W związku z dużą liczbą zamówień, dostawy mogą być wydłużone do 5 dni roboczych.
Przepraszamy za niedogodności
By potwierdzić dokładny termin dostawy prosimy o kontakt salon@eluxo.pl
Kategorie
Amrut Triparva to pierwsza w historii indyjskiej destylarnii Amrut whisky single malt. Destylowana trzykrotnie. Dojrzewająca w beczkach po Bourbonie, butelkowana z mocą 50%. Delikatna, słodka, o aromacie kokosa, wanilii, słonego karmelu, melona i brzoskwiń.
Bimber Oloroso Cask Finish to czwarta partia whisky oloroso sherry cask z zachodniolondyńskiej destylarni Bimber. Początkowo dojrzewał w beczkach po burbonie pierwszego napełnienia, tworząc warstwy kremowej wanilii i karmelu, a następnie wykończono go w beczkach po hiszpańskiej sherry oloroso, z nutami ciasta owocowego i orzechów włoskich, które pozostają...
Londyńska destylarnia Bimber wydała "2021 Country Collection" whisky single cask, single malt. Nowa seria jest następstwem inauguracyjnej kolekcji 2020, która została wyprzedana na całym świecie. W tegorocznym wydaniu znajdują się edycje butelkowane wyłącznie dla Australii, Belgii, Chin, Danii, Francji, Niemiec, Hongkongu, Włoch, Holandii, Polski, Tajwanu...
Colheita (Col-yate-a) oznacza „zbiór”, odnosząc się do wyłącznego wykorzystania winogron z jednej uprawy do stworzenia rocznika Tawny Port. W tej edycji wiedza o beczkach i dojrzewaniu wytwórni whisky przenosi port Colheita do ramy, w połączeniu z niewielką ilością beczek po burbonie.
Edycja Single Barrel to whisky pochodząca wyłącznie z jednej beczki. Taka edycja jest zawsze limitowana. Elegancka butelka zamknięta szklanym korkiem. Na każdej butelce jest umieszczona etykieta z indywidualnym numerem beczki.
Destylowana z jęczmienia szcześciorzędowego uprawianego u stóp Himalajów. Dojrzewa w beczkach po bourbonie beczkach po francuskich winach i beczkach po sherry.
Lekko torfowane Teerenpeli Palo powstało z okazji 20-lecia destylarni i dojrzewało wyłącznie w beczkach po sherry Pedro Ximénez i Oloroso.
W tym przypadku destylarnia zdecydowała się nie tylko na destylację whisky z torfowego słodu jęczmiennego, ale także na dojrzewanie w dwóch różnych rodzajach beczek po destylacji. Około 80% whisky single malt Teerenpeli SAVU było przechowywane w beczkach po bourbonie z Ameryki, a 20% w beczkach po sherry Pedro Ximenez z Hiszpanii.
Wiosenna edycja z 2021 roku finiszowana jest w beczkach brzowych używanych do mauracji lokalnych win owocowych.Używane beczki brzozowe pochodzą od małego lokalnego producenta win z Grythyttan, którego doskonałe wina owocowe oddają hołd naturze i podobnie jak w przypadku Mackmyry nie są używane żadne dodatki, tylko naturalne składniki.
Mackmyra Intelligens AI:02 to druga edycja whisky stworzonej przez sztuczną inteligencję. Sztuczna inteligencja pomogła wybrać najbardziej lubiane przepisy Mackmyra, które zostały zebrane w jedną wersję. Edycja ta dojrzewała przez 4 lata w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie, sherry Oloroso, nowym dębie amerykańskim i nowych beczkach z dębu...
Dzięki zamiłowaniu do rękodzieła i leżakowaniu w beczkach z nowego amerykańskiego białego dębu, DNA Slyrs ma swój własny, nowy charakter w postaci aromatów wanilii, słodu i karmelu.
Penderyn Madeira Finish 46% 0,7L, to alkohol, który podobnie jak walijskie złoto, uważany jest za niezwykle cenny i rzadki towar. To wspaniała propozycja zaliczana do whisky z kategorii Single Malt, pochodzącą z Walii. Ta limitowana edycja z pewnością zaskakuje złożonością swojego smaku i zapachu, a także długotrwałym, niesamowitym finiszem.
Ley Seca Whiskey to najwyższej jakości meksykańska whisky zbożowa wytwarzana w 100% ze słodu jęczmiennego. Wyprodukowana po drugiej stronie Rio Grande, w miejscu słynącego głównie z produkcjii mezcali i tequili. Dzięki swojej unikalnej recepturze stała się najbardziej pożądaną whisky za czasów prohibicji. Destylat dojrzewa 3 lata w lekko zwęglonych...
Whisky produkowana jest również w innych częściach świata niezwiązanych tradycją. Są to Indie, Australia, Nowa Zelandia. Brytyjczycy kolonizując te kraje, przenieśli do nich również część swoich zwyczajów, zaszczepili miejscowej ludności kulturę picia whisky, a z czasem również jej wytwarzania. Whisky produkowana jest także w Szwecji oraz Tajwanie. Pochodzące w tych krajów whisky, choć nie cieszą się taką popularnością jak whisky szkocka, wprowadzają jednak do świata whisky powiem świeżości i są pożądane przez koneserów.
Dzięki wpływom brytyjskiego imperium kolonialnego tradycja picia i produkowania whisky została zaszczepiona w tak egzotycznych miejscach jak Indie czy Hongkong. Powodem tego jest obecnie ogromna moda na whisky single malt. Coraz silniejsze stają się marki produkowane przez destylarnie w Amrut ( w Indiach), Kavalan (na Tajwanie), Bakery Hill i New World (w Australii), Lark i Sullivans Cove (w Tasmanii).
Whisky zaczyna być dostępna na całym świecie. Z dużym powodzeniem wytwarza się ja od wielu lat w takich rejonach, dotąd niezwiązanych kulturowo z whisky. Do uznanych od lat producentów dołączyły nowe kraje, które z miejsca i z przytupem wryły się w mapę świata whisky. Destylarnie powstały nawet w tak odległych krajach jak Pakistan, Bhutan, RPA, Meksyk czy Brazylia.
Swoje single malt whisky posiadają m.in. takie kraje jak Anglia (St. Goerges), Walia (Penderyn), Francja (Glann Ar Mor), Niemcy (mają dużo destylarni m.in. Slyrs), Czechy (Hammerhead), Finlandia (Teerenpeli), Szwecja (Mackmyra), Holandia (Zuidam, Frysk Hyndner), Hiszpania (DYC), Polska (Kozuba i synowie).
Każdy z krajów i występujące tam warunki ma wpływ na produkowaną whisky. Do najważniejszych regionów zdobywających coraz większą renomę należą niewątpliwie Indie, Australia i Nowa Zelandia, Francja i Szwecja.
Większość indyjskich destylatów jest mieszana ze szkocką whisky. W Indiach najwięcej tamtejszej whisky produkują dwie destylarnie- Amrut i McDowell’s. Amrut została założona w 1948 roku, kiedyś niewielka gorzelnia aktualnie należy do największych zakładów produkujących różne trunki w Indiach m.in. whisky, gin, wódkę, rum i brandy. W destylarni wytwarzana jets także nietypowo indyjska whisky- Amrut Single Malt Whisky, została stworzona po wielu latach badań i eksperymentów. Złocisty trunek wytwarzany jest z indyjskiego jęczmienia rosnącego u stóp Himalajów, uprawia się go tradycyjnymi metodami. Aby whisky zachowała swój naturalny charakter, właściciele Amrut postanowili leżakować ją w miejscowości Bangalore mieszczącej sie na wysokości 3.000 stóp n.p.m., całkowicie rezygnujac z filtracji na zimno.
Druga indyjską destylarnią jest McDowell’s , również posiadająca w swojej ofercie jedną whisky typu single malt – McDowell’s Single Malt Whisky. Destyluje się ją w Ponda, jako jedna z niewielu whisky wytwarzana jest poza Szkocją metodą jak najbardziej zbliżona tradycyjnie z metodą szkocką, destylaty dojrzewają w dębowych beczkach przez ponad 3 lata. Znawcy twierdzą, że whisky ta jest dość prosta i dobrze skomponowana. Wyróżnia się lekkim, oleistym, mlecznym, jęczmiennym, ale przyjemnym zapachem. W smaku charakteryzuje się soczystym, pełnym i owocowym smakiem, finisz jest słodki, odrobinę medyczny i rozgrzewający.
Whisky jest również produkowana w Australii i Nowej Zelandii. Kulturę picia i wytwarzania złotego trunku przywieźli Brytyjczycy, a pierwsza destylarnia Tasmania Distellery powstała w Sullivans Cove pod koniec lat osiemdziesiątych XX wieku z inicjatywy wielbicieli whisky. Musiało minąć wiele prób i eksperymentów, by udało się w końcu stworzyć godny uwagi i smaczny trunek. W destylarnia Tasmania używany jest najwyższej klasy australijski jęczmień i jedna z najczystszych wód na świecie. Whisky z destylarni Tasmania określana jest jako non-peated (bez torfu),chcąc stać się ciekawą alternatywą dla przeważnie torfowej szkockiej. Ponadto w australijskich destylarniach nie stosuje się filtracji na zimno, nie barwi się whisky karmelem, ani nie dodaje żadnych substancji zapachowych do trunków. Whisky z kraju kangurów mimo krótkiej historii już zdobyła uznanie na całym świecie.
Whisky wytwarzana jest także w nieopodal znajdującej się Nowej Zelandii, wiodąca firma Milford będąca właścicielem destylarni Willowbank Distillery. Gorzelnia powstała trzydzieści lat temu w Dunedin, produkująca wyłącznie whisky single malt 10-, 12- i 15-letnie, przypominające gatunki ze szkockiego regionu Lowlands, cechują się elegancją, delikatnym posmakiem cytrusów i lekkim finisze, są jednak lżejsze i mają mniej aromatów niż odmiany z Highlands.
Znane jest także nowozelandzkie przedsiębiorstwo Southern Distilleries, obejmujące destylarnie – The Coaster, The MacKenzie i Hokonui, w każdej z nich powstaje inna whisky. The Coaster produkuje miejscową odmianę whisky single malt, cechującą się ciemną barwą, pełnym i dymno-zbożowym smakiem, nie jest filtrowana na zimno. The MacKenzie wytwarza whisky typu blended – jasna w kolorze, nieskomplikowana, świeża, z lekkim. Z kolei w Hokonui wytwarza się trunek, który sięga historią do 1895 roku, nie można do końca go sklasyfikować jako whisky, ponieważ jego formuła bardziej przypomina likier niż klasyczny złoty trunek. Produkuje się go przez zmieszanie lokalnej whisky z miodem i miętą. Jest jasny, lekki, delikatnie dymny, o prostym składzie i łagodnym smaku dębu. Wyróżnia go również ciekawa etykieta przedstawiająca trupią czaszkę i skrzyżowane pod nią kości piszczele, na wzór pirackiej flagi. Trunek ten jest flagowym produktem Southern Distilleries.
Nie od dziś wiadomo, że whisky we Francji zdobyła większe uznanie niż rodzimy koniak Destylarnia Warenghem zaczęła produkcję francuskiej whisky. Założona przez Leona Warenghema destylarnia położona jest w Bretanii, miejsce jest związane z kulturą celtycką, a od 1900 produkuje się tu różnego rodzaju wysokoprocentowe trunki. Od końca XX wieku destylarnia rozpoczęła wytwarzanie dwóch odmian whisky - Armorik Single Malt oraz Breton Whisky W. B. blended
Szwecja znana bardziej z produkcji wódki również rozpoczęła wytwarzanie whisky, w 1999 roku grupa studentów założyła destylarnie Mackmyra, otrzymanie odpowiednich pozwoleń umożliwiło wyprodukowanie w 2001 roku dwóch rodzajów destylatu, jeden elegancki i owocowy, drugi ze specyficznym szwedzkim dymem. Te dwa trunki stanowią kwintesencję szwedzkiej whisky słodowej, które bardzo szybką się wyprzedają.
W Polsce również produkuje się whisky, gatunek Dark Whisky (V&S Luksusowa) powstający przez zmieszanie wyselekcjonowanych odmian whisky szkockiej. Produkcja odbywa się zgodnie z procedurą opracowaną przez Polmos Zielona Góra. Destylaty dojrzewają w Szkocji minimum trzy lata, mieszanka zostaje przelana do dębowych beczek na nie dłużej i miesiąc by w kolejnym etapie zostać przefiltrowana i rozlana do butelek.
Do innych krajów produkujących whisky należy zaliczyć także m.in. w RPA (Harrier Whisky, Knights, Three Ships), Brazylię (Old Master, Chanceler) oraz Pakistan (Murree).