Gwiazdą wieczoru World Wine Festival zorganizowanym przez Wine4You we Wrocławiu 18.09 był zdecydowanie szampan Cristal 2005, a degustacja szampanów z domu Louis Roederer należała do najprzyjemniejszych.
DEGUSTACJA
Aromaty niezwykle intensywne z wyczuwalnymi białymi owocami oraz cytrusami, delikatna słodycz karmelu. W ustach niezwykle soczyste z egzotycznymi owocami i mango, przechodzący w posmak skarmelizowanego cukru.
Typowa dla Louis Roederer złożoność i krągłość jest efektem dodania w procesie produkcji wina z rezerwy.
Bardzo delikatny szampan o bukiecie z nutami crème brûlée oraz tostów. Idealnie zbalansowany.
Trochę historii:
Szampany Louis Roederer cenione są na całym świecie. Ich najwyższa jakość i elegancja są efektem ponad 200 letniej tradycji. Firma powstała w 1776 roku i już w połowie osiemnastego wieku sprzedawała ponad 2,5 miliona butelek rocznie głównie do Rosji i Stanów Zjednoczonych. Winnice Louis Roederer o powierzchni 494 akrów sklasyfikowane są w 100 stopniowej skali na 98 punktów (najlepsze położone są w miejscowości Ay, niedaleko Reims). 75% winogron używanych do produkcji pochodzi z własnych upraw.
Szczepy Pinot Noir i Chardonnay uprawiane są w 3 najważniejszych regionach w Szampanii: Cote des Blancs, pogórza Montagne oraz dolina rzeki Marne. Niepowtarzalną jakość szampany Louis Roederer zawdzięczają unikatowej piwnicy „Reserve Wine Cellar”, gdzie w ogromnych, dębowych beczkach przez minimum 5 lat starzone są wina z najlepszych roczników. Wykorzystywane są następnie przy produkcji najbardziej prestiżowych cuvee nadając im niepowtarzalny aromat i smak.
Sukces szampanów Louis Roederer w Rosji (w 1873 r. osiągnięto rekordowa sprzedaż 666 tysięcy butelek tj. 25% produkcji) przyczynił się do powstania pierwszego „Cristal Cuvee de Prestige” wyprodukowanego na życzenie Cara Aleksandra II. Legenda mówi, ze car Aleksander II wysłał swojego szambelana do Reims, aby wybrał dla niego najlepsze wina szampańskie i polecił je rozlewać do kryształowych butelek .I tak dzięki jednemu słowu „kryształ”, będącemu symbolem luksusu i blasku, szampan Roederera stał się jednym
z najbardziej pożądanych na świecie. Każdej wiosny, po degustacji z klarowanych win Jean-Claude Rouzaud, dyrektor firmy i potomek Louisa Roederera, podejmuje decyzje czy będzie produkowany Cristal. Dzięki temu, iż stawiane są najwyższe wymagania w stosunku do Cristala i innych szampanów rocznicowych ich smak nie ulega zmianie przez dziesiątki lat.