw. Wyczuwalny smak mlecznej czekolady oraz toffi.

    141,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 139,00 zł W magazynie

    Whisky starzona w dębowych beczkach przez min. 8 lat. Bogata w smaku, z lekką orzechową nutą i łagodnym wykończeniem.

    139,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 164,00 zł W magazynie

    Whisky starzona w beczkach z amerykańskiego dębu przez min. 12 lat dla uzyskania okrągłego wrażenia słodyczy. Smak z nutą lekko pikantną wykończoną trwale kremowym posmakiem.

    164,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 199,00 zł W magazynie

    Glenglassaugh Evolution to luksusowa whisky, która dojrzewa w beczkach po George Dickel Tennessee Whisky. Jest to alkohol nie barwiony i nie filtrowany na zimno. Posiada złoto-jęczmienny kolor. Zapach intensywnie maślany, waniliowy, toffi połączony z owocami, jabłkami " Golden Delicious", duszonymi gruszkami i kokosem.

    199,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 199,00 zł W magazynie

    Glenglassaugh Revival to pierwsza whisky wyprodukowana w destylarni Glenglassaugh po 20 letnim przestoju. Dojrzewa przez 6 miesięcy w beczkach po sherry Oloroso. Nie jest filtrowana na zimno i nie barwiona karmelem, lecz posiada swoją naturalna miedziana barwę. Zapach lekko karmelowy, toffi wzbogacony o orzechy, sherry, mleczną czekoladę oraz miód.

    199,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 549,00 zł W magazynie

    Tullibardine 20 Y.O. to whisky o smaku słodu, wanilii, kakao i miodu. Posiada bardzo długie wykończenie z wyraźnymi nutami owsianki i piernika. Smak złożony i ciekawy.

    549,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 1 099,00 zł W magazynie

    Tullibardine 25 Y.O. jest to limitowana whisky, mocna i owocowa. Posiada wiele różnych smaków, toffi, przypraw, suszonych moreli, jęczmienia i wanilii. Przy jej degustacji niewskazany jest pośpiech.

    1 099,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 1 769,00 zł W magazynie

    The Glenlivet 25 Y.O. jest to zestaw w dębowej, precyzyjnie wykonanej skrzynce. Whisky ta przez kilka lat finiszuje w beczkach po sherry oloroso Produkt dostępny na zamówienie - prosimy o kontakt w celu potwierdzenia terminu realizacji :biuro@eluxo.pl ; +48792170866

    1 769,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 209,00 zł W magazynie

    Bowmore 12- letni to whisky o wyraźnym dymnym aromacie z intensywnym posmakiem jodyny i torfu. Whisky ta charakteryzuje się zapachem dymu wzbogaconym czekoladą, miodem, gruszką i delikatną nutą cytrusów. Wykończenie bogate, łagodne i długie.

    209,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 339,00 zł W magazynie

    Glenfiddich Cask Collection Select Cask jest to whisky dojrzewająca w beczkach z dębu europejskiego, beczkach po burbonie i czerwonym winie. Dzięki zastosowaniu właśnie tych beczek whisky nabiera zapachu wanilii, truskawek, drewna oraz owoców.

    339,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 449,00 zł W magazynie

    Glenfiddich Cask Collection Reserve Cask to whisky dojrzewająca w specjalnie dobranych beczkach po winie sherry. Alkohol o zapachu przypraw i dębu. Wyczuwalny chleb, marmolada oraz skóra. PRODUKT NA ZAMÓWIENIE! CZAS REALIZACJI 3 DNI!!!

    449,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 119,00 zł W magazynie

    Hamiltons Highland Single Malt to whisky wytwarzana w największym regionie Szkocji. Alkohol ten posiada intensywnie złotą barwę i wyrazisty aromat owoców, cytrusów oraz ostrego dębu. Słodki smak z dodatkiem starego dębu. Wykończenie intensywne, jęczmienne, dębowo-waniliowe.

    119,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 499,00 zł W magazynie

    Laphroaig An Cuan Mor to whisky łączące w sobie jod, sól morską, medyczny dym, karmel, brzoskwinie oraz rodzynki. Whisky ta dojrzewa w beczkach produkowanych z dwóch gatunków drewna, dzięki temu i opiece Mistrza Destylarni otrzymujemy niezwykle interesujący Laphroaig.

    499,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 379,00 zł W magazynie

    Dalmore Valour to niezwykła kompozycja destylatów pochodzących z różnych beczek.

    379,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 145,00 zł W magazynie

    Glen Moray 12 Y.O. jest to podstawowa edycja whisky wytwarzanej w destylarni Glen Moray, która znajduje się w regionie Speyside. Alkohole wytwarzane w tej destylarni są niecodzienne. Swoją oryginalność zawdzięczają temu, że destylarnia sama słoduje jęczmień, w efekcie, czego, whisky staje się bardziej maślana i gładka.

    145,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 2 754,00 zł W magazynie

    Glenfarclas 30 Y.O. to whisky o bogatej kompozycji składającej się głównie z owoców i przypraw. W smaku różnorodna, wyczuwalne ciasto owocowe po chwili przechodzi w wschodnie przyprawy oraz orzechy i czekoladę

    2 754,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 169,00 zł W magazynie

    The Glenlivet to whisky o dwunastoletnim okresie maturacji, uderzająca aromatem pełnym świeżości i soczystości owoców - dojrzałych jabłek, brzoskwini i miodu, z nutami dębowej beczki. Posmak dębowego drewna jest trwały, łączy się z subtelnymi nutami toffi oraz korzennych przypraw.

    169,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 399,00 zł W magazynie

    Highland Park Einar to whisky będąca połączeniem destylatów z beczek z amerykańskiego i europejskiego dębu w proporcji 3 do 1.

    399,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 235,00 zł W magazynie

    Glen Graioch Founer's Reserve jest to whisky wytwarzana w destylarni leżącej w szkockim regionie Highland, Destylarnia ta istnieje od 1797 roku i obecnie wytwarza nową linie ekskluzywnej whisky Glen Garioch Founder's Reserve.

    235,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h

Zgodnie z ustanowionymi normami nazwa ‘Single Malt Scotch Whisky’ zastrzeżona jest wyłącznie dla whisky słodowej wytworzonej na terenie Szkocji, w całości z jęczmienia, poddanego słodowaniu przy użyciu ognia lub torfu, starzonego w dębowych beczkach w miejscu produkcji. Whisky szkocka single malt jednak jako produkt jednej destylarni może pochodzić z rozmaitych beczek. Mieszanka może być skomponowana z wielu roczników, a w jej składzie mogą znaleźć się destylaty wytworzone na bazie rożnych słodów. Zwykle także na butelce whisky szkockiej single malt widnieje nazwa destylarni, w której powstała.

Proces powstania szkockiej whisky single malt

Co przemawia za wyjątkowością whisky szkockiej single malt? Z pewnością proces jej wytwarzania. Whisky szkocka single malt powstaje w całości z jednego zboża - jęczmienia. Obecnie w Szkocji używa się trzech gatunków jęczmienia. Należy podkreślić, że zboże to wymaga dużych nakładów finansowych i jest trudne w uprawie. Jednak to w głównej mierze użyte zboże ma największy wpływ na ostateczny smak otrzymanego trunku.
Po zebraniu plonów, uzyskane ziarna jęczmienia poddaje się słodowaniu (malting). Obecnie robią to tylko nieliczne gorzelnie w Szkocji jak Bowmore na Islay, większość otrzymuje przygotowany słód np. z olbrzymiej słodowni mieszczącej się w Port Ellen. Namoczony jęczmień rozkłada się na betonowej podłodze, zostawia na kilka dni do czasu, aż zacznie kiełkować. W trakcie tego procesu zaczynają uwalniać się specjalne enzymy, prowadzące do powstania skrobi, która w kolejnym etapie w wyniku ucierania przekształca się w cukry proste. W kolejnym etapie gorące powietrze bądź palący się torf suszy rozłożone ziarna jęczmienia i zatrzymuje proces kiełkowania. Użycie torfu, czyli na wpół zwęglonego mchu i pozostałości roślin ma wpływ na pojawiające się w whisky nuty dymu i torfu, najsilniejsze torfowe aromaty maja whisky z wyspy Islay. Następnie wysuszone ziarna mieli się i miesza z gorącą wodą o temperaturze 65 stopni C w celu otwarcia ziaren i rozpuszczenia skrobi, proces zacierania (washing) prowadzi do powstania brzeczki. Jeśli brzeczka zostanie powoli wypompowana z kadzi będzie klarowna, a uzyskany spirytus nie będzie miał zbożowego posmaku. Z kolei szybkie odprowadzenie brzeczki sprawi, że spirytus zyska wytrawne, orzechowo zbożowe cechy. Ostygły zacier zalewa się drożdżami i przelewa do kotłów warzelniczych na 48 h (posmak słodowy) lub 55 h (lżejszy, owocowy posmak), gdzie przebiega proces fermentacji.
Single malt destylowana jest w miedzianych alembikach, a nie destylacji kolumnowej jak w przypadku grain whisky (zbożowej). Proces destylacji kolumnowej jest bardzo precyzyjny, a przez to również przewidywalny i dający wielokrotnie się powtórzyć, jednak bogactwo smaku whisky single malt czerpie się z niedokładności tradycyjnego procesu destylacji przeprowadzanego w miedzianych alembikach. Destylacja szkockiej whisky przeprowadzana jest dwukrotnie, celem pierwszej destylacji odbywającej się w alembiku zwanym wash still jest wydzielenie alkoholu z przefermentowanego zacieru, druga destylacja przeprowadzona w mniejszym alembiku zwanym spirit still oczyszcza surówkę gorzelniczą.
Otrzymany spirytus o zawartości 70% rozcieńcza się wodą demineralizowaną do poziomu 63,5% alkoholu, następnie przelewa się do dębowych beczek. Jakość i ich wykonanie ma tutaj istotne znaczenie. Beczka po cherry z dębu europejskiego nadaje whisky nuty owocowe, goździków, orzecha włoskiego, kadzidła, whisky ma również ciemniejszy kolor. Z kolei leżakowanie w beczce wykonanej z dębu amerykańskiego po burbonie, nadaje szkockiej wyczuwalne nuty waniliowe, eukaliptusowe, sosnowe i przypraw. Użycie beczek powtórnie wykorzystanych nie daje już takich samych nut co za pierwszym razem.
Szkocka whisky single malt wymaga dłuższego niż dziesięć lat starzenia w beczkach wykonanych z amerykańskiego lub hiszpańskiego dębu. Wraz z upływem lat traci odrobine na zawartości alkoholu (tzw. Whisky dla Aniołów), jednak zyskuje głębszy smak. Wtedy wydobywają się najbardziej unikalne nuty smakowe jak kwiatowy smak lukrecji czy przypraw.
Ostatnim etapem powstania szkockiej whisky single malt jest butelkowanie. Producent musi zdecydować, czy whisky ma być filtrowana na zimno (zapewnia większą klarowność, ale przytępia smak) czy dodać karmelu, dla ładniejszej barwy. Należy również zdecydować z jaką zawartością alkoholu ma być szkocka zabutelkowana- standardowo ok. 40% czy z mocą beczki. Jeśli na etykiecie butelki znajduje się oznaczenie 15YO oznacza to, że najmłodszy rocznik użyty do produkcji danej whisky dojrzewał co najmniej 15 lat.

Główne rejony wytwarzania szkockiej whisky single malt

Najlepszą szkocką whisky single malt wytwarza się w kilku głównych regionach Szkocji. Wyspa Islay słynie z produkcji whisky o najbardziej zdecydowanym smaku morza, dymu, torfu i jodu. Dedykowana zwłaszcza koneserom prawdziwej whisky. Tutaj znajduje się najstarsza od początku legalnie działająca destylarnia w Szkocji- Browmore, założona w 1779 roku. Inne populrane gatunki Islay single malt scotch whisky to Ardbeg (zdecydowanie posiada najsilniejsze akcenty jodu), Laphroaig (silny torfowy posmak, z nutą wodorostów i soli morskiej). Największy region, gdzie produkowana jest scotch whisky single malt- Highlands podzielony na cztery podregiony z największą liczbą destylarni odpowiedzialny jest za wytwarzanie łagodnych w smaku whisky, od wytrwanych po słodkie z nutami bzu, wrzosu, miodu i korzeni. Popularny gatunek pochodzący z tego region to Glengoyne, słód jęczmienny suszy się nad naturalnym ogniem, a nie nad żarzącym się torfem, stąd whisky charakteryzuje się łagodnością czy wręcz słodyczą. Miejsce leżakowania Glengoyne znajduje się z dala od morza, dlatego w whisky brak jodowych i torfowych aromatów. Z kolei region Speyside słynie z najsłodszych scotch whisky, można w nich wyczuć zapach owoców takich jak jabłka, gruszki, goździki, banany, a także kwiatowe aromaty fiołków czy posmak lemoniady. Stąd pochodzą uznawane za jedne z najszlachetniejszych gatunków whisky. Wiodące destylarnie to the Balvenie i Glenfiddic, założyciel obu destylarni William Grant dokonał przełomu i w 1963 roku wprowadził na światowy rynek pierwszą whisky szkocką single malt, przełamał w ten sposób zdominowany przez blendy rynek. Ponadto Glenfiddic nieustannie należy do rodziny Grant i jako pierwsza destylarnia w 1969 roku udostępniła zwiedzającym swój zakład za darmo.

Degustacja whisky szkockiej single malt

Aby wydobyć subtelne nuty whisky szkockiej single malt należy użyć tradycyjnych szklanek do whiksy tzw. ‘old fashion’ z grubego szkła bądź specjalnych zwężających się ku górze kieliszków tzw. tulipanów pozwalających lepiej wyczuć zawarte w whisky nuty smakowo-zapachowe. Warto rozcieńczyć single malt odrobiną wody niegazowanej, złagodzenie ostrych, wyrazistych nut pozwoli lepiej wyczuć całe bogactwo aromatów. Whisky należy zacząć wąchać z daleko, dodanie wody sprawia, że aromaty lepiej się rozchodzą. Szkoci często decydują się również na popularny drink, mieszając whisky z sokiem jabłkowym. Jednak te najbardziej szlachetne trunki zdecydowanie powinny być smakowane solo.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl