„Młody Ziemniak” jest 40% napojem spirytusowym wytworzonym z ziemniaków zebranych w czerwcu, stąd bierze się wyjątkowość tego trunku. Surowiec potrzebny do produkcji „Młodego Ziemniaka” pochodzi z Podlasia, jednego z najczystszych ekologicznie regionów Europy. Do przygotowania jednej butelki alkoholu użyto 50 młodych ziemniaków odmiany „Dukat” o 10% zawartości skrobi. „Młody Ziemniak” powstał w gorzelni Krzesk, słynącej z produkcji pierwszej i jedynej na świecie luksusowej wódki Chopin.
Produkcja co roku sięga 5000 butelek.
Butelka zamykana korkiem. Uwagę przykuwa ciekawa etykieta ze specyfikacją pogody w danym roku oraz podpisem Master Distillera – Waldemara Durakiewicza.
Wyjątkowość Młodego Ziemniaka kryje się w jednokrotnej destylacji. Pozostałe wódki z segmentu premium dla złagodzenia smaku stosują trzykrotną do pięciokrotnej destylacji.
Degustuje ją w temperaturze pokojowej oraz bardzo mocno schłodzoną.
Ta wódka ma zupełnie inny zapach niż pozostałe, ta jej odmienność jest niewątpliwym atutem.
Zapach wyraźnie warzywny, wyczuwalna skórka oraz pieczone ziemniaki. Mocno zmrożona nie jest tak intensywna, nuta warzywna z delikatną ostrością.
W smaku zaskakuje słodyczą, czuć młodego, świeżo ugotowanego ziemniaka. Kolejny plus za jej odmienność, ale bardzo pozytywną.
Mocno zmrożona w smaku jest bardziej intensywna.
Idealna do picia na czysto, absolutnie odradzam w drinkach. Świetnie komponuje się z tatarem oraz ostrymi potrawami.
Ponieważ jest to wódka kolekcjonerska, jej poprzednie roczniki sięgają ceny nawet 1000 zł, mam kupiony karton MZ 2012, który poczeka kilka lat na swoją kolej 🙂
Młody Ziemniak 2012 dostępny jest w specjalistycznych sklepach z alkoholem oraz na eluxo.pl