Wraz z szybko zbliżającym się Islay Festival of Malt and Music, na wyspie było dużo pracy. Marka Bowmore przekazała do promocji duże zasoby czekolady. Jest to bardzo miły sposób na promocję. W skrócie do każdej 15-letniej Bowmore Darkest rozdawana jest tabliczka czekolady.
Wybijanie whisky w czekoladzie nie jest nowym wynalazkiem , ale niedawny wzrost jakości czekolady w Wielkiej Brytanii oznacza, że w tych dniach, o wiele łatwiej jest znaleźć coś, co jest trochę lepsze niż gotowana czekolada archetypowa 1970 z nadzieniem z cieknącego, alkoholowego, wiśniowego brandy. Montezuma to jedni z najlepszych twórców czekolady, którzy pracowali z Bowmore, by stworzyć coś specjalnego. Połączenie smaków, które przynoszą to co najlepsze w whisky.
Najpierw, sama whisky Bowmore Darkest dojrzewa przez 12 lat w beczkach po Bourbonie. Po czym prze trzy lata koczy dojrzewać w beczkach oloroso po sherry. Z ostatnich wyników sprzedaży Bowmore zanotowało wzrost zapotrzebowania na whisky dojrzewające w beczkach po sherry. To nic dziwnego, że wzrosła na nie popularność, gdyż więcej ludzie zdaje sobie sprawę jak dobrze torf i sherry komponują się razem.
Whisky Bowmore Darkest 15YO ma zapach sherry połączony z cukrem oraz dymem owocowym. Wszystko poparte odrobiną owoców i lżejszego kremu. W smaku wyczuwalny ostry kwaśny owoc z masłem na początku, który przechodzi w akcenty mentolu i czarnej lukrecji. Dodatkowo świetnie uzupełniające przyprawy: cynamon i czarne porzeczki nadają pikanterii (wraz z dodatkiem wody).
To sherried whisky, z bardziej łagodny zadymieniem Bowmore. Wyważony i dobry wstęp do świata zadymionych sherried dram.
Żeby prawidłowo ocenić czekoladę z whisky nie wystarczy znać się dobrze na trunku. Trzeba też wiedzieć coś na temat czekolady. Produkt ten ma zapach bogaty z przeważającymi nutami ciemnego kakao, kawy z mlekiem słodkiej melasy i akcentami liści tytoniu oraz kwaśnych owoców jagodowych. Smak zaskakuje przenosząc od lekko gorzkiego na zewnątrz, przechodząc do coraz słodszego i delikatniejszego, by skończyć na kremowym nadzieniu truflowym. Oryginalności dodaje także wyczuwalna nuta suszonych owoców z delikatnym dymem torfowym i dębem.
Czekolada jest smaczna, uzupełniając ciemniejsze smaki Bowmore Darkest owocową nutą i ciemną czekoladą z odrobiną kremowości z trufli. Dobrze smakuje sama lub jako dodatek do deserów.
Salon Eluxo ma w swojej ofercie whisky Bowmore Darkest 15 YO : http://eluxo.pl/single-malt/3826-bowmore-darkest-15yo-w-kartoniku-.html.