Beam Suntory ogłosił rozpoczęcie edycji 2016 Yamazaki Sherry Cask single malt whisky. Yamazaki Sherry Cask 2016 (48% ABV) wykorzystuje wiele z tych samych gatunków whisky, które były używane w butelkowaniu 2013, który został nazwany „World Whisky of the Year” w Jim Murray’s 2015 Whisky Bible.
W najnowszym wydaniu, Master Blender Suntory Shinji Fukuyo, dodał również różne rzadkie sherry cask single malt, z których niektóre mają więcej niż 25 lat. Dzięki temu powstało whisky, które charakteryzuje się głębokim bogactwem i złożonością smaków.
W ciągu 92 lat swojej historii, Suntory stworzyło liczne beczki sherry i słody sherry. Master Blender Shinji Fukuyo, osobiście pojawia się w północnym regionie Hiszpanii i wybiera tylko te beczki, w których ukształtowała się delikatna równowaga chemii pomiędzy słodem i beczką sherry.
Fukuyo uważnie nadzoruje cały ten proces, od wyboru beczek, do zwęglania i starzenia się sherry. Po trzech latach starzenia się, beczki sherry są odsyłane do Suntory w Yamazaki, gotowe do odbioru i stają się Yamazaki Sherry Cask Whisky.
Ograniczona edycja do 5000 butelek, Yamazaki Sherry Cask 2016 będą dostępne w specjalistycznych sklepach od 1 lutego w sugerowanej cenie detalicznej 300 dolarów za butelkę.