Fabien Levieux to Global Brand Manager marki Hennessy. Odwiedził Polskę na kilka dni, by poprowadzić szkolenia, jedno z nich odbyło się we Wrocławiu w hotelu Platinum Palace.
Oczywiście żadna degustacja nie może się odbyć bez kilku faktów o procesie produkcji. Dlatego poniżej wybrane informację o koniakach Hennessy.
1) Wybór eau-de-vie : członkowie komitetu otrzymują trunek wyglądający jak woda, następnie oceniają czy trafi on do zapasów Hennessy. Jest to wbrew pozorom bardzo trudna praca, wymagająca skupienia i koncentracji, by wybrać odpowiednie destylaty, które następnie zostaną wykorzystane do produkcji koniaków.
2) Dojrzewanie : Hennessy jest uważany za najlepszy Maison w regionie, należy rozróżnić proces starzenia a dojrzewania trunków ( starzenie jest łatwe, wystarczy wlać trunek do beczki )
Każda destylat jest analizowany pod kontem potencjału i na tej podstawie jest wybierany rodzaj beczki do której trafi. Jest 5 typów beczki: A – nowa beczka do 1 roku, B- od roku do 3 lat, C- od trzech do 8 lat, D – od ośmiu do 20 lat, E – od dwudziestu lat.
Nowe beczki oddają mocniejsze aromaty, D i E będą lżejsze.
Po przypisaniu destylatu do odpowiedniej beczki, należy określić czas dojrzewania.
Każda z beczek przechodzi kontrolę raz w roku, łącznie jest ich około 350 tys, jest to największy zapas eau-de-vie w regionie koniak.
3) Blending: to połączenie trzech rzeczy = jakość + tradycja + stały poziom jakości
DEGUSTACJA HENNESSY VERY SPECIAL
Hennessy VS to numer jeden w świecie koniaku, należy do niego 20% rynku światowego.
Należy podkreślić, iż nie jest to produkcja przemysłowa, Hennessy nie posiada fabryki, skupuje od lokalnych , małych producentów.
Sposób degustacji koniaku odbiega od wina, nos delikatnie przykładamy przy obrzeżach kieliszka, usta muszą być otwarte, by zachować cyrkulację powietrza. Na język bierzemy niewielką ilość, tak by móc mówić.
VS dojrzewa w beczkach B, stąd jego aromat będzie mocny.
NOS: nuta beczki i kwiatów
USTA: winogrona , rodzynki, przewaga owoców
Ten koniak jest przeznaczony do koktajli. Mint Julep oryginalnie powinien być z dodatkiem koniaku lub brandy.
DEGUSTACJA HENNESSY FIN DE COGNAC
Dojrzewa w starszych beczkach , dlatego jest jaśniejszy. Został stworzony w 2002 roku.
NOS: Bardzo mocno owocowo-kwiatowy, mniej nut drzewa i dębu, cytrusy, ananas, niedojrzała pomarańcza ,trochę jaśminowy
USTA: Owocowy delikatny z finiszem kwiatowym
Najlepszy do picia na lodzie lub w drinkach z wodą gazowaną.
DEGUSTACJA HENNESSY XO
Stworzony w 1870 roku. W dzisiejszych czasach XO to kategoria koniaku, dlatego Hennessy nazywa się The Original XO ponieważ użył tego określenia jako pierwszy.
Stworzony z około 100 eau-de-vie, 12-30 letnich, dojrzewa w młodych beczkach, co wpływa na mocne aromaty.
NOS: drewno, drzewo wiśniowe, owoce kandyzowane, wanilia cynamon przyprawy słodkie i goździki, delikatne nuty kwiatowe
USTA: nuta pieprzowa i słodkość wanilii, dojrzałe i kandyzowane owoce. mocny, głęboki
Najlepiej poć na czysto lub z lodem, ewentualnie z woda gazowaną, nie pić w dużych koniakówkach ( za duża powierzchnia parowa)
Hennessy XO jest dostępny również w wersjach limitowanych:
Od dawna wiadomo, że dobre trunki najlepiej serwować z potrawami podkreślającymi smak, poniżej kilka propozycji foodpairingu:
Małże z koprem włoskim – Hennessy Fin De Cognac
Oberżyna z feta i orzeszkami pini – Hennessy VS lub XO
Bliny z wędzonym łososiem – Hennessy Fin De Cognac
Rostbef z konfiturą z cebuli – Hennessy XO