Kategorie

WHISKY SZKOCKA BLENDED 

96 prod.
  • 139,00 zł W magazynie

    Chivas Regal 12 YO to znakomita szkocka whisky blended, która charakteryzuje się delikatnym zapachem.

    139,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 105,00 zł W magazynie

    Dewar's 12 YO jest to kompozycja wielu interesujących whisky, które dojrzewają przez minimum 12 lat. Charakterystyczne dla tego trunku są bursztynowy kolor z owocową nutą oraz łagodny smak. To wszystko sprawia, że Dewar's 12 YO stał się  bardzo eleganckim alkoholem.

    105,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 189,00 zł W magazynie

    Johnnie Walker Black Label jest to połączenie 40 rodzajów whisky, najmłodsza z nich dojrzewa przez co najmniej 12 lat.

    189,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 109,00 zł W magazynie

    Johnnie Walker Black Label jest to połączenie 40 rodzajów whisky, najmłodsza z nich dojrzewa przez co najmniej 12 lat.

    109,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 145,00 zł W magazynie

    Johnnie Walker Black Label jest to połączenie 40 rodzajów whisky, najmłodsza z nich dojrzewa przez co najmniej 12 lat.

    145,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 105,00 zł W magazynie

    Johnnie Walker Black Label jest to połączenie 40 rodzajów whisky, najmłodsza z nich dojrzewa przez co najmniej 12 lat.

    105,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 225,00 zł W magazynie

    Johnnie Walker Gold Label jest to edycja, która powstała z okazji 175 lat istnienia dynastii Walker. W składzie tego alkoholu znajdziemy specjalnie wybrane single malt i single grain, najmłodszy z nich dojrzewa przez okres 18 lat.

    225,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 995,00 zł W magazynie

    Johnnie Walker Blue Label jest to whisky charakteryzująca się gładką strukturą oraz bogatym smakiem i zapachem. Trunek ten  jest połączeniem najrzadszych alkohli tego typu. Główne whisky Blue Label to Royal Lochnagar z regionu Speyside, Caol Ila produkowana na wyspie Islay oraz najstarsza single malt-Cardhu. 

    995,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 186,00 zł W magazynie

    Dimpe 15 YO jest to whisky należąca do klasy deluxe. Pierwszy wyprodukowany egzemplarz tego trunku ukazał się pod koniec XIX wieku. Whisky ta wyróżnia się delikatnym, lecz różnorodnym aromatem oraz delikatnym, torfowym zapachem.

    186,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 1 599,00 zł W magazynie

    Ballantine's 30 YO- woda życia klasy super premium. Whisky ta po raz pierwszy ukazała się w 1930 roku, jako whisky dla prawdziwych znawców. Produkt na specjalne zamówienie. Czas oczekiwania 7 dni . W razie pytań prosimy o kontakt + 48 792 17 08 66 lub mailowo biuro@eluxo.pl .

    1 599,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 1 399,00 zł W magazynie

    Chivas Regal 25 YO  to whisky charakteryzująca się miodowo-złotym kolorem oraz wyczuwalnymi aromatami pomarańczy, brzoskwini, marcepanu i orzechów. Głównym smakiem jaki znajdziemy w tym alkoholu jest mleczna czekolada z dodatkiem palonego karmelu oraz pomarańczy. Produkt na specjalne zamówienie. Czas oczekiwania 7 dni. W razie pytań prosimy o kontakt + 48...

    1 399,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 795,00 zł W magazynie

    Chivas Royal Salute 21 YO jest to whisky, która została opracowana w 1953 roku specjalnie na koronację królowej Elżbiety II. Butelka tego alkoholu została wykonana z porcelany i widnieje na niej herb królewski. Produkt na specjalne zamówienie. Czas oczekiwania 7 dni . W razie pytań prosimy o kontakt + 48 792 17 08 66 lub mailowo biuro@eluxo.pl .

    795,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 399,00 zł W magazynie

    Ballantine's 21 YO jest to whisky określana przez wielu jako najlepsza szkocka whisky klasy premium. Charakteryzuje się wyraźnymi akcentami wrzosu, miodu, jabłka oraz suszonych owoców.

    399,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 259,00 zł W magazynie

    Ballantine's 17 YO jest to whisky posiadająca bursztynowo-złotą barwę oraz dębowy lekko słodki charakter. Głęboki, zrównoważony oraz wyszukany zapach z akcentami dymu, wanilii i dębu. Bogaty smak z wyraźnie słodkim miodem oraz aksamitną wanilią. Wykończenie lekko dymne z akcentem soli i wanilii.

    259,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 267,00 zł W magazynie

    Johnnie Walker Swing to whisky, która powstała na początku XX wieku, skomponowana została przez wybitnego mastera i konesera- Alexa Walkera. 

    267,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 93,00 zł W magazynie

    White Horse jest to whisky produkowana w Edynburgu w Szkocji.

    93,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 39,00 zł W magazynie

    Usługa grawerowania na złotej lub srebrnej blaszce umieszczonej na butelce. Jest to trwalsze i bardziej widoczne niż grawer na szkle. Można wykonać blaszkę o dowolnych wymiarach.

    39,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 89,00 zł W magazynie

    Johnnie Walker Red Label jest to najbardziej rozpoznawalna wersja whisky produkowanych przez Johnnie Walker. Alkohol ten jest kompozycją 35 różnych składowych.

    89,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 58,00 zł W magazynie

    Johnnie Walker Red Label jest to najbardziej rozpoznawalna wersja whisky produkowanych przez Johnnie Walker. Alkohol ten jest kompozycją 35 różnych składowych.

    58,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 109,00 zł W magazynie

    Johnnie Walker Red Label jest to najbardziej rozpoznawalna wersja whisky produkowanych przez Johnnie Walker. Alkohol ten jest kompozycją 35 różnych składowych.

    109,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 137,00 zł W magazynie

    Old St. Andrews Clubhouse Golfball  jest to kompozycja single malt i single grain. Główne whisky wchodzące w skład tego alkoholu pochodzą z Islay i Speyside. Blendy te nadają temu trunkowi dymnego aromatu oraz słodkich, owocowych akcentów.

    137,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h

Whisky szkocka blended powstaje przez zmieszanie whisky single malt z kilkunastoma lub kilkudziesięcioma rodzajami whisky zbożowej (grain whisky). Według dostępnych źródeł Szkoci, chcąc zwiększyć sprzedać, spopularyzować spożycie złotego trunku oraz obniżyć jego cenę zmieszali w odpowiednich proporcjach droższą whisky słodową ze znacznie tańszą w produkcji whisky zbożową. Należy przy tym dodać, że im więcej w składzie whisky single malt tym wyższa jakość i cena whisky blended.

Różnice między whisky blended a whisky single malt

Whisky zbożowe używane w procesie mieszania (blended), produkowane są znacznie tańszym sposobem niż whisky słodowe, ponieważ zacier zbożowy destylowany jest kolumnowo, a nie w miedzianych alembikach jak w przypadku wytwarzania whisky słodowej. Destylacja kolumnowa jest powtarzalnym i bardziej przewidywalnym procesem niż tradycyjna alembikowa destylacja, jednak ostateczny smak whisky szkockiej blended może także być bogaty i zróżnicowany. Whisky blended jest produktem zdecydowaniem bardziej masowym niż jej szlachetniejsze gatunki single malt.

Historia powstania whisky szkockiej blended

Upowszechnienie procesu destylacji ciągłej, dzięki skonstruowaniu w 1823 roku przez Irlandczyka Aeneas’a Coffey’a specjalnej aparatury doprowadziło do przełomowego momentu w historii whisky. W latach 50 XIX w. firma Andrew Usher & Co przeprowadziła po raz pierwszy proces kupażowania whisky tj. mieszania whisky słodowej ze zbożową. Jednak to firma John Walker & Sons z Kilmarnock w 1865 roku wprowadziła do sprzedaży pierwszą whisky blended – whisky Walker’s Old Highland, będąca efektem zmieszania whisky zbożowej i słodowych whisky z regionu Highlands. Destylacja ciągła okazała się bardziej wydajna i tańsza, a uzyskane blendy powszechniejsze i znacznie bardziej uniwersalne. Nazwy whisky blended pochodzą jednak nie od nazw destylarni jak ma to miejsce w przypadku whisky słodowej, a często od nazwisk właścicieli destylarni np. wspomniany Johny Walker czy Chivas Regal.

Jak powstaje whisky blended?

Produkcję whisky blended należy podzielić na poszczególne fazy. Wykorzystana często jako baza, whisky ze słodu jęczmiennego jest wytwarzana zgodnie z przyjętym procesem obejmującym słodowanie, następnie zacieranie, fermentację, dwukrotną destylację w miedzianych alembikach oraz dojrzewanie przynajmniej trzy lata w dębowych beczkach. Z kolei whisky zbożowe wykorzystane w blendach w odpowiednich proporcjach powstają w mniej złożony sposób. W przypadku whisky słodowej miedziane alembiki po każdym cyklu produkcyjnym należy opróżnić, oczyścić i przygotować na nową produkcję, co jest nie tylko czasochłonne, ale i kosztowne. Wynalezienie aparatu do destylacji ciągłej umożliwiło rozpoczęcie przemysłowej produkcji whisky z praktycznie każdego zboża, proces produkcji okazał się znacznie tańszy i wydajniejszy niż whisky ze słodu jęczmiennego. Tutaj etapy obejmują wybór zboża innego niż słód jęczmienny (najczęściej jest pszenica, żyto lub kukurydza), kolejny etap to przygotowanie zacieru zbożowego, fermentacja, destylacja kolumnowa oraz dojrzewanie destylatu, przeważnie w nowych beczkach dębowych. Gotowa whisky zbożowa jest wykorzystana wraz z whisky słodową w procesie kupażowania, czyli mieszania w określonych proporcjach obu gatunków whisky w celu wytwarzania whisky blended o określonych walorach smakowych i zapachowych.

Proces kupażowania whisky (mieszania, blended)

Proces kupażowania uważany jest za nie lada sztukę i to mistrzom kupożowania (master blenders) zawdzięcza się niewątpliwy sukces whisky na świecie. Whisky blended pozwala na uzyskanie nowych nut smakowych i aromatów zapachowych. Obniżenie ceny oraz złagodzenie smaku whisky single malt umożliwiło na umasowienie whisky na świecie i dotarcie do większej grupy klientów.
Zadaniem mistrza kupażu jest zachowanie ciągłości i powtarzalności smaku danego blendu. Dzięki fenomenalnemu zmysłowi powonienia i smaku, są oni w stanie odtworzyć mieszankę z wielu pojedynczych whisky. Destylaty dojrzewające w różnych beczkach posiadają odmienne walory smakowe i aromatyczne, whisky dojrzewająca po cherry zyskuje słodkie nuty, po bourbonie idące w stronę smaku wanilii, z kolei po porto zdecydowanie bardziej intensywne. Skomponowanie mieszanki w taki sposób, aby wychwycić i zatrzymać interesujące niuanse, również w taki sposób, aby końcowy efekt był spójny, poprzedzone jest latami prób i błędów. Doświadczeni kiperzy dbają, aby uzyskana mieszanka zachowała subtelny charakter każdego ze składników, tak aby razem połączone tworzyły również smaczną całość.

Serwowanie whisky szkockiej blended

Whisky blended z uwagi na swoją powszechność często jest używana do tworzenia rozmaitych drinków. Jednak najbardziej popularną formą serwowania whisky szkockiej blended jest ‘whisky on th rocks’ czyli podanie whisky na kostkach lodu. Szkoci często piją również popularny drink mieszając whisky blended z sokiem jabłkowym. Do popkultury przeszedł kultowy drink, którym delektował się Marlon Brando w filmie ‘Ojciec chrzestny’. Słynny drink Godfather jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy zmieszać 35 ml dowolnej whisky szkockiej blended z 35 ml Di Saronno amaretto w szklance z lodem.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl