Parowanie wielkiego koniaku z wielkim cygarem to małżeństwo, które z pewnością przetrwało próbę czasu. Któż nie zna choć jednego z filmów nakręconych na przestrzeni lat, które pokazują panów kończących wystawny posiłek z cygarem w jednej ręce i kieliszkiem koniaku w drugiej.
Ale jak wybrać idealne połączenie? Te dwa komponenty są ze sobą idealnie połączone, ale margines błędu jest szeroki. Tak, producenci stworzyli wiele koniaków tak zwanych „cigar cognacs”, które są specjalnie dostosowane do popijania pomiędzy pociągnięciami.
Oczywiście, różne cygara to również różne gusta konsumentów, które raczej nie zmieniają smaku koniaku na podniebieniu. Jednak sam koniak musi być racjonalnie nasycony, by smak nie ciemniał. Aby ułatwić fanom koniaku ich dążenie do idealnego połączenia, wiele firm poświęciło się badaniom na ten temat. Ale nawet eksperci twierdzą, że nie ma doskonałego połączenia, ale nadal jest to kwestia osobistego wyboru.
Cohiba Extra Cognac został wyprodukowany na osobistą prośbę Fidela Castro i nic dziwnego. Znakomicie komponuje się z najbardziej znaną marką cygar kubańskich Cohiba Robusto. Butelki do koniaku Cohiba pochodzą z domu Bisquit.
Warto zatem poświęcić trochę czasu i wysiłku, aby znaleźć swoje idealne partnerstwo między koniakiem i cygarem, co pomoże wydobyć idealny smak. Mamy nadzieję, że obowiązkowe testy smaku podejmie każdy i nie będzie brakowało ochotników. W Salonie Eluxo można zaopatrzyć się w odpowiednie koniaki. Jednym z nich jest dostępny na stronie http://eluxo.pl/alkohole/886-hennessy-fine-de-cognac.html Hennessy Fine de cognac jak również wspomniany wcześniej Martell Cohiba http://eluxo.pl/koniak/5266-martell-cohiba-40.html
Jego moc i aromat zyskują wyrazistość w połączeniu z kubańskimi cygarami Cohiba. Koniaki Martell to efekt cierpliwości, pasji i doskonałości. Ich historia zaczęła sięw 1715 roku w samym sercu południowo-zachodniej Francji, w regionie Charente. Martell jest jednym z najstarszych wielkich Domów Koniaku.
Marka Martell szybko zdobyła renomę w swojej ojczyźnie i poza jej granicami. To, co wyróżnia jej produkty na tle innych koniaków, to metoda podwójnej destylacji z wykorzystaniem tradycyjnych alembików. Dzięki niej koniak jest lekki i gładki. Nie bez znaczenia dla smaku trunków jest również jakość wykorzystywanych winogron – pochodzą one z czterech najlepszych mikroregionów francuskiego obszaru Cognac. Doskonałości koniak nabiera podczas leżakowania w dębowych beczkach z dębu Tronçais, dzięki ich właściwościom koniak jest bardziej łagodny, lżejszy i aromatyczny.