Kontynuując tradycję przyjętej bardzo entuzjastycznie Serii Master, Grupa DFS jest gospodarzem trzecich dorocznych Masters of Wines and Spirits w Singapurze w dniu 16 listopada.
Opisane jako „niespotykany w takim zakresie”, Masters of Wines and Spirits posiadają wiele edycji limitowanych i numerowanych sztuk dostępnych tylko na tej ekskluzywnej imprezie. Tegoroczna kolekcja rozszerzyła się na 79 produktów z 49 prestiżowych marek.
Prezes Grupy DFS, Globalny Merchandising Harold Brooks powiedział: „Jesteśmy dumni mogąc zestawić koneserów i kolekcjonerów w Azji z niezrównaną możliwością poznania naszej wspaniałej kolekcji alkoholi i win ultra-premium, we współpracy z jednymi z największych i najbardziej poszukiwanych marek. Aby stworzyć niezapomniane wrażenia, które będą pobudzać i zachwycać podniebienie, nasz ekspert handlowy przeszukał świat by ostateczne znaleźć wyrażenia z każdej kategorii: wino, szampan i wódka – z najbardziej znanych miejsc: Australii, Francji, Włoszech, Szkocji i USA. Ich precyzja i kunszt prezentuje najbardziej unikalne, ekskluzywne i wysokiej jakości kolekcje”.
„Nasi partnerzy w Bordeaux otworzyli swoje piwnice, w tym oferty skrojone na miarę tworzenia niezwykłych kolekcji pionowych z najbardziej prestiżowych chateau na świecie. Zgodnie z tradycją, będą również prezentowane delikatne i rzadkie trunki, w tym mistrzowie szkockiej whisky single malt, koniaki i armaniak” – dodaje.
W tym roku wystawę będzie można zobaczyć już w dniu 16 listopada w Muzeum Narodowym w Singapurze, w którym Goście spotkają innych koneserów, ambasadorów marki i twórców samych produktów. Po wielkim odsłonięciu, wybrane produkty będą prezentowane w sklepach w całej DFS Terminali 1, 2 i 3 lotniska Changi w Singapurze, aż do 28 lutego 2014.
Nowością w tym roku w książce – przewodniku Masters of Wines and Spirits są profile trzech mistrzów w swojej dziedzinie, każdy z innej perspektywy na wina i alkohole: Luke Mangan, australijski szef kuchni, restaurator i osobowość telewizyjna; Aki Eguchi, Diageo World Class Bartender 2012; oraz Ch’ng Poh Tiong, wydawca The Wine Review.
„Mają one dać wgląd w ich indywidualną pasję i wspólnie pomóc nam zobaczyć światy win i alkoholi, a także jedzenia i rozrywki, w nowych i ekscytujących odsłonach” wyjaśnił Brooks.
Niektóre pozycje w tegorocznej kolekcji to:
ChabotVintage 1888 Paradis Collection
Mówi się, że niezwykle rzadki Armagnac, 125YO Chabot Vintage 1888 ma złożony aromat z nutą orzechów, słodkich śliwek i starej skóry. Stworzony specjalnie na Masters of Wines and Spirits. Na razie tylko jedna sztuka jest dostępna na sprzedaż.
Wuliangye 100-Year Anniversary Blend
Zawierający w sobie istotę dawnych piwnic z początku panowania dynastii Ming i obchodzony jako „magiczny alkoholu” Chin, tradycyjnie warzony Wuliangye używając sekretnego przepisu mieszania pięciu ziaren najwyższej jakości. W 2009 roku obchodzi swoje 100-lecie, a na pamiątkę tego zdarzenia, dom Mistrz Blender stworzył ekskluzywną mieszankę przy użyciu starożytnych składników w wieku nawet kilu dziesięcioleci i z wykorzystaniem historycznych technik mieszania.
Ta edycja została również sprzedana w Polsce za pośrednictwem ELUXO
Hennessy Edition Particuliere jest jednym z najrzadszych koniaków wydanych przez Hennessy. Stworzony z niektórych najcenniejszych eaux-de-vie znajdujących się w piwnicach Hennessy, jest to koniak, który przenosi nas do minionej epoki. Do czasów, zanim winnice zostały spustoszone przez filoksere, która zmieniła na zawsze smak i duszę koniaku.
Stworzono tylko 30 butelek. DFS oferuje butelki nr 2, nr 8, nr 18 i nr 28 w Masters of Wines and Spirits.
Louis XIII Le Jeroboam
Stworzony w 1874 roku, Louis XIII Le Jeroboam jest uważany za arcydzieło w kolekcji Louis XIII, wydawany w bardzo ograniczonych ilościach każdego roku i zarezerwowany dla wybranej liczby uprzywilejowanych koneserów. Każda indywidualnie ukształtowana karafka przez zespół dziewięciu najbardziej wykwalifikowanych rzemieślników kryształów na Cristallerie de Sèvres.
The MartellExclusive Makassar Case
Cztery mieszanki koniaku zostały wybrane przez Martell Cellar Mistrza Benoit Fil wyłącznie na Masters of Wines and Spirits. Każda kompozycja została stworzona jako „zmysłowa reprezentacja” konkretnych znaków z „cru”, lub obszaru wzrostu – Grande Champagne, Borderies Petite Champagne, Fins Bois – które tworzą tożsamość koniaków Martell.
2013 Ballantine’sChampionship Blend
Ballantine ustanowił tradycję produkcji ekskluzywnej mieszanki Championship, która celebruje połączenie między szkocką whisky Ballantine i golfem. 2012 Ballantine’s Championship zwycięzca, Austriak golfista Bernd Wiesberger, spotkał się z Mistrzem Mieszania Ballantine Sandy Hyslopem w St Andrews w Szkocji, aby utworzyć 2013 Ballantine’s Championship. Tylko dziesięć butelek zostało stworzonych i DFS oferuje butelkę # 6 w Masters of Wines and Spirits.
Royal Salute, The Kensington Blend
W czerwcu 2012 Royal Salute gościł na uroczystej kolacji w Pałacu Kensington. Punktem kulminacyjnym obiadu była mieszanka wykonana przez Royal Salute Mistrza Mieszania Colina Scotta jedyna w swoim rodzaju, serwowana z karafki z Dartington Crystal. Zainspirowany mieszanką Royal Salute stworzył mieszankę The Kensington, wyłącznie dla Masters of Wines and Spirits, która zawiera część oryginalnej mieszanki. Jest ona umieszczona w karafce, która jest repliką oryginału, wraz z pasującym piedestałem.
HighlandPark Orcadian Vintage Series and 50 Year Old in The Cabinet by John Glavin
John Galvin jest mistrzem rzemieślnikiem, który stworzył obudowę, która mieści niektóre z bardziej pożądanych roczników Highland Parku; 50YO Highland Park i cztery butelki z serii Orcadian Vintage Drewniana obudowa jest wyrzeźbiona i tworzy obudowę idealną dla wszystkich whisky – stwierdził przedstawiciel DFS.
Glenmorangie1970s Collection
Ograniczone wydanie dziesięciu zestawów zawierających pięć niezwykle rzadkich roczników 1970, które zostały zebrane, aby zaprezentować erę pionierskiego tworzenia whisky w Szkocji. Każda kolekcja jest przedstawiona w zamówionym, ręcznie robionym etui stworzonym przez holenderskiego projektanta Wouter Scheublin. DFS zaprezentuje set numer jeden w Masters of Wines and Spirits.
1949 Fine & Rare – The MacallanMasters of Photography: Annie Leibovitz Edition in Linley Cabinet
Ten Single malt destyluje się w The Macallan w Speyside w Szkocji gdzie dojrzewa w beczkach dębowych, specjalnie wybranych przez ponad 50 lat. Jest on przedstawiony w jednej ograniczonej edycji czterech butelek, każda z etykietą zdobioną oryginalną fotografią Annie Leibovitz szkockiego aktora Kevin McKidd. Butelki są wykonane jako ekskluzywne zamówienie ręcznie tworzonego rzemiosła zaprojektowanego i stworzonego przez warsztat wicehrabiego David Linley.
Współpraca Dom Pérignon i Jeffa Koonsa jest opisana jako „spotkanie dwóch światów, które mają całkowitą wiarę w moc tworzenia”. Każdy rocznik Dom Pérignon mówi się, że zarówno charakteryzuje współczesność i daje świadectwo do niezmiennego stylu, który przetrwał próbę czasu. W ten sam sposób, Jeff Koons pokazuje ciągłość energii, odrodzenia życia i zmysłowości.”
Moët & Chandon Grand Vintage Collection 1911
Grand Vintage Collection 1911 został zachowany przez ponad 100 lat w optymalnych warunkach starzenia w Moet&Chandon w zabytkowych piwnicach, Grand Vintage Reserve. Wszystkie butelki Grand Vintage Collection 1911 zostały wypuszczone dopiero na początku 2011 roku w celu zapewnienia „rocznikowi wina niezwykłej doskonałości.”
The Mythical Collection of Chateau Lafite Rothschild
Ta kolekcja to zbiór 12 roczników, w tym 1982, 1990, 1996, 2000, 2003 i 2005.
Chateau Latour One Decade Collection (Vintage 2000–2009)
Château Latour One Decade Vertical Pack zawiera roczniki 2000-2009, w tym dwa oceniane na 100-punktowe. Jak stwierdził krytyk wina Robert Parker: „Mocny argument można przyjąć, że w latach 2001, 2002, 2003 i 2004, Latour produkował wino z rocznika”. Wine Spectator zauważył, że: „W ciągu ostatniej dekady, Latour uzyskał najskuteczniejszy pierwszy wzrost, przykładem wspaniałych win z 2002, 2001 i 2000 roku .”
Grand Vin de Léoville du Marquis de Las Cases 1986 Jeroboam
Specjalnie wybrane w Masters of Wines and Spirits, Vintage 1986 Jeroboam uważane przez nieżyjącego Michela Delona jako największy rocznik kiedykolwiek wyprodukowany. Jest on opisany jako pomnik klasycyzmu, „z wielkim dodatkiem taniny i ogromnym, pełnym nosem. Do tego słodkie, dojrzałe owoce przemieszane z wanilią, melonem, keksem i wieloma przyprawami.”
Gaja Barbaresco Magnum Duo
Zestaw Gaja Barbaresco Magnum Duo zawiera rzadkie roczniki 1982 i 1989. Wyprodukowano tylko 3000 butelek rocznika 1982, z których bardzo niewiele pozostało we Włoszech. Mówiono, że ten rocznik, że jest jednym z pierwszych, który odzwierciedla nowy styl i jakość win Barbaresco, ukazując przejście od dawnych tradycji winiarskich do nowych technik i stylów.
Amuse Bouche Vintage 2002–2007 Vertical
Kolekcja Vertical jest tylko jedna. Składa się z sześciu roczników Amuse Bouche w formatach Magnum. Każda butelka w tej kolekcji jest podpisana przez winiarza Heidi Barretta.
DFS również oferuje konsumentom szansę wygrania bonu 1000 USD DFS w konkursie na stronie Masters of Wines and Spirits. Wydarzenie to jest już trzecią wystawą.