Kategorie

WHISKY RESZTA ŚWIATA 

41 prod.
  • 246,00 zł W magazynie

    Powstaje z tak zwanego nietorfowego słodu, mimo tego posiada dosyć torfowy i ziemny posmak. Zawdzięcza go starzeniu w beczkach, w których wcześniej znajdował się destylat dymno-torfowy.

    246,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 315,00 zł W magazynie

    Penderyn Rich Oak to trudno dostępna (powstało jedynie 2248 butelek), wspaniała whisky pochodząca z trzech dbale wyselekcjonowanych beczek.

    315,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 899,00 zł W magazynie

    Destylarnia Bimber ( Bimber distillery ) to mała destylarnia mieszcząca się w Londynie, założona przez Polaka Dariusza Płażewskiego. Pierwszy destylat ze słodu jęczmiennego trafił do beczek 26 maja 2016 roku. W 2019 wydana została pierwsza whisky single malt pod marką Bimber

    899,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 335,00 zł W magazynie

    Yeun Elez to francuska, torfowa whisky, wydestylowana ze słodowanego, szkockiego jęczmienia. Nazwa Yeun Elez pochodzi od starego torfowiska znajdującego się w w Monts d'Arrée -samym sercu Parku Przyrody Armorique. 

    335,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 769,00 zł W magazynie

    Amrut Triparva  to pierwsza w historii indyjskiej destylarnii Amrut whisky single malt. Destylowana trzykrotnie. Dojrzewająca w beczkach po Bourbonie, butelkowana z mocą 50%. Delikatna, słodka, o aromacie kokosa, wanilii, słonego karmelu, melona i brzoskwiń.

    769,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 699,00 zł W magazynie

    Bimber Oloroso Cask Finish to czwarta partia whisky oloroso sherry cask z zachodniolondyńskiej destylarni Bimber. Początkowo dojrzewał w beczkach po burbonie pierwszego napełnienia, tworząc warstwy kremowej wanilii i karmelu, a następnie wykończono go w beczkach po hiszpańskiej sherry oloroso, z nutami ciasta owocowego i orzechów włoskich, które pozostają...

    699,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 999,00 zł W magazynie

    Londyńska destylarnia Bimber wydała "2021 Country Collection" whisky single cask, single malt. Nowa seria jest następstwem inauguracyjnej kolekcji 2020, która została wyprzedana na całym świecie. W tegorocznym wydaniu znajdują się edycje butelkowane wyłącznie dla Australii, Belgii, Chin, Danii, Francji, Niemiec, Hongkongu, Włoch, Holandii, Polski, Tajwanu...

    999,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 377,00 zł W magazynie

    Filey Bay Moscatel Finish to angielski single malt pochodzący z destylarni Spirit of Yorkshire. Pierwsze lata spędził w beczkach po bourbonie, a następnie 6 miesięcy w beczkach po winie Moscatel. 

    377,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 377,00 zł W magazynie

     Filey Bay Single Malt STR Finish TO ANGIELSKI SINGLE MALT POCHODZĄCY Z DESTYLARNI SPIRIT OF YORKSHIRE. Początkowo dojrzewała w beczkach 1st fill Bourbon, po czym na kolejne 7 miesięcy poddana została procesowi finiszowania w beczkach po czerwonym winie, poddanych procesowi STR (Shaved, Toasted, Recharred).

    377,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 869,00 zł W magazynie

    DESTYLARNIA BIMBER ( BIMBER DISTILLERY ) TO MAŁA DESTYLARNIA MIESZCZĄCA SIĘ W LONDYNIE, ZAŁOŻONA PRZEZ POLAKA DARIUSZA PŁAŻEWSKIEGO. PIERWSZY DESTYLAT ZE SŁODU JĘCZMIENNEGO TRAFIŁ DO BECZEK 26 MAJA 2016 ROKU. W 2019 WYDANA ZOSTAŁA PIERWSZA WHISKY SINGLE MALT POD MARKĄ BIMBER

    869,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 449,00 zł W magazynie

    Whiskymaker’s Reserve No 5 to aromatyczna ekspresja, dojrzewająca w najlepszych, skrupulatnie pozyskiwanych i dobieranych beczkach po PX, Oloroso Cream Sherry i czerwonym winie. Edycja limitowana do 2500 butelek

    449,00 zł
    Dostępny na stanie / realizacja 48h
  • 436,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Mackmyra Ten Years to whisky, która leżakuje przez 10 lat w beczkach po burbonie,  Sherry oraz nowych beczkach "virgin oak", nie jest filtrowana na zimno.  Trunek ten posiada ciekawe  aromaty owoców leśnych, ogrodu pełnego kwitnących kwiatów, ziół, rodzynek i anyżku.

    436,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka Więcej
  • 451,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Motorhead Whisky to single malt o dębowym i lekko owocowym charakterze. Kolor złoto-żółty z refleksami bursztynu. W zapachu owoce , orzechy i pikantne aromaty dębowych beczek z nutami wanilii i migdałów, cytrusów i suszonych owoców. 

    451,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka Więcej
  • 1 154,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Ta egzotyczna, nietorfowa whisky ze słonecznych wybrzeży Goa, zawierająca w sobie dużą dozę delikatności, wzbogaconą nutami miodu, owoców i przypraw.

    1 154,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka Więcej
  • 314,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Omar Taiwanese Single Malt Bourbon Cask, to alkohol zaskakujący swoim doskonałym smakiem i aromatem. Ta tajwańska whisky odniosła międzynarodowy sukces i stała się jednym z najbardziej cenionych przez koneserów alkoholi na świecie. Warto jest zakosztować tego trunku, gdyż urzeka on swoim finiszem. 

    314,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka Więcej
  • 121,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Ekskluzywny, stosunkowo młody, gatunek alkoholu, który pochodzi z okolic Gruzji. Trunek wyróżnia się rewelacyjną kompozycją, nadającą mu doskonałego profilu aromatyczno- smakowego. To produkt, który zaskakuje swoim charakterem i wspaniałym, ale nieoczekiwanym finiszem. Proponowany przez nas trunek wyróżnia się spójną kompozycją, w której żaden element nie...

    121,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka Więcej
  • 125,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Jimsher Whisky From Brandy Cask jest doskonałym trunkiem dla miłośników tego typu alkoholi, pragnących poznać nowe, nieodkryte dotąd smaki i aromaty. Jimsher Whisky Brandy Cask to wspaniałe, a jednocześnie bardzo odważne w swojej formie połączenie szkockiej tradycji produkcji whisky z wyjątkowym ziarnem pochodzącym z Gruzji.  

    125,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka Więcej
  • 199,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Szkocka whisky single malt z destylarni Tomatin swą nazwą nawiązuje do legendarnego dzikiego psa krążącego po lasach i torfowiskach w okolicach Tomatin, który znikał zostawiając po sobie tylko kłęby niebieskiego dymu. 

    199,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka Więcej
  • 220,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Armorik 10yo to edycja stworzona przez francuskiego producenta whisky Distillerie Warenghem. Whisky dojrzewał przez 10 lat w beczkach po bourbonie, a następnie był finiszowany w beczkach po sherry oloroso.

    220,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka Więcej
  • 486,00 zł Oczekiwanie na dostawę

    Limitowana edycja 5000 butelek na świat. Whisky butelkowana z mocą 51,9%. Destylat leżakuje w mocno wypalonych dębowych beczkach. 

    486,00 zł
    Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka Więcej

Whisky reszta świata

Whisky produkowana jest również w innych częściach świata niezwiązanych tradycją. Są to Indie, Australia, Nowa Zelandia. Brytyjczycy kolonizując te kraje, przenieśli do nich również część swoich zwyczajów, zaszczepili miejscowej ludności kulturę picia whisky, a z czasem również jej wytwarzania. Whisky produkowana jest także w Szwecji oraz Tajwanie. Pochodzące w tych krajów whisky, choć nie cieszą się taką popularnością jak whisky szkocka, wprowadzają jednak do świata whisky powiem świeżości i są pożądane przez koneserów.

Podział regionów whisky z reszty świata

Dzięki wpływom brytyjskiego imperium kolonialnego tradycja picia i produkowania whisky została zaszczepiona w tak egzotycznych miejscach jak Indie czy Hongkong. Powodem tego jest obecnie ogromna moda na whisky single malt. Coraz silniejsze stają się marki produkowane przez destylarnie w Amrut ( w Indiach), Kavalan (na Tajwanie), Bakery Hill i New World (w Australii), Lark i Sullivans Cove (w Tasmanii).
Whisky zaczyna być dostępna na całym świecie. Z dużym powodzeniem wytwarza się ja od wielu lat w takich rejonach, dotąd niezwiązanych kulturowo z whisky. Do uznanych od lat producentów dołączyły nowe kraje, które z miejsca i z przytupem wryły się w mapę świata whisky. Destylarnie powstały nawet w tak odległych krajach jak Pakistan, Bhutan, RPA, Meksyk czy Brazylia.
Swoje single malt whisky posiadają m.in. takie kraje jak Anglia (St. Goerges), Walia (Penderyn), Francja (Glann Ar Mor), Niemcy (mają dużo destylarni m.in. Slyrs), Czechy (Hammerhead), Finlandia (Teerenpeli), Szwecja (Mackmyra), Holandia (Zuidam, Frysk Hyndner), Hiszpania (DYC), Polska (Kozuba i synowie).

Najbardziej znane regiony produkcji whisky i ich charakterystyka

Każdy z krajów i występujące tam warunki ma wpływ na produkowaną whisky. Do najważniejszych regionów zdobywających coraz większą renomę należą niewątpliwie Indie, Australia i Nowa Zelandia, Francja i Szwecja.
Większość indyjskich destylatów jest mieszana ze szkocką whisky. W Indiach najwięcej tamtejszej whisky produkują dwie destylarnie- Amrut i McDowell’s. Amrut została założona w 1948 roku, kiedyś niewielka gorzelnia aktualnie należy do największych zakładów produkujących różne trunki w Indiach m.in. whisky, gin, wódkę, rum i brandy. W destylarni wytwarzana jets także nietypowo indyjska whisky- Amrut Single Malt Whisky, została stworzona po wielu latach badań i eksperymentów. Złocisty trunek wytwarzany jest z indyjskiego jęczmienia rosnącego u stóp Himalajów, uprawia się go tradycyjnymi metodami. Aby whisky zachowała swój naturalny charakter, właściciele Amrut postanowili leżakować ją w miejscowości Bangalore mieszczącej sie na wysokości 3.000 stóp n.p.m., całkowicie rezygnujac z filtracji na zimno.
Druga indyjską destylarnią jest McDowell’s , również posiadająca w swojej ofercie jedną whisky typu single malt – McDowell’s Single Malt Whisky. Destyluje się ją w Ponda, jako jedna z niewielu whisky wytwarzana jest poza Szkocją metodą jak najbardziej  zbliżona tradycyjnie z metodą szkocką, destylaty dojrzewają w dębowych beczkach przez ponad 3 lata. Znawcy twierdzą, że whisky ta jest dość prosta i dobrze skomponowana. Wyróżnia  się lekkim, oleistym, mlecznym, jęczmiennym, ale przyjemnym zapachem. W smaku charakteryzuje się soczystym, pełnym i owocowym smakiem, finisz jest  słodki, odrobinę medyczny i rozgrzewający.
Whisky jest również produkowana w Australii i Nowej Zelandii. Kulturę picia i wytwarzania złotego trunku przywieźli Brytyjczycy, a pierwsza destylarnia Tasmania Distellery powstała w Sullivans Cove pod koniec lat osiemdziesiątych XX wieku z inicjatywy wielbicieli whisky. Musiało minąć wiele prób i eksperymentów, by udało się w końcu stworzyć godny uwagi i smaczny trunek. W destylarnia Tasmania używany jest najwyższej klasy australijski jęczmień i jedna z najczystszych wód na świecie.  Whisky z destylarni Tasmania określana jest jako non-peated (bez torfu),chcąc stać się ciekawą alternatywą dla przeważnie torfowej szkockiej. Ponadto w australijskich destylarniach nie stosuje się filtracji na zimno, nie barwi się whisky karmelem, ani nie dodaje żadnych substancji zapachowych do trunków. Whisky z kraju kangurów mimo krótkiej historii już zdobyła uznanie na całym świecie.
Whisky wytwarzana jest także w nieopodal znajdującej się  Nowej Zelandii, wiodąca firma Milford będąca właścicielem destylarni Willowbank Distillery. Gorzelnia powstała trzydzieści lat temu w Dunedin, produkująca wyłącznie whisky single malt 10-, 12- i 15-letnie, przypominające gatunki ze szkockiego regionu Lowlands, cechują się elegancją, delikatnym posmakiem cytrusów i lekkim finisze, są jednak lżejsze i mają mniej aromatów niż odmiany z Highlands.
Znane jest także nowozelandzkie przedsiębiorstwo Southern Distilleries, obejmujące destylarnie – The Coaster, The MacKenzie i Hokonui, w każdej z nich powstaje inna whisky. The Coaster produkuje miejscową odmianę whisky single malt, cechującą się ciemną barwą, pełnym i dymno-zbożowym smakiem, nie jest filtrowana na zimno. The MacKenzie wytwarza whisky typu blended – jasna w kolorze, nieskomplikowana, świeża, z lekkim. Z kolei w Hokonui wytwarza się trunek, który sięga historią do 1895 roku, nie można do końca go sklasyfikować jako whisky, ponieważ jego formuła bardziej przypomina likier niż klasyczny złoty trunek. Produkuje się go przez zmieszanie lokalnej whisky z miodem i miętą. Jest jasny, lekki, delikatnie dymny, o prostym składzie i łagodnym smaku dębu. Wyróżnia go również ciekawa etykieta przedstawiająca trupią czaszkę i skrzyżowane pod nią kości piszczele, na wzór pirackiej flagi. Trunek ten jest flagowym produktem Southern Distilleries.
Nie od dziś wiadomo, że whisky we Francji zdobyła większe uznanie niż rodzimy koniak Destylarnia Warenghem zaczęła produkcję francuskiej whisky. Założona przez Leona Warenghema destylarnia położona jest w Bretanii, miejsce jest związane z kulturą celtycką, a od 1900 produkuje się tu różnego rodzaju wysokoprocentowe trunki. Od końca XX wieku destylarnia rozpoczęła wytwarzanie dwóch odmian whisky - Armorik Single Malt oraz Breton Whisky W. B. blended
Szwecja znana bardziej z produkcji wódki również rozpoczęła wytwarzanie whisky, w 1999 roku grupa studentów założyła destylarnie Mackmyra, otrzymanie odpowiednich pozwoleń umożliwiło wyprodukowanie w 2001 roku dwóch rodzajów destylatu, jeden elegancki i owocowy, drugi ze specyficznym szwedzkim dymem. Te dwa trunki stanowią kwintesencję szwedzkiej whisky słodowej, które bardzo szybką się wyprzedają.
W Polsce również produkuje się whisky, gatunek Dark Whisky (V&S Luksusowa) powstający przez zmieszanie wyselekcjonowanych odmian whisky szkockiej. Produkcja odbywa się zgodnie z procedurą opracowaną przez Polmos Zielona Góra. Destylaty dojrzewają w Szkocji minimum trzy lata, mieszanka zostaje przelana do  dębowych beczek na nie dłużej i miesiąc by w kolejnym etapie zostać przefiltrowana i rozlana do butelek.
Do innych krajów produkujących whisky należy zaliczyć także m.in. w RPA (Harrier Whisky, Knights, Three Ships), Brazylię (Old Master, Chanceler) oraz Pakistan (Murree).



  • Tylko oryginalne produkty
  • Szybka realizacja rezerwacji
  • Wygodny kontakt
  • Płatności Przelewy24
Wszystkie prawa zastrzeżone: Eluxo.pl | Sklep Online | Kopiowanie treści zabronione.
Realizacja: www.selljus.pl