Wina różowe, czasami określane jako wina rumiane, są idealnym towarzyszem na letniego grilla. Ale między tymi, produkowanymi w Kalifornii, Francji czy Australii, istnieje wiele różnic i może być trudno dokonać właściwego wyboru.
Oto pięć wskazówek, o których warto pamiętać podczas przeglądania sekcji z winami różowymi w lokalnym sklepie.
1) Należy zwrócić uwagę na kolor
„Odcień” różu może pomóc Ci znaleźć smak, którego szukasz. I w przeciwieństwie do białych oraz czerwonych, różowe prawie zawsze są w jasnej butelce. Delikatny, jasny kolor wskazuje na egzotyczne nuty owoców cytrusowych. Natomiast za ciemniejszy odcień odpowiadają nuty truskawki, czarnej porzeczki i czerwonych owoców.
2) Należy określi odmianę winogron
Chociaż nie najważniejszym czynnikiem przy wyborze różowego wina jest rodzaj winogron to może jednak dostarczyć pewnych wskazówek dotyczących smaku.
Podczas gdy Merlot i Cabernet podobne są do czerwonych owoców, Grenache i Cinsault charakteryzują się bardziej cytrusowym smakiem i zazwyczaj oferują bardziej wyrazistą barwę. Jednakże są to uogólnienia, które nie zawsze sprawdzają się w rzeczywistości.
3) Należy pamiętać, że kolor nie jest wskaźnikiem zawartości cukru
Choć rozsądek może sugerować, że wino o większej zawartości cukru będzie nieco ciemniejsze, to jest to nieporozumienie. Jaśniejsze różowe niekoniecznie jest bardziej wytrawne. We Francji, oznaczenia „sec” (wytrawne) na etykiecie mogą być wykorzystywane wyłącznie na wina, które zawierają mniej niż 4 g cukru na litr. I choć wymogi dotyczące etykietowania są często różne w różnych krajach, niektórzy producenci zaznaczają czy ich produkty są wytrawne czy słodkie.
4) W przypadku win francuskich szukaj „AOP” lub „IGP” na etykiecie
Ta porada dotyczy tylko francuskich win, gdzie pojęcie „terroir” lub miejsce jest postrzegane jako być może najważniejszy czynnik w określaniu jakości wina.
Określenia „Appellation d’Origine Protégée” (AOP) lub „Indication Géographique Protégée” (IGP) udowadnia, że wino zostało wyprodukowane w ramach danego terytorium.
W hierarchii wyróżnień na etykiecie wina, AOP jest bardziej prestiżowe, jak również potwierdza, że wino zostało wyprodukowane zgodnie z rygorystycznymi standardami. Oba te wyróżnienia mogą być traktowane jako gwarancja jakości.
5) Należy pamiętać o niektórych rocznikach
Rok, w którym zostało wyprodukowane wino oferuje wgląd w jego cechy degustacyjne i wina różowe nie są wyjątkiem. Wina z roku poprzedniego (2013 r., w tym przypadku) mogą być opisane jako świeże, żywe i aromatyczne.
Dla pełniejszego smaku Rose, z nutami suszonych owoców i orzechów, należy sięgnąć do win wyprodukowanych w roku 2012 i 2011. Wreszcie, bardziej dojrzałe wina różowe są w wieku od 5 do 8 lat. Wina produkowane w beczkach posiadają odrobinę wanilii.
Salon Eluxo posiada ciekawą gamę win różowych http://eluxo.pl/36-rozowe-wino. Jednym z nich jest dostępne na stronie http://eluxo.pl/rozowe-wino/2039-francja-les-domaniers-rose-by-domaines-ott-07.html