Indeks: LU_20

Gost Art wino musujące wytrawne - Winnica Gostchorze

(3)
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot Noir. Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
Cena 85,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: PHA_441

Soplica Staropolska

(2)
Soplica Staropolska skomponowana z wyrazistych esencji na orzechach włoskich, śliwkach i goździkach wzbogacona o polski miód. Jest to wódka luksusowa w eleganckiej karafce.
Cena 89,00 zł
Więcej
Dostępny
Wszystkie bestsellery
WHISKY REGION SPEYSIDE
Speyside- region whisky

WHISKY REGION SPEYSIDE

Whisky region Speyside

Whisky szkocka pochodząca z regionu Speyside charakteryzuje się największą słodyczą. Mimo niewielkiego terytorium tego regionu zlokalizowane jest tutaj około pięćdziesiąt zakładów, stanowiąc ponad połowę destylarni whisky słodowej w całej Szkocji. Ze Speyside pochodzą również najszlachetniejsze odmiany whisky szkockiej.

Charakterystyka regionu i wpływ panujących warunków na produkowaną whisky

Niewielki region Speyside z uwagi na bardziej łagodny klimat nizinny został wydzielony ze znacznie większego obszaru Highlands, dlatego na butelkach niektórych trunków jak Glenfarclas nadal widnieje nazwa ‘Highland Malt’. Speyside leży w północno-wschodniej Szkocji, tuż nad rzeką Spey, między Elgin i Dufftown. Występujący tam klimat i obecność niezwykle miękkiej wody z dostępnych źródeł sprawia, że produkowana whisky z regionu Speyside uwodzi swą delikatnością i słodyczą. Miało to również decydujące znaczenie dla zlokalizowania w tym miejscu dużej ilości destylarni. Zawartość dużej ilości estrów w destylatach wytwarzanych w regionie Speyside sprawia, że w otrzymanej whisky można wyczuć nuty jabłka, gruszek, goździków, lemoniady, bananów, a także fiołków. Słód jęczmienny zazwyczaj jest lekko opalany torfem.
Niegdyś umiejscowione w Speyside destylarnie znane były z produkcji whisky leżakującej w beczkach po sherry, jednak z uwagi na zbyt małe ich ilości zaczęto zmieniać wieloletnią tradycję. Destylarnia znana z ortodoksyjnego podejścia - Maccallan wypuściła linię Fine Oak w której destylaty leżakowały zarówno w dębowych beczkach po sherry jak i po bourbonie, zamknięto pewien etap w historii whisky z regionu Speyside. Niektóre destylarnie w niewielkich ilościach uwyają torfu do opalania słodu.

Produkcja whisky single malt w regionie Speyside

Region Speyside od zawsze kojarzył się z produkcją whisky szkockiej single malt, nie bez powodu zlokalizowane jest tutaj najwięcej destylarni. Tutaj umiejscowionych jest wielu renomowanych wytwórców, którzy swoją renomę wypracowali wytrwałą, ciężką pracą.
 Walory smakowe whisky z regionu Speyside sprawiają, że te charakterystyczne w smaku i delikatne w swej słodyczy trunki są wprost idealne dla początkujących, miłośników złocistego trunku jak i koneserów dojrzałej whisky. Nie stosowanie w produkcji whisky torfu wpływa w dużej mierze na jej smak, a uzyskana gładkość, łagodność i dobrze zbilansowana całość nadaje jej znacznie bardziej wyrazistego charakteru niż może się pochwalić whiskey irlandzka.
Niektóre destylarnie jak Mortlach i Inchgover produkują znacznie cięższą w smaku whisky znacznie bardziej kojarzącą się z obszarem Highlands aniżeli Speyside. Ponadto kilka destylarni w procesie wytwarzania whisky stosuje torf należą do nich Benriach, Glenfiddich, Benromach, Tomintoul.

Najbardziej znane destylarnie i wiodące marki

Wśród najbardziej znanych destylarni i marek produkujących whisky single malt w  regionie Speyside można wymienić:
    • Aberlour - założona w 1879 w Charlestown-of-Aberlour,
    • Balvenie - założona w 1892 roku w Dufftown przez Williama Granta, właściciela Glenfiddich-,
    • Glenfiddich - założona przez Williama Granta, dojrzewa po kubańskim rumie, bourbonie i sherry z Hiszpanii,
    • Glenfarclas - założona w 1836 roku w Ballindollach, u wzgórza Ben Rinnes,  produkcja tego trunku stanowi 1/3 sprzedawanych na całym świecie whisky single malt,
    • The Macallan - założona w 1824 roku w Craigellachie, uważana za najlepszą whisky z Speysides,
    •  Glenlivet- założona w 1824 roku w Ballindalloch, na wrzosowiskach Minmore ,
    •  Glendronach – założona w Aberdeenshire, po 7 latach zawieszenia produkcji, została ponownie otwarta 14 maja 2002,
Inne destylarnie z regionu Speyside to BenRiach, Caperdonich, Ardmore,, Benromach, Cragganmore, Dufftown, Glen Grant,Glen Moray,  Glenallachie, Glenburgie, Glenrothes,  Imperial, Knockando, Mannochmore, Mortlach, Speyburn, Strathmill, Tamdhu, Tormore.

Aktywne filtry

Indeks: CD_8293

Glenfiddich IPA

(0)
Pierwsza w historii whisky single malt finiszowana w beczkach po piwie IPA. Pierwszy eksperyment tego rodzaju–malt master Brian Kinsman i Seb Jones, właściciel browaru ze Speyside, stworzyli nowy rodzaj piwa IPA, wytyczając w ten sposób drogę do zupełnie nowej wersji szkockiej whisky single malt.
Cena 299,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CD_03000

Glenfiddich Fire & Cane

(0)
Glenfiddich Fire&Cane to odważne połączenie dwóch smaków, które składają się na nieoczekiwaną kombinację dymno-torfowej whisky Glenfiddich i klasycznego owocowo-słodkiego destylatu finiszowanych w beczkach po rumie.
Cena 259,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MS_01

Glenfiddich Gran Reserva 21 YO

(0)
Pierwszy finisz w beczkach po rumie ukazuje się w 2002 roku, kiedy debiutuje Glenfiddich Havana Reserva. Jednakże brak systematycznego dostępu do beczek powoduje, że dwa lata później były Malt Master, David Steward decyduje się na użycie beczek po rumach karaibskich.
Cena 999,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: MS_02

Glenfiddich Grand Cru 23 YO

(0)
Grand Cru przez 23 lata leżakuje w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu. Niezwykły smak oddaje ducha luksusu i kunsztu Glenfiddich. Przez pół roku finiszowany jest w French Cuvee cask – beczkach z francuskiego dębu, wcześniej wykorzystanych do fermentacji wina, z którego powstają najlepsze wina musujące z regionu Szampanii.
Cena 1 399,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CD_3333

The Balvenie Sweet Taste of American Oak 12 Years Old Stories

(0)
The Sweet Taste of American Oak to pierwsza whisky z serii The Balvenie Stories. Została stworzona przez Kelsey McKechnie, uczennice samego Davida Stewarta, mistrza słodowego z destylarni Balvenie. Słodsza i jeszcze bardziej owocowa, The Sweet Taste of American Oak jest starzona 12 lat w beczkach po bourbonie.
Cena 349,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CD_7384

The Balvenie 12yo Double Wood

(0)
Whisky leżakowana przez 12 lat. Spędza wiele lat w tradycyjnych dębowych beczkach, a następnie, na ostatnim etapie starzenia, umieszczana jest w beczkach po sherry Oloroso. Whisky DoubleWood 12 zadebiutowała w 1993 r. Receptura trunku została opracowana przez naszego malt mastera Davida Stewarta w 1982 r. w oparciu o metodę znaną dzisiaj jako...
Cena 299,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: CD_247829

The Balvenie 14YO Stories Week of Peat

(0)
The Week of Peat to jedna z trzech propozycji z serii The Balvenie Stories. Jest to torfowa 14-letnia szkocka whisky single malt, zainspirowana przez kierownika destylarni Iana Millara. Przez tydzień każdego roku destylarnia tworzy torfową whisky z torfu Speyside, czego efektem są ekspresje, które wprowadzają pachnące nuty dymu do klasycznego profilu...
Cena 499,00 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: EC_L01

The Balvenie 25 yo Rare Marriages 48% 0,7l

(0)
The Balvenie 25YO to whisky o wyjątkowej głębi. Ten idealny balans tworzy najbardziej eleganckie ekspresje owocowe. W doskonałym mariażu whisky, Malt Master David C. Stewart MBE łączy ze sobą poszczególne beczki. W wyniku tego połączenia powstaje niezwykła whisky o najbardziej złożonym i jednocześnie zbalansowanym wyrazie, która daje świadectwo sztuce i...
Cena 3 299,00 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: EC_109

THE BALVENIE 16 YO FRENCH OAK 0,7L / 47,6 %

(0)
Balvenie 16 yo French Oak to nowa odsłona w ofercie słynnej destylarni Balvenie z regionu Speyside. Uzupełniła ona popularną serię Cask Finishes. Początkowo dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu, po czym została poddana finiszowaniu w beczkach z francuskiego dębu po wzmacnianym winie Pineau des Charentes.
Cena 799,00 zł
Więcej
Dostępny