Pierwsza i jedyna na świecie luksusowa wódka produkowana z ziemniaków, która pojawiła się na polskim rynku w 1993 roku. Z kolei na rynku amerykańskim swoją premierę miała w roku 1997, tworząc nową kategorię wódek oraz nowy standard, do którego inni dążyli. Chopin Potato Vodka jest wyrazem niezależności, oryginalności i wytworności. Cechy stanowiły inspirację dla uderzająco pięknego wzoru butelki, który dopełnia wyjątkowo kremowy, bogaty smak i zapach alkoholu.
Notatka z degustacji:
Kremowa, bogata konsystencja. Subtelny zapach. Zrównoważony smak bez palącego, nieprzyjemnego posmaku.
Region:
Podlasie – jeden z najczystszych i najmniej uprzemysłowionych rolniczych regionów w Europie.
Miejsce produkcji:
Tradycja produkcji alkoholu w Podlaskiej Wytwórni Wódek “Polmos” S.A. w Siedlcach sięga 1896 roku, kiedy to pojawiły się pierwsze wzmianki o istnieniu zakładu przetwarzającego ziemniaki i zboże na spirytus gorzelniany na wódki. Od 2003 r. wytwórnia jest prywatną i rodzinną firmą.
Ziemniaki:
Ziemniaki stosowane do produkcji cechują się 22% zawartością skrobi. Dla porównania ziemniaki jadalne zawierają jej 12%. Do wytworzenia jednej butelki wódki Chopin o pojemności 700ml zużywa się ok. 30 ziemniaków. W produkcji wykorzystywane są jedynie ziemniaki świeże uprawiane w tradycyjny sposób bez użycia nawozów sztucznych. Dostarczone do gorzelni ziemniaki przetwarzane są w dniu ich dostawy.
Kontrola jakości:
PWW “Polmos” S.A. w Siedlcach jest jedynym producentem w Polsce, który kontroluje proces produkcji na każdym etapie: począwszy od zakupu ziemniaków od lokalnych rolników, poprzez destylację, mieszanie i butelkowanie.
Czterokrotna destylacja:
Czterokrotna destylacja jest optymalna dla zachowania charakteru wódki a jednocześnie gwarantuje doskonały czysty spirytus.