Kategorie
Wino czerwone, wytrawne o ciemnej rubinowej barwie. W bukiecie dojrzała czereśnia i wiśnia. Wino jest połączeniem szczepów: Regent, Rondo i Pinot Noir.
Aromaty zielonego i żółtego jabłka, gruszki, trawy, mokrych kamieni. Mineralny i rześki nos znajduje precyzyjną kontynuację w ustach. Czystość i świeżość charakterystycznej wysokiej kwasowości rieslinga są podciągnięte nutą mineralną, a zarazem dobrze zbalansowane niewielkim cukrem resztkowym. Całość świetnie komponuje się z daniami z ryb, kuchnią...
Pinot Noir – wino czerwone wytrawne o rubinowej barwie.
Charakterystyczny dla szczepu rozbudowany profil aromatyczny: żółte jabłko, brzoskwinia, morela, oraz liczne aromaty kwiatowe (akacja, jaśminowiec, kwitnące drzewa owocowe). W ustach delikatne i subtelne, z okrągłym owocem. Świetna propozycja jako apeerifit oraz na taras w letnie popołudnie.
Wino białe, półwytrawne o delikatnej, słomkowej barwie. Jest harmonijnym połączeniem odmian: Pinot Gris, Muscat Ottonel i Riesling. W nosie złożone aromaty owoców cytrusowych, nut muszkatowych. Usta aromatyczne, kwiatowo-owocowe. Całość spójna, wyważona słodycz i kwasowość.
Wino czerwone, wytrawne o ciemnej, rubinowej barwie. Aromaty dojrzałych czereśni i suszonych śliwek z subtelna nutą wanilii. W smaku cała paleta dojrzałych owoców czerwonych z delikatną goryczką. Wino o subtelnej cierpkości i kwasowości, powstałe z połączenia odmian Pinot Noir i Rondo.
Wino białe, półwytrawne o delikatnie słomkowej barwie. Dominują aromaty owocowe, jabłko, melon i cytryna. W ustach mocno owocowe z doskonałym balansem słodyczy i kwasowości, delikatnie mineralne, orzeźwiające. Całość harmonijna i typowa dla odmiany.
Wino czerwone, półwytrawne, o głęboko rubinowej barwie. W bukiecie wyróżniają się owoce jeżyn, borówki i suszonych śliwek. W ustach bogaty smak winno-owocowy, podkreślony delikatną strukturą taniczną.
Wino białe, wytrawne o słomkowej barwie. Delikatnie różane aromaty typowe dla gatunku. W smaku wyczuwalne słodkie liczi podbite nutami cytrusowymi, wyrazista kwasowość. Całość dopełnia lekka goryczka grapefruita. Przyjemny finisz owocowo-korzenny.
Wino czerwone, wytrawne, wyprodukowane ze szlachetnej odmiany winorośli Pinot Noir. O smaku czerwonych owoców doprawianych czarna czekoladą.
Wino czerwone, wytrawne, wyprodukowane ze szlachetnej odmiany winorośli Zweigelt o głębokiej barwie burgunda. Smak owoców pestkowych z domieszką jeżyn.
Wino białe, wytrawne o barwie słomkowej. Aromaty świeżych ziół, brzoskwini, melona i zielonego jabłka. W ustach delikatne, lekko cytrusowe, odświeżające, doskonały balans między cukrami resztkowymi a kwasowością.
Wino czerwone, wytrawne ze szczepu Regent o głębokiej, rubinowej barwie. W nosie aromaty owoców pestkowych, jeżyny i delikatne tony waniliowe. W ustach dość wyraźne taniny, zaskakująco świeże, pełne nut owoców jagodowych. Lekko pieprzowe przy finiszu.
Wino czerwone, wytrawne ze szczepu Regent o głębokiej, rubinowej barwie. W nosie aromaty owoców pestkowych, jeżyny i delikatne tony waniliowe. W ustach dość wyraźne taniny, zaskakująco świeże, pełne nut owoców jagodowych. Lekko pieprzowe przy finiszu.
Czerwone wino wytrawne powstałe ze szczepu Monarch.Intensywna barwa w kolorze bardzo dojrzałych malin. Aromaty owoców leśnych i delikatna nuta śliwki. W smaku dużo owoców pestkowych - czereśnia, wiśnia, śliwka. Bardzo łagodne taniny i zbalansowana kwasowość. Dość krótki finisz. Wino można serwować zarówno w temperaturze 16-18 stopni jak i lekko schłodzone.
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron szczepów Riesling, Pinot Gris i Pinot Blanc. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry. Gost Art występuje również jako wytrawne wini musujące.
Harmonijny, wytrawny smak unikalnej kompozycji winogron szczepów Riesling, Pinot Gris i Pinot Blanc. Stworzone według francuskiej szkoły szampańskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry.
Nowa odsłona wina musującego winnicy Gostchorze. Wyprodukowany w 100% z odmiany Riesling. przez okres 16 miesięcy leżakuje na osadzie. STWORZONY WEDŁUG FRANCUSKIEJ SZKOŁY SZAMPAŃSKIEJ Z POLSKICH OWOCÓW ROSNĄCYCH W TRADYCYJNYM REGIONIE WINIARSKIM OKOLIC ZIELONEJ GÓRY.
HARMONIJNY, PÓŁWYTRAWNY SMAK UNIKALNEJ KOMPOZYCJI WINOGRON SZCZEPÓW RIESLING, PINOT GRIS I PINOT BLANC. STWORZONE WEDŁUG FRANCUSKIEJ SZKOŁY SZAMPAŃSKIEJ Z POLSKICH OWOCÓW ROSNĄCYCH W TRADYCYJNYM REGIONIE WINIARSKIM OKOLIC ZIELONEJ GÓRY.
Wino lubuskie jest popularne wśród polskich konsumentów. Co roku odbywają się zbiory, a na zielonogórskich ulicach święto „Winobrania”. Pierwszą winną latorośl zasadzono na tych terenach już w XII wieku. Według historycznych kronik wyrób produktu, jakim jest wino lubuskie miał swój początek w cysterskim opactwie, które było filią dużego klasztoru w Marymont. Cystersów sprowadził do Goździkowa wojewoda poznański Bronisz z rodu Doliwów. Według historycznych zapisów, to właśnie Cystersi jako pierwsi przywieźli ze sobą krzewy winnej latorośli i w regionie lubuskim założyli pierwszą winnicę. Chodziło tutaj o wykorzystanie winogron do produkcji doskonałej jakości wina mszalnego. W późniejszym czasie pojawiły się również przyklasztorne winnice w Gościkowie-Paradyżu, Bledzewie i Obrze. Od 1850 roku Zielonogórzanie zaczęli obchodzić rocznicę istnienia swoich winnic. Na szczególną uwagę zasługiwały wina Gubińskie i Krośnieńskie. Swój wspaniały smak zawdzięczały one łagodnym zimom oraz opiece ówcześnie panujących książąt, którzy dbali o uprawę winnych latorośli. Problemy z produkcją wina zaczęły się w XIV wieku, gdy siarczysty mróz zniszczył większość upraw winorośli. Wówczas panujący na tych terenach książę Henryk IX, sprowadził sadzonki winorośli z zachodu. Lubuskie wino uprawiane było na ponad 500 hektarach. W miejscowych winiarniach powstawało wówczas około 150 tyś. litrów wina rocznie. W 1788 roku uzyskano nawet 163 tys. litrów, a statystycznie na jednego mieszkańca Sulechowa przypadało wówczas aż 30 litrów tego trunku. Po roku 1800 na ziemiach lubuskich powstało aż 80 winiarni, które mogły wyprodukować rocznie około 1800 wiader wina. Lubuskie wino było sprzedawane w karczmach oraz w okolicznych miejscowościach. W późniejszym czasie zaczęto wywozić je również do krajów sąsiadujących. Lubuskie winnice rozwijały się bardzo dynamicznie, mimo konkurencji ze strony piwowarów. Utrzymanie i eksploatacja winnic była regulowana przez specjalnie stworzone do tego celu przepisy, wydane przez najwyższe władze. Regulowały one również zasady nauki i pracy w zawodzie winoogrodnika. Lubuskie wino i sztuka winiarska, obecna w tamtych czasach na tamtych terenach, zaczęła być traktowana, jak rzemiosło. Osoba zatrudniona w winnicy posiadała rozległą wiedzę na temat różnych gatunków krzewów winogron, a także umiejętność ich odpowiedniej pielęgnacji. W owym czasie zaczęto również produkować wina musujące.
Tym, co wyróżnia wina lubuskie, to ich niesamowity smak oraz aromat, który wynika z odpowiedniej jakości gleby na jakiej dojrzewa winorośl. W naszym asortymencie znajdziesz wysokiej jakości wina lubuskie, zarówno te wytrawne, półwytrawne, jak i słodkie. Oferujemy Ci zakup win czerwonych oraz białych tej marki. Lubuskie czerwone wina wytrawne mają bogaty smak winno - owocowy oraz delikatną strukturę taniczną. W naszej ofercie sprzedażowej znajdziesz również lubuskie białe wina półwytrawne o bogatym bukiecie owoców cytrusowych, które pochodzą m.in. z Winnicy Żelazny. Zielonogórskie wino musujące, to godny polecenia trunek, który zamówisz za pośrednictwem naszego sklepu online, w bardzo przystępnej cenie i którym będziesz mógł delektować się w zaciszu swojego domu.