Jurij Gagarin był pierwszym człowiekiem w kosmosie. W kosmosie był też pies Łajka. Przyszła kolej na alkohol. W wyniku eksperymentu kosmicznego fiolka whisky Ardbeg powraca na ziemię po blisko trzyletniej podróży po orbicie ziemskiej.
Fiolka z kawałków opalonego drewna dębowego z destylarni Adrbeg została wysłana w kosmos w 2011 roku. Jest to wynik eksperymentu. Nie chodzi tu jednak o walory smakowe, a o reakcje chemiczne. Ta specjalna whisky została rozlana do dwóch fiolek. Jedna wyruszyła w swoją podróż, druga leżakowała na naszej planecie na brytyjskiej wyspie Islay. Celem eksperymentu jest porównanie właściwości obu trunków. Kluczowym czynnikiem dla naukowców będzie zatem, jak brak grawitacji wpłynie na whisky, krążącej po orbicie ziemskiej blisko 1045 dni.
W wywiadzie dla BBC dyrektor Ardbeg – Bill Lumsden wyraził nadzieję, że wynik eksperymentu będzie istną rewolucją w procesie wytwarzania whisky. Parafrazując znane powiedzenie „jest to mały krok dla człowieka, ale wielki krok dla whisky”. Wpływ grawitacji na proces dojrzewania z pewnością jest tematem, który może być przełomem w wielu dziedzinach życia.
Powrót whisky jest datowany na 12 września 2014 roku i będzie miał miejsce w Kazachstanie. Następnie obie próbki trafią do laboratorium w Houston w Stanach Zjednoczonych, gdzie pole do popisu będą mieli naukowcy.
Ardbeg postarał się również o przygotowanie limitowanej edycji ściśle związanej z nadchodzącym wydarzeniem. Jest to Ardbeg Galileo. Galileo to doskonałe przetarcie przed tym wielkim świętem 12 września. Galileo leżakował w beczkach po sycylijskim winie wzmacnianym – marsali. Jest to 13-letnia whisky koloru jasnobursztynowego. Zapach wyraźnie owocowy i kremowy o silnym i przyjemnym smaku.
Odliczanie do powrotu kosmicznej whisky możemy śledzić na oficjalnej stronie internetowej Ardbeg. W tym miejscu.
Nam pozostaje czekać na wyniki eksperymentu. Do tego czasu możemy wypróbować inne specjały Ardbeg dostępne w Eluxo: