W związku z dużą liczbą zamówień, dostawy mogą być wydłużone do 5 dni roboczych.
Przepraszamy za niedogodności
By potwierdzić dokładny termin dostawy prosimy o kontakt salon@eluxo.pl
Kategorie
Aromaty zielonego i żółtego jabłka, gruszki, trawy, mokrych kamieni. Mineralny i rześki nos znajduje precyzyjną kontynuację w ustach. Czystość i świeżość charakterystycznej wysokiej kwasowości rieslinga są podciągnięte nutą mineralną, a zarazem dobrze zbalansowane niewielkim cukrem resztkowym. Całość świetnie komponuje się z daniami z ryb, kuchnią...
Wino białe, półsłodkie o słomkowej barwie. Delikatnie różane aromaty typowe dla gatunku.
Wino czerwone, wytrawne, wyprodukowane ze szlachetnej odmiany winorośli Zweigelt o głębokiej barwie burgunda. Smak owoców pestkowych z domieszką jeżyn.
Wino różowe, w kolorze ,,french rose'' ze szczepu Monarch. Aromaty jagód, borówek i delikatnie czarnej porzeczki. W smaku dominują owoce pestkowe.
Czerwone wino wytrawne powstałe ze szczepu Monarch.Intensywna barwa w kolorze bardzo dojrzałych malin. Aromaty owoców leśnych i delikatna nuta śliwki. W smaku dużo owoców pestkowych - czereśnia, wiśnia, śliwka. Bardzo łagodne taniny i zbalansowana kwasowość. Dość krótki finisz. Wino można serwować zarówno w temperaturze 16-18 stopni jak i lekko schłodzone.
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron odmian Pinot blanc , Riesling i Pinot noir . Wina robione są w małych partiach, tak by jak najdłużej leżakowały na osadzie. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Rocznik 2022
HARMONIJNY, PÓŁWYTRAWNY SMAK UNIKALNEJ KOMPOZYCJI WINOGRON SZCZEPÓW RIESLING, PINOT NOIR I PINOT BLANC. STWORZONE WEDŁUG FRANCUSKIEJ SZKOŁY SZAMPAŃSKIEJ Z POLSKICH OWOCÓW ROSNĄCYCH W TRADYCYJNYM REGIONIE WINIARSKIM OKOLIC ZIELONEJ GÓRY. Rocznik 2022
Wino białe, wytrawne, o barwie słomkowej. W nosie wyraźnie cytrusowe z delikatnym kwiatowo-ziołowym tłem. W ustach bardzo odświeżające, cytrusowe o przyjemnej, ożywczej kwasowości. Finisz podkreślony subtelnymi nutami białego pieprzu.
Wino różowe, półwytrawne. Tak smakuje lato! Owocowe nuty truskawek i poziomek. Lekki cukier resztkowy nadaje krągłości i harmonizuje z kwasowością.
Wino białe, wytrawne, wyprodukowane ze szlachetnej odmiany winorośli Pinot Blanc. Pełne świeżości, elegancji, o subtelnych nutach cytrusowo- brzoskwiniowych.
Wino białe z czerwonych owoców, wytrawne, wyprodukowane ze szlachetnej odmiany winorośli Pinot Noir. O wyczuwalnym smaku poziomki.
Wino białe, półwytrawne, o jasno – słomkowej barwie, subtelnym, świeżym, owocowo-kwiatowym bukiecie.
Dominantę aromatyczną stanowią tu aromaty owoców tropikalnych, przede wszystkim liczi, marakuja, papaja, wsparte przez soczystą brzoskwinię i różany niuans. W ustach dobrze zbudowane, o niemal oleistej strukturze. Doskonałym towarzystwem będą pikantne dania kuchni orientalnej.
Wino wyprodukowane ze szczepu Regent, posiada długi, przyjemny posmak słodkiej truskawki i lekko kwasowej poziomki. Najlepsze w upalne letnie wieczory.
Wino o zapachu gruszki i brzoskwiń z nutą jaśminu, przyjemnej kwasowości i grejpfrutowo - miodowym smaku. W ustach dobrze zrównoważone i zbudowane.
Wino białe, słodkie, mocno owocowe. Bukiety dojrzałego melona, brzoskwiń i banana.
Słodkie, białe wino z winnicy zielonogórskiej.
Jest niczym bukiet białych kwiatów, inspirujący szczególnie kobiety. Choć zapach jest uwodzicielski, to smak podpisują nuty gałki muszkatałowej i miodu. Delikatne z zewnątrz i intensywne w środku, niczym kobieta, dla której jest szczególnie polecane.Wino białe, półwytrawne.
Skoro dojrzewał na stokach nazywanych " Lubuską Toskanią", a w nazwie z łaciny ma "słoneczny", z pewnością motywem przewodnim będzie tu barwa i słoneczne refleksy spływające po ściankach kieliszka oraz głęboką słodycz ananasa ze szczyptą pieprzu.
Wino lubuskie jest popularne wśród polskich konsumentów. Co roku odbywają się zbiory, a na zielonogórskich ulicach święto „Winobrania”. Pierwszą winną latorośl zasadzono na tych terenach już w XII wieku. Według historycznych kronik wyrób produktu, jakim jest wino lubuskie miał swój początek w cysterskim opactwie, które było filią dużego klasztoru w Marymont. Cystersów sprowadził do Goździkowa wojewoda poznański Bronisz z rodu Doliwów. Według historycznych zapisów, to właśnie Cystersi jako pierwsi przywieźli ze sobą krzewy winnej latorośli i w regionie lubuskim założyli pierwszą winnicę. Chodziło tutaj o wykorzystanie winogron do produkcji doskonałej jakości wina mszalnego. W późniejszym czasie pojawiły się również przyklasztorne winnice w Gościkowie-Paradyżu, Bledzewie i Obrze. Od 1850 roku Zielonogórzanie zaczęli obchodzić rocznicę istnienia swoich winnic. Na szczególną uwagę zasługiwały wina Gubińskie i Krośnieńskie. Swój wspaniały smak zawdzięczały one łagodnym zimom oraz opiece ówcześnie panujących książąt, którzy dbali o uprawę winnych latorośli. Problemy z produkcją wina zaczęły się w XIV wieku, gdy siarczysty mróz zniszczył większość upraw winorośli. Wówczas panujący na tych terenach książę Henryk IX, sprowadził sadzonki winorośli z zachodu. Lubuskie wino uprawiane było na ponad 500 hektarach. W miejscowych winiarniach powstawało wówczas około 150 tyś. litrów wina rocznie. W 1788 roku uzyskano nawet 163 tys. litrów, a statystycznie na jednego mieszkańca Sulechowa przypadało wówczas aż 30 litrów tego trunku. Po roku 1800 na ziemiach lubuskich powstało aż 80 winiarni, które mogły wyprodukować rocznie około 1800 wiader wina. Lubuskie wino było sprzedawane w karczmach oraz w okolicznych miejscowościach. W późniejszym czasie zaczęto wywozić je również do krajów sąsiadujących. Lubuskie winnice rozwijały się bardzo dynamicznie, mimo konkurencji ze strony piwowarów. Utrzymanie i eksploatacja winnic była regulowana przez specjalnie stworzone do tego celu przepisy, wydane przez najwyższe władze. Regulowały one również zasady nauki i pracy w zawodzie winoogrodnika. Lubuskie wino i sztuka winiarska, obecna w tamtych czasach na tamtych terenach, zaczęła być traktowana, jak rzemiosło. Osoba zatrudniona w winnicy posiadała rozległą wiedzę na temat różnych gatunków krzewów winogron, a także umiejętność ich odpowiedniej pielęgnacji. W owym czasie zaczęto również produkować wina musujące.
Tym, co wyróżnia wina lubuskie, to ich niesamowity smak oraz aromat, który wynika z odpowiedniej jakości gleby na jakiej dojrzewa winorośl. W naszym asortymencie znajdziesz wysokiej jakości wina lubuskie, zarówno te wytrawne, półwytrawne, jak i słodkie. Oferujemy Ci zakup win czerwonych oraz białych tej marki. Lubuskie czerwone wina wytrawne mają bogaty smak winno - owocowy oraz delikatną strukturę taniczną. W naszej ofercie sprzedażowej znajdziesz również lubuskie białe wina półwytrawne o bogatym bukiecie owoców cytrusowych, które pochodzą m.in. z Winnicy Żelazny. Zielonogórskie wino musujące, to godny polecenia trunek, który zamówisz za pośrednictwem naszego sklepu online, w bardzo przystępnej cenie i którym będziesz mógł delektować się w zaciszu swojego domu.