Kategorie

WHISKY SZKOCKA SINGLE MALT 

344 prod.
  • 1 913,00 zł W magazynie

    Glengoyne 25 YO Sherry Cask First Fill Hihgland Single Malt, to 25- letni, markowy alkohol, który powstał na bazie doskonałej jakości składników i w wyniku odpowiedniego okresu leżakowania.

    1 913,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 3 999,00 zł W magazynie

    Benriach 35 Y.O. wprowadzona na rynek w 2014 roku, zastąpiła edycję 30 letnią. Whisky ta składa się z alkoholu pochodzącego z beczek napełnionych w 1970 roku. Trunek ten jest idealnym przykładem tradycyjnej whisky pochodzącej ze Speyside.

    3 999,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 287,00 zł W magazynie

    Auchentoshan Heartwood jest to whisky pochodząca z regionu Lowlands, poddawana procesowi destylacji trzykrotnie.

    287,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 186,00 zł W magazynie

    Auchentoshan Springwood to whisky doskonała dla początkujących smakoszy, posiada charakterystyczny smak, aromat i kolor dla whisky z Lowlands. Whisky ta dojrzewa w beczkach wykonanych z dębu północno-amerykańskiego.

    186,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 188,00 zł W magazynie

    Bowmore Black Rock jest to whisky o morskim, torfowym wyrazie, który jest charakterystyczny dla wszystkich whisky produkowanej na tej wyspie. Alkohol ten wytwarzany jest z jęczmienia suszonego przy pomocy opalanego naturalnego torfu. Whisky ta dojrzewa w beczkach po burbonie oraz w beczkach po hiszpańskiej sherry.

    188,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 208,00 zł W magazynie

     Bowmore Small Batch to whisky dojrzewająca w beczkach z dębu amerykańskiego, w których wcześniej leżakowały dwa rodzaje burbona.Whisky ta posiada niezwykły smak i zapach. PRODUKT NA ZAMÓWIENIE! CZAS REALIZACJI 3 DNI!!!

    208,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 465,00 zł W magazynie

    Bunnahabhain Eirihg na Greine jest to whisky wytwarzana w destylarni Bunnahabhain, która znajduje się w północno-wschodniej części wyspy Islay. PRODUKT NA ZAMÓWIENIE!!! CZAS REALIZACJI 3DNI!!!

    465,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 459,00 zł W magazynie

    Dalmore 15 Y.O. jest to whisky wprowadzona na rynek w 2007 roku, dojrzewa ona w beczkach po sherry. PRODUKT NA ZAMÓWIENIE!!! CZAS REALIZACJI 3 DNI!!!

    459,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 677,00 zł W magazynie

    Dalmore Cigar Malt to kompozycja whisky dojrzewających w beczkach z amerykańskiego białego dębu, w którym leżakował burbon, w beczkach po sherry- Matusalem oloroso i po winie Cabernet Sauvignon. Whisky wypełnione słodyczą sherry.  PRODUKT NA ZAMÓWIENIE!!! CZAS REALIZACJI 3 DNI!!!

    677,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 223,00 zł W magazynie

    Laphroaig Select to whisky dojrzewająca w precyzyjnie wyselekcjonowanych beczkach z dębu amerykańskiego i europejskiego. Whisky ta swoją oryginalność zawdzięcza końcowemu dojrzewaniu w nowych beczkach z dębu amerykańskiego, w których spędza 6 miesięcy. Dojrzewanie to odbywa się także w wysokich temperaturach podczas miesięcy letnich.

    223,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 349,00 zł W magazynie

    Smokehead The Rock Edition to szkocki Single Malt wytwarzany na wyspie Islay. Aromt dymno słodowy, wędzona ryba,wanilia, zielone jabłko i imbir. Smak toffi, wanilia, pieprz cytrynowy i trochę dębu. Finisz nuty dębu, korzenne przyprawy.

    349,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 2 139,00 zł W magazynie

    Auchnagie Vintage to kompozycja kilkunastu starannie dobranych destylatów, które dojrzewały przez okres od 25 do 35 lat. Whisky ta jest edycją limitowaną dostępną jedynie w 1000 egzemplarzy.  Produkt dostępny na zamówienie.

    2 139,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 471,00 zł W magazynie

    Auchengie Deluxe to whisky posiadająca wyraźnie złotą barwę oraz zapach soczystych gruszek, skórki pomarańczowej oraz grejpfrutów po chwili wyczuwalne także aromaty jabłek i biszkopta. W smaku wyczuwalna słodycz pochodząca z owoców oraz przyprawy. Po dolaniu wody whisky staje się mniej słodka i mniej pikantna.

    471,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 2 139,00 zł W magazynie

    Gerston Vintage to kompozycja kilkunastu specjalnie wybranych destylatów, które dojrzewały przez okres od 25 do 35 lat. Jest to edycja limitowana dostępna w ilości jedynie 100 egzemplarzy. Whisky posiada złoty blado-bursztynowy kolor, zapach bardzo świeży z dodatkiem ziołowej tkaniny po czasie zamienia się w pieczone jabłko z dodatkiem gałki...

    2 139,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 498,00 zł W magazynie

    Gerston Deluxe to whisky posiadająca złoty kolor oraz zapach rodzynek z dodatkiem ziela angielskiego, który po czasie zamienia się w dymne aromaty wzbogacone toffi. Po dodani kilku kropel wody wyraźniejsze stają się akcenty dymne i morskie. W smaku gładka, słodka, dymno-mineralna po dodaniu wody mniej słodka.

    498,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 803,00 zł W magazynie

    Glenfiddich 19 Y.O. Age of Discovery 2nd Release Bourbon Cask Finish to niecodzienna edycja 19 letniej whisky, która dojrzewa jedynie w beczkach po burbonie.  PRODUKT NA ZAMÓWIENIE! CZAS REALIZACJI 3 DNI!!!

    803,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 125,00 zł W magazynie

    Drumguish de Speyside Whisky Maker's Special Selection jest to delikatna whisky o słodkim, orzechowym zapachu z posmakiem rumu. Alkohol znajduje się w ekskluzywnej butelce w kształcie karafki.

    125,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 549,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Ardbeg Dark Cove jest to edycja limitowana wydana 28 maja 2016 roku z okazji Ardbeg Day 2016. Co roku na wyspie Islay w maju lub czerwcu odbywa się Festiwal Słodu i Muzyki. W trakcie trwania festiwalu odbywa się także Ardbeg Day, który przypada zawsze na sobotę. Natomiast Polska Noc Ardbega odbyła się 3 czerwca w Warszawie.

    549,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej
  • 1 000,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Ledaig 1996 Vintage jest to edycja limitowana, niefiltrowana na zimno, dojrzewała w beczkach po sherry. Dostępność: październik 2016

    1 000,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej
  • 429,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Glenmorangie Milsean to pierwsza whisky wyprodukowana przez destylarnię Gelnmorangie, która dojrzewała w beczkach po portugalskich czerwonych winach. Wcześniej leżakowała w beczkach, w których znajdował się burbon.  Beczki te zostały  zwęglone, aby wydobyć słodkie nuty.

    429,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej
  • 33 989,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Tobermory 42 Y.O. jest to whisky, która zawiera jedne z pierwszych destylatów, jakie zostały wyprodukowane po ponownym otwarciu destylarni w 1972 roku.  Zakład ten znajduje się na wyspie Mull. Jest to idealny przykład whisky, która leżakowała przez długi czas. Whisky o ciekawej teksturze z wieloma przyprawami i słodkimi owocami.

    33 989,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej

Zgodnie z ustanowionymi normami nazwa ‘Single Malt Scotch Whisky’ zastrzeżona jest wyłącznie dla whisky słodowej wytworzonej na terenie Szkocji, w całości z jęczmienia, poddanego słodowaniu przy użyciu ognia lub torfu, starzonego w dębowych beczkach w miejscu produkcji. Whisky szkocka single malt jednak jako produkt jednej destylarni może pochodzić z rozmaitych beczek. Mieszanka może być skomponowana z wielu roczników, a w jej składzie mogą znaleźć się destylaty wytworzone na bazie rożnych słodów. Zwykle także na butelce whisky szkockiej single malt widnieje nazwa destylarni, w której powstała.

Proces powstania szkockiej whisky single malt

Co przemawia za wyjątkowością whisky szkockiej single malt? Z pewnością proces jej wytwarzania. Whisky szkocka single malt powstaje w całości z jednego zboża - jęczmienia. Obecnie w Szkocji używa się trzech gatunków jęczmienia. Należy podkreślić, że zboże to wymaga dużych nakładów finansowych i jest trudne w uprawie. Jednak to w głównej mierze użyte zboże ma największy wpływ na ostateczny smak otrzymanego trunku.
Po zebraniu plonów, uzyskane ziarna jęczmienia poddaje się słodowaniu (malting). Obecnie robią to tylko nieliczne gorzelnie w Szkocji jak Bowmore na Islay, większość otrzymuje przygotowany słód np. z olbrzymiej słodowni mieszczącej się w Port Ellen. Namoczony jęczmień rozkłada się na betonowej podłodze, zostawia na kilka dni do czasu, aż zacznie kiełkować. W trakcie tego procesu zaczynają uwalniać się specjalne enzymy, prowadzące do powstania skrobi, która w kolejnym etapie w wyniku ucierania przekształca się w cukry proste. W kolejnym etapie gorące powietrze bądź palący się torf suszy rozłożone ziarna jęczmienia i zatrzymuje proces kiełkowania. Użycie torfu, czyli na wpół zwęglonego mchu i pozostałości roślin ma wpływ na pojawiające się w whisky nuty dymu i torfu, najsilniejsze torfowe aromaty maja whisky z wyspy Islay. Następnie wysuszone ziarna mieli się i miesza z gorącą wodą o temperaturze 65 stopni C w celu otwarcia ziaren i rozpuszczenia skrobi, proces zacierania (washing) prowadzi do powstania brzeczki. Jeśli brzeczka zostanie powoli wypompowana z kadzi będzie klarowna, a uzyskany spirytus nie będzie miał zbożowego posmaku. Z kolei szybkie odprowadzenie brzeczki sprawi, że spirytus zyska wytrawne, orzechowo zbożowe cechy. Ostygły zacier zalewa się drożdżami i przelewa do kotłów warzelniczych na 48 h (posmak słodowy) lub 55 h (lżejszy, owocowy posmak), gdzie przebiega proces fermentacji.
Single malt destylowana jest w miedzianych alembikach, a nie destylacji kolumnowej jak w przypadku grain whisky (zbożowej). Proces destylacji kolumnowej jest bardzo precyzyjny, a przez to również przewidywalny i dający wielokrotnie się powtórzyć, jednak bogactwo smaku whisky single malt czerpie się z niedokładności tradycyjnego procesu destylacji przeprowadzanego w miedzianych alembikach. Destylacja szkockiej whisky przeprowadzana jest dwukrotnie, celem pierwszej destylacji odbywającej się w alembiku zwanym wash still jest wydzielenie alkoholu z przefermentowanego zacieru, druga destylacja przeprowadzona w mniejszym alembiku zwanym spirit still oczyszcza surówkę gorzelniczą.
Otrzymany spirytus o zawartości 70% rozcieńcza się wodą demineralizowaną do poziomu 63,5% alkoholu, następnie przelewa się do dębowych beczek. Jakość i ich wykonanie ma tutaj istotne znaczenie. Beczka po cherry z dębu europejskiego nadaje whisky nuty owocowe, goździków, orzecha włoskiego, kadzidła, whisky ma również ciemniejszy kolor. Z kolei leżakowanie w beczce wykonanej z dębu amerykańskiego po burbonie, nadaje szkockiej wyczuwalne nuty waniliowe, eukaliptusowe, sosnowe i przypraw. Użycie beczek powtórnie wykorzystanych nie daje już takich samych nut co za pierwszym razem.
Szkocka whisky single malt wymaga dłuższego niż dziesięć lat starzenia w beczkach wykonanych z amerykańskiego lub hiszpańskiego dębu. Wraz z upływem lat traci odrobine na zawartości alkoholu (tzw. Whisky dla Aniołów), jednak zyskuje głębszy smak. Wtedy wydobywają się najbardziej unikalne nuty smakowe jak kwiatowy smak lukrecji czy przypraw.
Ostatnim etapem powstania szkockiej whisky single malt jest butelkowanie. Producent musi zdecydować, czy whisky ma być filtrowana na zimno (zapewnia większą klarowność, ale przytępia smak) czy dodać karmelu, dla ładniejszej barwy. Należy również zdecydować z jaką zawartością alkoholu ma być szkocka zabutelkowana- standardowo ok. 40% czy z mocą beczki. Jeśli na etykiecie butelki znajduje się oznaczenie 15YO oznacza to, że najmłodszy rocznik użyty do produkcji danej whisky dojrzewał co najmniej 15 lat.

Główne rejony wytwarzania szkockiej whisky single malt

Najlepszą szkocką whisky single malt wytwarza się w kilku głównych regionach Szkocji. Wyspa Islay słynie z produkcji whisky o najbardziej zdecydowanym smaku morza, dymu, torfu i jodu. Dedykowana zwłaszcza koneserom prawdziwej whisky. Tutaj znajduje się najstarsza od początku legalnie działająca destylarnia w Szkocji- Browmore, założona w 1779 roku. Inne populrane gatunki Islay single malt scotch whisky to Ardbeg (zdecydowanie posiada najsilniejsze akcenty jodu), Laphroaig (silny torfowy posmak, z nutą wodorostów i soli morskiej). Największy region, gdzie produkowana jest scotch whisky single malt- Highlands podzielony na cztery podregiony z największą liczbą destylarni odpowiedzialny jest za wytwarzanie łagodnych w smaku whisky, od wytrwanych po słodkie z nutami bzu, wrzosu, miodu i korzeni. Popularny gatunek pochodzący z tego region to Glengoyne, słód jęczmienny suszy się nad naturalnym ogniem, a nie nad żarzącym się torfem, stąd whisky charakteryzuje się łagodnością czy wręcz słodyczą. Miejsce leżakowania Glengoyne znajduje się z dala od morza, dlatego w whisky brak jodowych i torfowych aromatów. Z kolei region Speyside słynie z najsłodszych scotch whisky, można w nich wyczuć zapach owoców takich jak jabłka, gruszki, goździki, banany, a także kwiatowe aromaty fiołków czy posmak lemoniady. Stąd pochodzą uznawane za jedne z najszlachetniejszych gatunków whisky. Wiodące destylarnie to the Balvenie i Glenfiddic, założyciel obu destylarni William Grant dokonał przełomu i w 1963 roku wprowadził na światowy rynek pierwszą whisky szkocką single malt, przełamał w ten sposób zdominowany przez blendy rynek. Ponadto Glenfiddic nieustannie należy do rodziny Grant i jako pierwsza destylarnia w 1969 roku udostępniła zwiedzającym swój zakład za darmo.

Degustacja whisky szkockiej single malt

Aby wydobyć subtelne nuty whisky szkockiej single malt należy użyć tradycyjnych szklanek do whiksy tzw. ‘old fashion’ z grubego szkła bądź specjalnych zwężających się ku górze kieliszków tzw. tulipanów pozwalających lepiej wyczuć zawarte w whisky nuty smakowo-zapachowe. Warto rozcieńczyć single malt odrobiną wody niegazowanej, złagodzenie ostrych, wyrazistych nut pozwoli lepiej wyczuć całe bogactwo aromatów. Whisky należy zacząć wąchać z daleko, dodanie wody sprawia, że aromaty lepiej się rozchodzą. Szkoci często decydują się również na popularny drink, mieszając whisky z sokiem jabłkowym. Jednak te najbardziej szlachetne trunki zdecydowanie powinny być smakowane solo.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl