Ardbeg Alligator – nazwa Alligator pochodzi od pojęcia „Alligator Charring”, używanego w USA i oznaczającego 4-ty (najwyższy) stopień zwęglania beczki. Struktura beczki od wewnątrz opalanej w ten sposób przypomina właśnie skórę aligatora.
Ardbeg Alligator dojrzewa w nowych beczkach z białego dębu amerykańskiego oraz w tradycyjnych, „flagowych” beczkach pierwszego napełnienia po Burbonie. Różny wiek i styl whisky składowych tworzą tę niepowtarzalną mieszankę (żaden z nich nie jest młodszy niż 10 lat).
Zawartość alkoholu 51.2%
Whisky o bogatym i zdecydowanym aromacie węgla drzewnego, grzanego wina i odrobiny słodyczy cytrynowego lukru. Kremowość wanilii i jogurtu połączona została z wyraźnie kojarzącym się z grillem dymnym aromatem; dodatkowo wyczuwalne nuty moreli i palonego brązowego cukru. W smaku kremowa z dużą dozą grejfrutowo – cytynowego aromatu. Powtarzająca się grillowa nuta, połączona została z ostrością imbiru, posmakiem skórki z pomarańczy, lukru, kakao, imbirowych ciasteczek oraz intensywnie dymnym aromatem. Finish słodki, kremowy, doprawiony pieprzem i długo utrzymującym się posmakiem torfowego dymu.
Wersja limitowana. W Polsce 189 butelek.
Nie filtrowana na zimno.