
Biznesmen w dziale budownictwa i znawca wina, Jean-Marc Vincent zakochał się w zamku Ogier Gourgue i postanowił realizować swoją pasję do uprawy winorośli i wina. Po przybyciu, rozpoczął remonty i modernizację zamku. We wrześniu 2012 roku, jego córka Claire, dołącza do przygody. Razem, ojciec i córka zdecydowali się podzielić swoim doświadczeniem do prowadzenia biznesu i stworzyć wino doskonałe. Claire jest członkinią klubu winiarzy z Akwitanii stworzonego z inicjatywy trzech konsultantów winiarzy Stéphane Toutoundji, Thomasa Duclos i Julien Belle, którzy udzielają porad enologicznych, a także wspierają w rozwoju ich rynków na świecie.
Tylko 5 hektarów winnic uprawia się w ogrodzie. Rocznik 2011 został stworzony w konwencji organicznej. Od 2012 rocznika, wina są certyfikowane jako „wino organiczne”.
Zaangażowany w rolnictwo ekologiczne, od 2009 roku, zamek był w rzeczywistości wyborem szacunku do środowiska. Na podstawie uważnej obserwacji w winnicy stosuje się metody pochodzenia naturalnego, skupiając się na życiu mikrobiologicznym gleby.
Castle OGIER GOURGUE 2011 Côtes de Bordeaux, opiera się na klasycznych szczepach Bordeaux – Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Proces fermentacji zachodzi w zbiornikach ze stali nierdzewnej, z regulacją temperatury fermentacji w niskiej temperaturze w celu utrzymania smaku świeżych owoców. Następnie trunek leżakuje 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Produkcja wynosi około 25.000 butelek na rok. Kolor wina jest jasny i żywy, a aromat ostry z wyraźnym, intensywnym aromatem świeżych owoców. Dzięki dobrej mineralności na podniebieniu wyczuwalny jedwabiście gładki smak i dobra długość w ustach.
Salon Eluxo może pochwalić się wieloma francuskimi winami. Jednym z polecanych jest wino Chateau Dauzac Margaux 1992, produkowane na północ od Bordeaux i dostępne na stronie http://eluxo.pl/wino/4060-francja-chateau-dauzac-margaux-1992.html.