

Indeks: OS_002
Indeks: LU_20
Indeks: PHA_441
Indeks: MZ_0122
Fjut to danie kuchni regionalnej, konkretnie kujawsko-pomorskiej. Nazywany jest również cyropem. W smaku nieco przypomina karmel, a wytwarzany jest z buraków cukrowych. Do jego powstania potrzebnych jest 100 kg tych warzyw, z których uzyskuje się zaledwie 5 litrów produktu. Dodatkowo jego przygotowanie było czasochłonne, ponieważ należy go gotować aż 12 godzin. Stosuje się go do słodzenia herbaty, mleka, domowych wypieków, a także do smarowania chleba, naleśników i wafli.
Fjut - wpisany jest na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/fjutcyrop
Ta wódka powstała dzięki Tik Tokowi. Dowiedziałam się o nim od Michała Nowackiego (rolnik.nieprofesjonalny) i postanowiłam z FJUTa zrobić wódkę. Cały design wódki zachowany jest w stylu POP-ART, na etykiecie znalazł się obraz namalowany przez zielonógórską arystkę Marikę Szwal.
Nota degustacyjna Łukasza Gołębiewskiego:
Zapach: słodki, deserowy, jak ciasto z makiem i rodzynkami, karmel.
W smaku słoność i słodycz, słód karmelowy, goryczka, papryczka, bardzo ciekawe, esencjonalne, smaczne.
Finisz to czarne oliwki, czarny słód, mokka, pralinki, mak, ciasto piernikowe i słoność. Bardzo dobre i bardzo oryginalne.
Opis
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Indeks: TO_9393
Indeks: H_01
Indeks: TT_01
Indeks: MP _16
Indeks: MZ_0122
Indeks: IF_9281A
Indeks: HA_185AB
Indeks: UB_02830
Indeks: IF_152416A
Indeks: IF_090
Indeks: PS_9383
Indeks: SD_2688
Indeks: mp_94723
Indeks: FJK_01
Indeks: FJ_02
Indeks: FJZ_01
check_circle
check_circle