Stowarzyszenie Plymouth Gin z Navy już dawno ustaliło, że w 2016 roku będą świętować swoje bogate dziedzictwo morskie z globalnym partnerem Plymouth na ekskluzywnej łodzi, Princess Yachts.
Rezultat? Plymouth Gin bar pojawiały się na różnych pokazach łodzi i specjalnie na tę okazję stworzono – Project 31 Cocktail. Napój pochodzi od nazwy jednej z pierwszych łodzi spółki, która została wykonana w 1968 roku. Princess Yachts (Project 31) został starannie odrestaurowany, aby odpowiednio świętować swoje 50-lecie.
Sam koktajl jest super. Jest przystępny, ale ma w sobie więcej głębi niż standardowe koktajle. Wyczuwa się w nim przede wszystkim ciekawy syrop z nutami kopru, lekką kwasowością jabłek oraz solą morską. Do tego koktajlu, według jego twórcy, pasuje 31 z klasycznych przekąsek (np. wędzony łosoś) i warto po niego sięgnąć.
Nawiasem mówiąc – syrop stworzony specjalnie do tego trunku może wydawać się trochę trudny do zrobienia, ale trwa to tylko około 15 minut i jest naprawdę bardzo łatwe. To jednak nie znaczy, że jest to propozycja dla tych, którzy chcą przygotować dużą ilość koktajlu. Z powodzeniem można zrobiony syrop przechowywać w lodówce.
-
40 ml Plymouth Gin
-
20 ml świeżego soku z cytryny
-
15 ml syropu z soku jabłkowego, kopru włoskiego i soli morskiej
-
1 cząstka Selera Gorzkiego
-
Pernod do przepłukania kieliszków
-
75 ml szampana
Jak to zrobić:
Wypłukać schłodzone kieliszki do szampana Pernod, wylewając nadmiar. Wymieszać Plymouth Gin, sok z cytryny, syrop i seler z lodem. Przelać mieszankę na dno wypłukanego kieliszka. Na górę wlewamy szampana. Udekorować gałązką kopru.
Wypłukać schłodzone kieliszki do szampana Pernod, wylewając nadmiar. Wymieszać Plymouth Gin, sok z cytryny, syrop i seler z lodem. Przelać mieszankę na dno wypłukanego kieliszka. Na górę wlewamy szampana. Udekorować gałązką kopru.
Jak zrobić syrop:
Sok i drobno posiekane jabłka Bramley gotować wraz z koszyczkami kopru. Przygotować roztwór soli morskiej z 1 części soli na 10 części wody. Dodać sól morską do soku z jabłek i kopru: 1 część roztworu soli morskiej do 25 części soku. Dodaj cukier puder, podgrzej (nie gotować!). Pozostawić do ostygnięcia, przelać do odtłuszczonych butelek. Przechowywać w lodówce.
W Salonie Eluxo znajduje się wiele różnorodnych Ginów. Jednym z nich jest dostępny na stronie: http://eluxo.pl/pl/gin/3001-tanqueray-gin-no-ten-07l.htmlTanqueray Gin No. Ten.