„Rewolucyjne narzędzie do drinków”, zwane Ardbeg Haar, używa wkładki ultradźwiękowej, która emituje szybkie wibracje, tworząc mikro kropelki nadające się „do picia”. Taką chmurę pijący trunek może spożywać przez słomkę.
Został on stworzony przez Ardbeg we współpracy z Harvard University i wynalazcom – profesorem Davidem Edwards oraz z jego paryskim centrum sztuki i projektowania Le Laboratoire. Ardbeg Haar bierze swoją nazwę od szkockiego słowa haar – co oznacza zimna mgła, która przesuwa się z morza bez ostrzeżenia, często otaczającej Islay i gorzelnię, która przylega do linii brzegowej.
Ardbeg proponuje, by jego Haar stosować do Ardbeg 10yo, Uigeadail oraz Corryvreckan.
„Haar wchodząca od morza jest tak znajomym widokiem dla ludzi żyjących na wyspie, jak cenny torf, który wpływa na nasze whisky,” powiedział dr Bill Lumsden, dyrektor destylacji i tworzenia whisky. „Wierzymy, że w tym rytuale próbkowania uchwyciliśmy istotę jego nieuchwytnych cech.” Urządzenie będzie dostępne do wykorzystania w barach, w tym Dabbous i Hakkassan w Londynie, Hawksmoor w Manchesterze i Tigerlily w Edynburgu.
Wcześniej w tym miesiącu, Ardbeg zaprezentował swoją nową whisky Perpetuum, która została stworzona w ramach obchodów 200-lecia gorzelni.
Salon Eluxo posiada duży wybór produktów Ardbeg. Jednym z ciekawszych i wartych polecenia jest Ardbeg Uigeadail http://eluxo.pl/alkohole/633-ardbeg-uigeadail.html