Kategorie

WHISKY SZKOCKA BLENDED 

96 prod.
  • 211,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Wemyss Nectar Grove Madeira Finish Highland Blended Malt, to 46 % alkohol, który zasługuje na wielkie uznanie, ponieważ został stworzony na bazie krystalicznie czystej wody i połączenia czterech żywiołów, do których zaliczają się ziemia, woda, ogień oraz powietrze. Whisky charakteryzuje się wyraźnym, ale zbalansowanym aromatem.

    211,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej
  • 2 551,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Johnnie Walker Blue Label King George V jest to limitowana edycja whisky. Jej nazwa ściśle związana jest z królem Jerzym V, który polecał zakup właśnie tej whisky na dwór królewski. W 1934 roku nadał jej także królewską gwarancję. 

    2 551,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej
  • 175,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Johnnie Walker Double Black jest to bardzo intensywna kompozycja składająca się z destylatów, które przez długi czas leżakowały w dębowych beczkach. Wersja ta wzbogacona jest o torfowy akcent dzięki, któremu whisky stała się przydymiona. Ten efekt dodatkowo podkreśla przyciemniona butelka.

    175,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej
  • 399,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Johnnie Walker Platinum jest to nowość marki Johnnie Walker. Whisky ta składa się z co najmniej 18 letnich whisky leżakujących w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach. 

    399,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej
  • 179,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Johnnie Walker Red Label jest to najbardziej rozpoznawalna wersja whisky produkowanych przez Johnnie Walker. Alkohol ten jest kompozycją 35 różnych składowych.

    179,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej
  • 689,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Johnnie Walker Red Label jest to najbardziej rozpoznawalna wersja whisky produkowanych przez Johnnie Walker. Alkohol ten jest kompozycją 35 różnych składowych.

    689,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej
  • 1 219,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Highland Queen Majesty 30 YO jest to whisky destylowana najpóźniej w 1982 roku. Alkohol ten dojrzewa przez okres 30 lat w beczkach wykonanych z drewna dębowego. Po zblendowaniu finiszuje przez okres 6 miesięcy w beczkach po sherry.

    1 219,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej
  • 169,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Monkey Shoulder Blended Malt jest to kompozycja trzech single maltów pochodzących z regionu Speyside, Belvenie, Kininvie oraz Glenfiddich. Na butelce znajdują się trzy rzeźbione mały, które są symbolem trzech destylarni. Whisky o prostym, słodkawym zapachu, delikatnie oleistej teksturze z akcentem pikanterii. Wykończenie słodkie zamieniające się w pieprzne.

    169,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej
  • 87,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Lang's Supreme 5 YO jest to whisky składająca się w większej części z single maltów, głównie Glengoyne. Alkohol ten charakteryzuje się zapachem jabłek i rodzynek, smakiem toffee i karmelu. Jest to doskonały wzór idealnych proporcji single grain i single malt, który w Whisky Bible otrzymał 89 na 100 możliwych punktów.

    87,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej
  • 214,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Compass Box "Asyla" jest to połączenie trzech single maltów- Teaninich, Linkwood, Glen Elgin i single grain- Cameron Bridge. Whisky ta dojrzewa w dziewiczych beczkach wykonanych z dębu amerykańskiego. W ustach pozostawia słodki, lekko owocowy posmak.

    214,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej
  • 428,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Compass Box "Hedonism" jest to niepowtarzalne połączenie dwóch zbożowych whisky- Cambus oraz Cameron Bridge. Alkohol ten poddawany jest procesowi starzenia w beczkach wykonanych z dębu amerykańskiego o najwyższej jakości. W ustach wyczuwalne są smaki kremu waniliowego, kokosu i toffee.

    428,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej
  • 259,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Haig Club by Beckham jest to efekt współpracy Davida Backhama oraz producenta wyśmienitych alkoholi- Diageo. Whisky ta posiada wyróżniającą się butelkę w kształcie kwadratu i w niebieskim kolorze. Butelka ta została zaprojektowana przez samego Davida Backhama.

    259,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Rezerwuję Więcej

Whisky szkocka blended powstaje przez zmieszanie whisky single malt z kilkunastoma lub kilkudziesięcioma rodzajami whisky zbożowej (grain whisky). Według dostępnych źródeł Szkoci, chcąc zwiększyć sprzedać, spopularyzować spożycie złotego trunku oraz obniżyć jego cenę zmieszali w odpowiednich proporcjach droższą whisky słodową ze znacznie tańszą w produkcji whisky zbożową. Należy przy tym dodać, że im więcej w składzie whisky single malt tym wyższa jakość i cena whisky blended.

Różnice między whisky blended a whisky single malt

Whisky zbożowe używane w procesie mieszania (blended), produkowane są znacznie tańszym sposobem niż whisky słodowe, ponieważ zacier zbożowy destylowany jest kolumnowo, a nie w miedzianych alembikach jak w przypadku wytwarzania whisky słodowej. Destylacja kolumnowa jest powtarzalnym i bardziej przewidywalnym procesem niż tradycyjna alembikowa destylacja, jednak ostateczny smak whisky szkockiej blended może także być bogaty i zróżnicowany. Whisky blended jest produktem zdecydowaniem bardziej masowym niż jej szlachetniejsze gatunki single malt.

Historia powstania whisky szkockiej blended

Upowszechnienie procesu destylacji ciągłej, dzięki skonstruowaniu w 1823 roku przez Irlandczyka Aeneas’a Coffey’a specjalnej aparatury doprowadziło do przełomowego momentu w historii whisky. W latach 50 XIX w. firma Andrew Usher & Co przeprowadziła po raz pierwszy proces kupażowania whisky tj. mieszania whisky słodowej ze zbożową. Jednak to firma John Walker & Sons z Kilmarnock w 1865 roku wprowadziła do sprzedaży pierwszą whisky blended – whisky Walker’s Old Highland, będąca efektem zmieszania whisky zbożowej i słodowych whisky z regionu Highlands. Destylacja ciągła okazała się bardziej wydajna i tańsza, a uzyskane blendy powszechniejsze i znacznie bardziej uniwersalne. Nazwy whisky blended pochodzą jednak nie od nazw destylarni jak ma to miejsce w przypadku whisky słodowej, a często od nazwisk właścicieli destylarni np. wspomniany Johny Walker czy Chivas Regal.

Jak powstaje whisky blended?

Produkcję whisky blended należy podzielić na poszczególne fazy. Wykorzystana często jako baza, whisky ze słodu jęczmiennego jest wytwarzana zgodnie z przyjętym procesem obejmującym słodowanie, następnie zacieranie, fermentację, dwukrotną destylację w miedzianych alembikach oraz dojrzewanie przynajmniej trzy lata w dębowych beczkach. Z kolei whisky zbożowe wykorzystane w blendach w odpowiednich proporcjach powstają w mniej złożony sposób. W przypadku whisky słodowej miedziane alembiki po każdym cyklu produkcyjnym należy opróżnić, oczyścić i przygotować na nową produkcję, co jest nie tylko czasochłonne, ale i kosztowne. Wynalezienie aparatu do destylacji ciągłej umożliwiło rozpoczęcie przemysłowej produkcji whisky z praktycznie każdego zboża, proces produkcji okazał się znacznie tańszy i wydajniejszy niż whisky ze słodu jęczmiennego. Tutaj etapy obejmują wybór zboża innego niż słód jęczmienny (najczęściej jest pszenica, żyto lub kukurydza), kolejny etap to przygotowanie zacieru zbożowego, fermentacja, destylacja kolumnowa oraz dojrzewanie destylatu, przeważnie w nowych beczkach dębowych. Gotowa whisky zbożowa jest wykorzystana wraz z whisky słodową w procesie kupażowania, czyli mieszania w określonych proporcjach obu gatunków whisky w celu wytwarzania whisky blended o określonych walorach smakowych i zapachowych.

Proces kupażowania whisky (mieszania, blended)

Proces kupażowania uważany jest za nie lada sztukę i to mistrzom kupożowania (master blenders) zawdzięcza się niewątpliwy sukces whisky na świecie. Whisky blended pozwala na uzyskanie nowych nut smakowych i aromatów zapachowych. Obniżenie ceny oraz złagodzenie smaku whisky single malt umożliwiło na umasowienie whisky na świecie i dotarcie do większej grupy klientów.
Zadaniem mistrza kupażu jest zachowanie ciągłości i powtarzalności smaku danego blendu. Dzięki fenomenalnemu zmysłowi powonienia i smaku, są oni w stanie odtworzyć mieszankę z wielu pojedynczych whisky. Destylaty dojrzewające w różnych beczkach posiadają odmienne walory smakowe i aromatyczne, whisky dojrzewająca po cherry zyskuje słodkie nuty, po bourbonie idące w stronę smaku wanilii, z kolei po porto zdecydowanie bardziej intensywne. Skomponowanie mieszanki w taki sposób, aby wychwycić i zatrzymać interesujące niuanse, również w taki sposób, aby końcowy efekt był spójny, poprzedzone jest latami prób i błędów. Doświadczeni kiperzy dbają, aby uzyskana mieszanka zachowała subtelny charakter każdego ze składników, tak aby razem połączone tworzyły również smaczną całość.

Serwowanie whisky szkockiej blended

Whisky blended z uwagi na swoją powszechność często jest używana do tworzenia rozmaitych drinków. Jednak najbardziej popularną formą serwowania whisky szkockiej blended jest ‘whisky on th rocks’ czyli podanie whisky na kostkach lodu. Szkoci często piją również popularny drink mieszając whisky blended z sokiem jabłkowym. Do popkultury przeszedł kultowy drink, którym delektował się Marlon Brando w filmie ‘Ojciec chrzestny’. Słynny drink Godfather jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy zmieszać 35 ml dowolnej whisky szkockiej blended z 35 ml Di Saronno amaretto w szklance z lodem.

  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl