Nowa marka wysokiej klasy koniaku ma trafić na rynek. Chodzi o produkt nazywający się Zelia Cognac. Marka jest dziełem Fryderyka i Christa Dulin, którzy kupił winnicę i rozpoczęli nowe życie przy sprzedaży d’Angles w regionie Cognac. To nie jest sposób na „szybkie wzbogacenie się” dla tych dwóch miłośników koniaku. Spędzili ostatnie trzy lata studiów na degustacji brandy i koniaku w ich dążeniu do uruchomienia swojej marki premium.
Fryderyk i Christa przenieśli się do Cognac z trójką dzieci i uznaniem zdobytym przez przez całe życie dla dobrego wina i napojów spirytusowych. Ich nowy dom, Domaine de Cognac Zelia, sięga 1805 roku i znajduje się w samym sercu regionu Grande Champagne. Mają pięć hektarów winorośli, piękny dom i kilka winnic w miejscu, gdzie produkują swoje unikalne mieszanki koniaku od początku do końca.
Państwo Dulins nie chcą konkurować z dużymi domami koniaku. Zamiast tego, skłaniają się do wytwarzania koniaku w wersji rzemieślniczej – tylko 5000 butelek rocznie – które sprzedają bezpośrednio do konsumenta końcowego. Obejmuje to sprzedaż do jednych z najbardziej ekskluzywnych francuskich restauracji i 5-gwiazdkowych hoteli. A to oczywiście tylko początek.
Więc, czego możemy oczekiwać od Zelia Cognac? Pierwszym produktem jest Zeili Diamant nr 58: koniak, który składa hołd słynnemu zapachowi Chanel nr 5. Jest to mieszanka 58 różnych eaux-de-vie, wszystkie z regionu Grande Champagne 1er cru, a średnia wieku to 50 lat. Prezentowane w luksusowych, rzemieślniczych karafkach, wyprodukowanych przez mistrzowskich szklarzy. Na każdym etapie tworzenia Diamant nr 58 jest szczegółowo monitorowane przez Christa Dulin. Każda karafka jest podpisany przez nią osobiście. Cena jednej karafki Zelia Diamant nr 58 to 1400 euro.
W Salonie Eluxo również można znaleźć unikalne mieszanki koniaków. Jednym z nich jest dostępny na stronie http://eluxo.pl/koniak/5266-martell-cohiba-40.htmlMartell Cohiba.