Chilgrove Gin, „pierwszy angielski gin” destylowana z winogron, zostanie wprowadzony w Wielkiej Brytanii latem tego roku.
Stworzony przez Christophera Tetley i dr Celia Beaumont-Hutchings, destylowany przez Charlesa Maxwella w Thames Distillers, Chilgrove Gin zostanie wprowadzany do obrotu jako „gin na wszystkie pory roku”. Gin jest destylowany z 11 roślin: jałowca, nasion kolendry, słodkiej i gorzkiej pomarańczy, cząbru, korzenia arcydzięgla, limonki, korzenia lukrecji, korzenia irysa, odmiany imbiru oraz mięty wodnej.
Maxwell opisuje Chilgrove, którego nazwa wzięła się od wioski w Sussex, jako: wielki, potężny i złożony gin. “Neutralna baza z winogron pomaga nadać miękkość. W ustach wyczuwalne kwiatowe nuty, ponieważ łączy popularne zioła z cytrusowymi”, powiedział. „Ogólnie rzecz biorąc jest łagodny, dostarcza ziołowych smaków, które kończą się pikantnym pieprznym doznaniem stworzonym przez aframon pracujący z jagodami jałowca”.
Założyciele Tetley i Beaumont-Hutchings byli zainspirowani stworzeniem ginu z Thames Distillers po poznaniu i przeanalizowaniu pochodzenia English Gin. „Angielski gin, jaki znamy dzisiaj, ma swoje korzenie w XVI-wiecznej Holandii i pochodzi od jałowcowego napoju jenever na bazie, którego został wykonany przy użyciu alkoholu destylowanego z wina”, powiedział Tetley. „Zmiana na bazę zbożową wystąpiła w wyniku niedoboru wina w Holandii napędzany przez znaczące skutki małej epoki lodowcowej na uprawie winorośli Europejskiej w połączeniu ze zmianami w krajobrazie politycznym”.
Chilgrove Gin zostanie wprowadzony w czerwcu między innymi w off- i on-handlu, chociaż produkcja będzie początkowo ograniczona do 15.000 butelek rocznie. Dostępne w sugerowanej cenie 29 funtów za butelki 700 ml.
Salon Eluxo oferuje wiele ciekawych i różnorodnych trunków tego typu. Jednym z nich jest polecany Tanquweray Gin dostępny na stronie: http://eluxo.pl/gin/3000-tanqueray-gin-07l.html