Założona w 1948 roku, prowadząc niezależną specjalność szkockiej whisky, Douglas Laing & Co ogłosiła wydanie swojego nowego trunku – Rock Oyster.
Składając hołd morzu, Douglas Lainga Rock Oyster to Small Batch, który jest tworzony przy użyciu butelkowanych, najlepszych morskich słodów w tym te destylowane na słusznie cenionych wyspach Jura, Islay, Arran i Orkady.
Butelkowany w 46,8%, bez barwników i filtracji, te małe buteleczki partii mają morski i oceaniczny charakter soli morskiej, słodkiego torfu, dymu, w połączeniu z miodem i pieprzem.
Wiele uwagi i czasu poświęcono tworząc opakowanie na którym znajduje się zamówienie z ilustracją zarówno ostryg i morskiej sceny, opowiadając historię o tym żeglarskim alkoholu.
Wypowiadając się na temat nowej wersji, Dyrektor Zarządzający Douglas Laing – Fred Laing, powiedział: „Rock Oyster prezentuje archetyp wyspy. Posiada łagodny charakter torfu, dymu, wanilii, miodu i soli. Gdybym mógł wybrać tylko jeden dram, by przewieźć go dla entuzjastów whisky na Wyspach w Szkocji, byłoby to ten jeden. Rock Oyster będzie dumnie stał na półce obok naszego drugiego rdzenia regionalnie tematycznych, kadziowanych słodów – Big Torf Islay, Scallywag z Speyside i Timorous Beastie z Highlands. Mam nadzieję, że przyczynią się do dalszego rozwoju Douglas Laing”.
Douglas Laing Rock Oyster będzie dostępne u specjalistycznych sprzedawców Whisky od stycznia 2015.
W Salonie Eluxo można znaleźć wiele ciekawych pozycji Douglas Laing. Jedną z nich jest whisky Douglas & Laing Syndicate 58/6 dostępna na stronie : http://eluxo.pl/whisky/4908-douglas-laing-syndicate-58-6.html.