The Benromach Distillery Company Ltd wprowadziła limitowaną edycję 41-letniej szkockiej whisky single malt. Ręcznie wykonany, z najwyższej jakości naturalnych składników, Benromach 1974 dojrzewał w destylarni Forres czekając na właściwy moment. To niezwykle rzadki rocznik, a edycja ograniczona jest tylko do 452 butelek.
Piękny bursztynowy kolor trunku, w połączeniu z lekkim wiśniowym zapachem, miesza się z aromatem rodzynek, zielonego jabłka oraz ostrą wonią skórki pomarańczowej. Wyczuwa się także bogate nuty smakowe wosku pszczelego, mentolu i ciemnej czekolady, a przy pierwszym łyku uderza posmak dojrzałych bananów, soczystych malin i czarnych porzeczek.
Projekt butelki i etykiety jest bardzo wymowny. Eleganckie kontury stylizowane na karafkę przypominają kształt destylatora, a sam miedziany kolor na szczycie butelki dodaje luksusowego akcentu całości. Pudełko reprezentuje ściśle styl domu Benromach, również bazując na skojarzeniu z urządzeniem do destylacji. Ciemne, szykowne drewno i białe akcenty mają oddawać wygląd wnętrza destylarni.
Do opakowania dołączona jest książka, dzięki której można zagłębić się w historię Benromach oraz poznać fascynujące opowieści ludzi związanych z produkcją whisky. To prawdziwa okazja dla miłośników tego trunku, którzy chcą spróbować czegoś całkowicie unikalnego i wyjątkowego.