Pierwsza na świecie irlandzka whisky z beczki w której leżakował cydr, wódka zainspirowana Breaking Bad i gin w klasycznym stylu wiktoriańskim to przykłady najlepszych alkoholi, które weszły na rynek w czerwcu 2015.
Martini również zaprezentowała nową kolekcję „tradycyjnych” wermutów, podczas gdy jedna z gorzelni w Edynburgu wypuściła gin, który składa hołd miastom szkockiego wybrzeża. Historia zainspirowała również ostatnią pozycję ginu Tanqueray, który wykorzystuje przepis stworzony przez syna Charlesa Tanqueray, Charlesa Waugh Tanquereya. Tymczasem Paul Masson ujawnił swoją najnowszą ofertę smaku, a Jim Beam przygotował oficjalnie wydanie swojej długo oczekiwanej hybrydy szkockiej i Bourbonu.
Poniżej zestawienie alkoholi:
Poniżej zestawienie alkoholi:
We współpracy z Heriot-Watt University, firma Spencerfield Spirit wydała tylko 1000 butelek nowego Seaside Gin – zawierającego algi, bluszcz trawiasty i bluszcz ziemny wśród swoich niezwykłych botanicznych gatunków. Gin określony zostało jako lekko słodki o smaku mineralnym. Trunek ten tworzy się wykorzystując składniki z wybrzeża Edynburga i okolic. Seaside Gin jest obecnie dostępna tylko w Gin Distillery w Edynburgu oraz w barze Heads & Tales.
Tullammore Dew Cider Cask
William Grant & Sons uzyskał tytuł pierwszego producenta, ktry stworzył irlandzką whisky w beczkach po cydrze. Whisky Tullamore Dew Cider Cask, dostępne jest wyłącznie w duty free. Mówi się, że mają smak „torfu, dębu i słodycz cydru”.
Kolekcja Martini Vermouth di Torino składa się z Martini Riserva Speciale Rubino i Martini Riserva Speciale Ambrato, z których oba zostały stworzone w hołdzie dla tradycyjnych metod stosowanych przez pierwszych mistrzowskich zielarzy Martini. Martini Reserva Speciale Rubino jest wykonane przy wykorzystaniu win Langhe DOC Nebbiolo i zmieszane z wyciągiem z włoskiego świętego ostu i czerwonego drzewa sandałowego. Natomiast Martini Riserva Speciale Ambrato jest produkowany przy użyciu wina Moscato d’Asti DOCG, by stworzyć „lekko-gorzki” smak.
Heisenberg Blue Ice Vodka
Heisenberg Blue Ice Vodka został zainspirowany serialowym hitem z USA Breaking Bad i oferuje popularne cytaty „Heisenberga” (pseudonim głównego bohatera serii) Walter White. Bezglutenowa ziemniaczana wódka została uruchomiona przez właściciela Blue Ice Vodka właściciela 21st Century Spirits we współpracy z Sony.
Inna nowość w zasobach irlandzkiej whisky stworzona przez Irish Distillers to trunek kończący leżakowanie w beczkach wina Bordeaux, zwanego Green Spot Château Leoville Barton. Początkowo whisky dojrzewa w mieszance po Oloroso Sherry, po Bourbonie i w nowych amerykańskich dębowych beczkach przed przeniesieniem do beczek wina po Bordeaux leżakując tak od 12 do 24 miesięcy.
Paul Masson Grande Amber Red Berry
Opierając się na niezwykle udanym wariancie Paul Masson Grande Amber Peach, który maksymalnie podniósł sprzedaż marki w ciągu ostatniego roku, firma zaprezentowała wersję smakową Red Berry. W portfolio to drugi smak amerykańskiej wytwórni. Paul Masson Grande Amber Red Berry jest opisany jako „przemiła fuzja gładkiej w degustacji Paul Grande Amber Brandy i smaku dojrzałych, czerwonych jagód”.
Stworzony przez Thames Distillers’ Charles Maxwell i The Bloomsbury Club, grupy miłośników ginu, Gin Lane 1751 jest tworzony w „ klasycznym stylu wiktoriańskim”. Marka została nazwana Gin Lane na cześć zarówno słynnego obrazu Williama Hogartha, a także punktu ustawy o Ginie 1751, która doprowadziła do trudniejszego dostępu do ginu w Wielkiej Brytanii i jako taki trunek ten stał się bardziej respektowany. Utworzony z małej puli cały zakres wciąż składa się z klasycznego London Dry, London Dry Royal Strength, Victoria Pink Gin i Old Tom Gin.
Herradura Ultra
Herradura Ultra to mieszanka Casa Herradura’s Añejo i Extra Añejo Tequila, które zostały następnie poddane starzeniu przez 49 miesięcy w beczkach z białego dębu amerykańskiego. Po jego premierze w Meksyku,trunek został teraz wypuszczony w USA.
Najnowszy wyrób z limitowanej wersji wprowadzony do oferty ginu Tanqueray jest zainspirowany recepturą z 1880 roku, która została stworzona przez syna Charlesa Tanqueray – Charlesa Waugh. Tanqueray Gin oferuje „wybitne nuty jałowca z Toskanii” pomieszane z takimi przyprawami jak kolendra, arcydzięgiel, cząber zimowy i kora cynamonu. Każda ze 100 tysięcy butelek Tanqueray Bloomsbury zawiera podpis Charles Waugh Tanquereya.
Beam Suntory w końcu ujawniła szczegóły swojej długo oczekiwanej hybrydy Burbonu i szkockiej, Jim Beam Kentucky Dram opisany został jako „Bourbon premium w parze ze szkocką whisky Highland”, posiadający „aromat dymu” wraz z „nutami dębu i wanilii”.