Szampana Moet&Chandon nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych globalnych marek. Należy do grupy LVMH łącznie z wieloma markami z segmentu dóbr luksusowych.
Moją serie degustacji na blogu zaczynam od recenzji podstawowych szampanów:
Jeżeli nie mieliście okazji zapoznać się z procesem produkcji szampana zapraszam TUTAJ
Historia Domu Szampańskiego MOET TUTAJ
Moet&Chandon Imperial są to wina z trzech różnych lat, trzech odmian winogron oraz z trzech Cru, by szampan zawsze smakował tak samo.
Moet&Chandon Imperial są to wina z trzech różnych lat, trzech odmian winogron oraz z trzech Cru, by szampan zawsze smakował tak samo.
Jest to blend różnych win z czego 20-30% są to wina z rezerwy.
MOET BRUT IMPERIAL
Szczepy : 30-40% Pinot Noir oraz Pinot Meunier; 20-30% Chardonnay.
Dosage : 9g/l (ilość cukru)
Szampan wytrawny.
Notka:
OKO: złoto z refleksami, pięknie musuje w kieliszku
NOS: cytrusy, migdały
JĘZYK: białe owoce – brzoskwinia, gruszka , cytrusy
FINISZ: wytrawny , przyjemnie musujący
Idealny do wszelkich dań, również na deser. Dobrze komponuje się z sushi, ostrygami, rybami, białym mięsem oraz białymi owocami.
MOET NECTAR IMPERIAL
Szczepy : 40-50% Pinot Noir oraz 30-40% Pinot Meunier; 10-20% Chardonnay.
Dosage : 45g/l (ilość cukru)
Szampan półwytrawny/półsłodki.
Notka:
OKO: złoto z jasnymi refleksami, pięknie musuje w kieliszku
NOS: intensywny aromat egzotycznych owoców z przewagą ananasa, migdały w cukrze
JĘZYK: intensywność egzotycznych owoców, delikatna przyjemna słodycz, migdały
FINISZ: przyjemnie musujący , delikatna nuta wanilii , zbalansowana słodycz
Idealny do wszelkich dań, również na deser. Dobrze komponuje się z fois gra, łososiem, serami z niebieską pleśnią oraz deserami na bazie migdałów i do creme brulee.
MOET ROSE IMPERIAL
Szczepy : 40-50% Pinot Noir z czego 10% wino czerwone oraz 30-40% Pinot Meunier z czego 10% to wino czerwone ; 10-20% Chardonnay.
Dosage : 9g/l (ilość cukru)
JSest to szampan wytrawny.
Notka:
OKO: róż z jasnymi refleksami, pięknie musuje w kieliszku
NOS: urzekający bukiet, żywy, intensywny z przewagą czerwonych owoców (malina, poziomka)
JĘZYK: intensywność czerwonych owoców z nutą płatków róż
FINISZ: zbalansowana wytrawność , przyjemnie musujący
Idealny do wszelkich dań, również na deser. Dobrze komponuje się z czerwonym mięsem, serami słonymi oraz deserami na bazie czerwonych owoców.
JEŻELI CHCECIE ROZPOCZĄĆ PRZYGODĘ Z SZAMPANEM, NAJLEPIEJ ZACZĄĆ OD NAJSŁODSZEGO Z RODZINY – NECTAR IMPERIAL.
Pamiętajcie by mocno go słodzić, 2 godziny w lodówce lub 15 min w kubełku z lodem, by wydobyć to co najpiękniejsze w szampanie.
Nie można go pić w temperaturze pokojowej, jest to częsty błąd, również wielu moich Klientów, którzy po pierwszej próbie są rozczarowani.
Pamiętajcie, że szampan jest mocno wytrawny, jeśli lubicie delikatne wina, polecam Nectar Imperial.
Wybieracie się do kina? W filmie “Wielki Gatsby” Moet&Chandon leje się strumieniami 🙂