Tequila w 100% produkowana jest z soku niebieskiej agawy na bazie dawnej, XVII-wiecznej receptury, używanej przy produkcji srebrnej tequili. Rdzenie niebieskiej agawy (tzw. piñas) po zbiorach pieczone są przez kilkadziesiąt godzin w tradycyjnych glinianych piecach. Piñas nasycane są dymem ze zwęglonego drewna mesquite, a po kolejnych kilkudziesięciu godzinach suszenia mogą zostać poddane fermentacji. Maestro Dobel nie chce jednak zdradzać receptury oraz szczegółów procesu wędzenia nowego trunku, pozostawiając produkcję owianą tajemnicą.
Lekko dymiona, srebrna tequila Humito stanowi doskonałe dopełnienie spotkań przy grillu oraz wnosi orzeźwienie w letnie, gorące noce. Wędzony posmak jest ledwo wyczuwalny, ale dodaje trunkowi specyficznego aromatu i delikatności. Design butelki zachowany jest w prostej i estetycznej formie. Wytłaczana, szklana butelka z subtelną etykietą ma skupiać wzrok konsumentów na jej zawartości. Miłośnicy meksykańskich trunków produkowanych na bazie dawnych, naturalnych receptur z pewnością będą zachwyceni Humito Maestro Dobel.