Jack Daniels awansował do kategorii whisky z żyta dzięki premierze limitowanej edycji Jack Daniel’s Rested Tennessee Rye.
Jack Daniel’s Rested Tennessee Rye jest pierwszą leżakującą whisky żytnią stworzoną przez markę, należącą do Brown-Forman. Wykonane z 70% żyta, 18% kukurydzy i 12 % jęczmienia słodowego, smak został wydobyty przez „dwa cykle pór roku Tennessee” w nowej, lekko zwęglonej i osmolonej beczce.
„Byliśmy zadowoleni z receptury otrzymanej dla naszego Jacka Danielsa Unaged Tennessee Rye”, powiedział Mistrz Destylarni Jacka Danielsa Jeff Arnett. „Czuliśmy, że to był czas dla miłośników naszego Jacka Danielsa, aby zobaczyć, jak nowe dębowe beczki wzbogaciły whisky z żyta w ciągu ostatnich dwóch lat”.
Butelkowane w 40 % ABV jest opisany jako mający „złożone nuty” wanilii, karmelu, owoców i żyta.
W rozmowie z The Spirits Business w zeszłym roku, Arnett powiedział, że gorzelnia była przezornie nieufna w przypadku eksperymentów, co powstrzymywało ją od zmian. Klienci natomiast postrzegali Jacka Danielsa i jego podstawową ofertę, jako jedyna i nienaruszoną. „Musimy uważać na to co robimy pod nazwą Jack Daniels, ponieważ każdy nasz ruch będzie znaczyć więcej, niż gdyby zrobił to ktoś mniejszy”, powiedział.
Jack Daniel Rested Tennessee Rye będzie dostępny na wybranych rynkach w USA od tego miesiąca w sugerowanej cenie detalicznej 49,99 dolarów za butelkę.
Salon Eluxo może pochwalić się wyjątkowo różnorodnym asortymentem marki Jack Daniels. Na szczególną uwagę zasługuje Jack Daniels Silver Select, niedostępna w USA, jednak możliwa do kupienia w Polsce.