Wydaje się, że nie ma końca, jak bardzo ludzie chcą stworzyć najdroższy koktajl świata. Joel Heffernan barman australijski, aby zająć miejsce w Księdze Rekordów Guinnessa stworzył koktajl za kwotę 12.500 dolarów australijskich.
Koktajl z Croizet 1858Cuvee Leonie Cognac
Heffernan stworzył swój koktajl dla zwykłego klubu, bez nazwy. Crème de la crème koktajlu “Winston” są dwa shoty Croizet 1858 Cuvee Leonie Cognac. Kolejne składniki to Grand Marnier Quintessence, Chartreuse Vieillissement Exceptionnellement PROLONGE oraz Angostura Bitters.
Sama mikstura alkoholi to jednak nie wszystko. Najdroższy drink na świecie musi mieć przecież odpowiednio ekskluzywny smak.
Heffernan dodatkowo użył suchego lodu połączonego z cytryną i skórkami pomarańczy, gwiazdkami anyż i arcydzięgla. Serwowane z sufletem czekoladowym z gałką muszkatołową. Całość przyozdobiona ręcznie robioną przędzą cukru i winorośli Chartreuse. To kulinarne dzieło sztuki pomogli stworzyć trzej kucharze : Mario Wischnewski, Dalamaine Blignaut i John Lawson.
Przygotowanie drinka zajmuje 16 godzin, dlatego zamówienia przyjmowane są min. 2 dni wcześniej.
I po tym całym wysiłku i pieniądzach wydanych, by powstało to dzieło, nabywca po prostu wziął kilka łyków, zapłacił rachunek i wyszedł. Tym samym większość koktajlu została nietknięta.
Aktualne istnieje tylko kilka butelek Croizet 1858 Cuvee Leonie Cognac na świecie. Są otwierane tylko na bardzo specjalne okazje. Jednym z takich wydarzeń był wieczór przed D-Day w 1944 roku. Wtedy słusznie generał Eisenhower i Winston Churchill wypili butelkę tego trunku.