W związku z dużą liczbą zamówień, dostawy mogą być wydłużone do 5 dni roboczych.
Przepraszamy za niedogodności
By potwierdzić dokładny termin dostawy prosimy o kontakt salon@eluxo.pl
Kategorie
Proces produkcji powstał w według oryginalnego autorskiego przepisu blendowania – powstaje w wyniku mieszania różnych rodzajów ciekawych whisky, destylowanych ze słodu jęczmiennego i ziaren innych zbóż. Whisky dojrzewa w dębowych beczkach co sprawia, że whisky Baczewskiego charakteryzuje się bursztynowym kolorem, delikatnie słodkawym i wyjątkowo gładkim...
Całkowicie torfowy (ok.25 ppm) single malt, który pojawił się na rynku w 2015 roku. Skomponowany z indyjskiego 6-cio rzędowego jęczmienia a w procesie suszenia słodu wykorzystano torf ze szkockiej wyspy Islay.
Nietorfowa, najdelikatniejsza z całej linii Paul John whisky single malt. Skomponowana z rosnącego u podnóża Himalajów 6-cio rzędowego jęczmienia i dojrzewa na Goa w beczkach po bourbonie.
Nietorfowa, wyśmienita whisky single malt. Dojrzewająca na Goa w beczkach po bourbonie i zabutelkowana w wersji Cask Strength (bez rozcieńczania wodą).
Silnie torfowa whisky dojrzewająca na Goa w beczkach po bourbonie i butelkowana bez rozcieńczania wodą w wersji cask strength. Torf wykorzystywany w tej kompozycji jest sprowadzany ze Szkocji.
Delikatnie torfowa whisky (12-15 ppm) wyprodukowana z 6-cio rzędowego jęczmienia i poddana maturacji w beczkach po bourbonie.
Klasyczny single malt bez określenia wieku dojrzewający w świeżych beczkach po bourbonie by zyskał słodycz i po sherry Oloroso dla nadania owocowości i złożoności.
Jedna z najnowszych odsłon destylarni Armorik. Dervenn to w bretońskim dialekcie „dąb” i ta whisky dojrzewała 5 lata w beczkach właśnie z dębu bretońskiego.
Armorik Double Maturation to symbol destylarni, który łączy wysoką jakość produkcji whisky single malt z unikalnym, lokalnym charakterem.
Armorik Double Maturation to symbol destylarni, który łączy wysoką jakość produkcji whisky single malt z unikalnym, lokalnym charakterem.
Wyjątkowa francuska whisky bez określenia wieku dojrzewająca wyłącznie w beczkach po sherry.
Armorik Triagoz to wyjątkowa, limitowana edycja whisky bez określenia wieku.
Unikalna whisky blended, dwukrotnie destylowana w alembikach, skomponowana w 50% z whisky single malt i 50% whisky grain.
Whisky d’Arte Blended Malt Whisky, to alkohol pochodzący z francuskiej destylarni, który powstaje z połączenia dwóch destylatów ze słodu jęczmiennego, produkowanych w sposób tradycyjny, jak Single Malty ze Szkocji. Wspaniała odsłona szkockiej whisky, polecana dla osób ceniących nowe doznania smakowe i pragnących osiągnąć długi, ciekawy, a jednocześnie...
Penderyn Myth 41% 0,7 L, to wyrafinowany alkohol, stanowiący propozycję walijskiej destylarni whisky, która zaczęła swoją produkcję w 2000 roku. To debiut tej destylarni, który odniósł wyjątkowy sukces.
Whisky, która nabiera finalnych szlifów w beczkach po porto.
Penderyn Sherrywood dojrzewała w beczkach po hiszpańskim sherry dzięki czemu osiągnęła swój porywający charakter.
Powstaje z tak zwanego nietorfowego słodu, mimo tego posiada dosyć torfowy i ziemny posmak. Zawdzięcza go starzeniu w beczkach, w których wcześniej znajdował się destylat dymno-torfowy.
Penderyn Rich Oak to trudno dostępna (powstało jedynie 2248 butelek), wspaniała whisky pochodząca z trzech dbale wyselekcjonowanych beczek.
Destylarnia Bimber ( Bimber distillery ) to mała destylarnia mieszcząca się w Londynie, założona przez Polaka Dariusza Płażewskiego. Pierwszy destylat ze słodu jęczmiennego trafił do beczek 26 maja 2016 roku. W 2019 wydana została pierwsza whisky single malt pod marką Bimber
Yeun Elez to francuska, torfowa whisky, wydestylowana ze słodowanego, szkockiego jęczmienia. Nazwa Yeun Elez pochodzi od starego torfowiska znajdującego się w w Monts d'Arrée -samym sercu Parku Przyrody Armorique.
Whisky produkowana jest również w innych częściach świata niezwiązanych tradycją. Są to Indie, Australia, Nowa Zelandia. Brytyjczycy kolonizując te kraje, przenieśli do nich również część swoich zwyczajów, zaszczepili miejscowej ludności kulturę picia whisky, a z czasem również jej wytwarzania. Whisky produkowana jest także w Szwecji oraz Tajwanie. Pochodzące w tych krajów whisky, choć nie cieszą się taką popularnością jak whisky szkocka, wprowadzają jednak do świata whisky powiem świeżości i są pożądane przez koneserów.
Dzięki wpływom brytyjskiego imperium kolonialnego tradycja picia i produkowania whisky została zaszczepiona w tak egzotycznych miejscach jak Indie czy Hongkong. Powodem tego jest obecnie ogromna moda na whisky single malt. Coraz silniejsze stają się marki produkowane przez destylarnie w Amrut ( w Indiach), Kavalan (na Tajwanie), Bakery Hill i New World (w Australii), Lark i Sullivans Cove (w Tasmanii).
Whisky zaczyna być dostępna na całym świecie. Z dużym powodzeniem wytwarza się ja od wielu lat w takich rejonach, dotąd niezwiązanych kulturowo z whisky. Do uznanych od lat producentów dołączyły nowe kraje, które z miejsca i z przytupem wryły się w mapę świata whisky. Destylarnie powstały nawet w tak odległych krajach jak Pakistan, Bhutan, RPA, Meksyk czy Brazylia.
Swoje single malt whisky posiadają m.in. takie kraje jak Anglia (St. Goerges), Walia (Penderyn), Francja (Glann Ar Mor), Niemcy (mają dużo destylarni m.in. Slyrs), Czechy (Hammerhead), Finlandia (Teerenpeli), Szwecja (Mackmyra), Holandia (Zuidam, Frysk Hyndner), Hiszpania (DYC), Polska (Kozuba i synowie).
Każdy z krajów i występujące tam warunki ma wpływ na produkowaną whisky. Do najważniejszych regionów zdobywających coraz większą renomę należą niewątpliwie Indie, Australia i Nowa Zelandia, Francja i Szwecja.
Większość indyjskich destylatów jest mieszana ze szkocką whisky. W Indiach najwięcej tamtejszej whisky produkują dwie destylarnie- Amrut i McDowell’s. Amrut została założona w 1948 roku, kiedyś niewielka gorzelnia aktualnie należy do największych zakładów produkujących różne trunki w Indiach m.in. whisky, gin, wódkę, rum i brandy. W destylarni wytwarzana jets także nietypowo indyjska whisky- Amrut Single Malt Whisky, została stworzona po wielu latach badań i eksperymentów. Złocisty trunek wytwarzany jest z indyjskiego jęczmienia rosnącego u stóp Himalajów, uprawia się go tradycyjnymi metodami. Aby whisky zachowała swój naturalny charakter, właściciele Amrut postanowili leżakować ją w miejscowości Bangalore mieszczącej sie na wysokości 3.000 stóp n.p.m., całkowicie rezygnujac z filtracji na zimno.
Druga indyjską destylarnią jest McDowell’s , również posiadająca w swojej ofercie jedną whisky typu single malt – McDowell’s Single Malt Whisky. Destyluje się ją w Ponda, jako jedna z niewielu whisky wytwarzana jest poza Szkocją metodą jak najbardziej zbliżona tradycyjnie z metodą szkocką, destylaty dojrzewają w dębowych beczkach przez ponad 3 lata. Znawcy twierdzą, że whisky ta jest dość prosta i dobrze skomponowana. Wyróżnia się lekkim, oleistym, mlecznym, jęczmiennym, ale przyjemnym zapachem. W smaku charakteryzuje się soczystym, pełnym i owocowym smakiem, finisz jest słodki, odrobinę medyczny i rozgrzewający.
Whisky jest również produkowana w Australii i Nowej Zelandii. Kulturę picia i wytwarzania złotego trunku przywieźli Brytyjczycy, a pierwsza destylarnia Tasmania Distellery powstała w Sullivans Cove pod koniec lat osiemdziesiątych XX wieku z inicjatywy wielbicieli whisky. Musiało minąć wiele prób i eksperymentów, by udało się w końcu stworzyć godny uwagi i smaczny trunek. W destylarnia Tasmania używany jest najwyższej klasy australijski jęczmień i jedna z najczystszych wód na świecie. Whisky z destylarni Tasmania określana jest jako non-peated (bez torfu),chcąc stać się ciekawą alternatywą dla przeważnie torfowej szkockiej. Ponadto w australijskich destylarniach nie stosuje się filtracji na zimno, nie barwi się whisky karmelem, ani nie dodaje żadnych substancji zapachowych do trunków. Whisky z kraju kangurów mimo krótkiej historii już zdobyła uznanie na całym świecie.
Whisky wytwarzana jest także w nieopodal znajdującej się Nowej Zelandii, wiodąca firma Milford będąca właścicielem destylarni Willowbank Distillery. Gorzelnia powstała trzydzieści lat temu w Dunedin, produkująca wyłącznie whisky single malt 10-, 12- i 15-letnie, przypominające gatunki ze szkockiego regionu Lowlands, cechują się elegancją, delikatnym posmakiem cytrusów i lekkim finisze, są jednak lżejsze i mają mniej aromatów niż odmiany z Highlands.
Znane jest także nowozelandzkie przedsiębiorstwo Southern Distilleries, obejmujące destylarnie – The Coaster, The MacKenzie i Hokonui, w każdej z nich powstaje inna whisky. The Coaster produkuje miejscową odmianę whisky single malt, cechującą się ciemną barwą, pełnym i dymno-zbożowym smakiem, nie jest filtrowana na zimno. The MacKenzie wytwarza whisky typu blended – jasna w kolorze, nieskomplikowana, świeża, z lekkim. Z kolei w Hokonui wytwarza się trunek, który sięga historią do 1895 roku, nie można do końca go sklasyfikować jako whisky, ponieważ jego formuła bardziej przypomina likier niż klasyczny złoty trunek. Produkuje się go przez zmieszanie lokalnej whisky z miodem i miętą. Jest jasny, lekki, delikatnie dymny, o prostym składzie i łagodnym smaku dębu. Wyróżnia go również ciekawa etykieta przedstawiająca trupią czaszkę i skrzyżowane pod nią kości piszczele, na wzór pirackiej flagi. Trunek ten jest flagowym produktem Southern Distilleries.
Nie od dziś wiadomo, że whisky we Francji zdobyła większe uznanie niż rodzimy koniak Destylarnia Warenghem zaczęła produkcję francuskiej whisky. Założona przez Leona Warenghema destylarnia położona jest w Bretanii, miejsce jest związane z kulturą celtycką, a od 1900 produkuje się tu różnego rodzaju wysokoprocentowe trunki. Od końca XX wieku destylarnia rozpoczęła wytwarzanie dwóch odmian whisky - Armorik Single Malt oraz Breton Whisky W. B. blended
Szwecja znana bardziej z produkcji wódki również rozpoczęła wytwarzanie whisky, w 1999 roku grupa studentów założyła destylarnie Mackmyra, otrzymanie odpowiednich pozwoleń umożliwiło wyprodukowanie w 2001 roku dwóch rodzajów destylatu, jeden elegancki i owocowy, drugi ze specyficznym szwedzkim dymem. Te dwa trunki stanowią kwintesencję szwedzkiej whisky słodowej, które bardzo szybką się wyprzedają.
W Polsce również produkuje się whisky, gatunek Dark Whisky (V&S Luksusowa) powstający przez zmieszanie wyselekcjonowanych odmian whisky szkockiej. Produkcja odbywa się zgodnie z procedurą opracowaną przez Polmos Zielona Góra. Destylaty dojrzewają w Szkocji minimum trzy lata, mieszanka zostaje przelana do dębowych beczek na nie dłużej i miesiąc by w kolejnym etapie zostać przefiltrowana i rozlana do butelek.
Do innych krajów produkujących whisky należy zaliczyć także m.in. w RPA (Harrier Whisky, Knights, Three Ships), Brazylię (Old Master, Chanceler) oraz Pakistan (Murree).