Londyński bar The Gibson przygotował sezonową ofertę wyjątkowych drinków, inspirowanych dwunastoma miesiącami roku. Karta drinków stworzona została przez właściciela lokalu – Mariana Bake’a. Do przygotowywania tych koktajli wykorzystywanych jest 48 nietypowych składników, takich jak soplówka jeżowata, herbata z prawoślazu, fiołkowa galaretka, sos chutney z tamarillo, liście indyjskiej lilii (neem), sok z sałaty lodowej czy polenta z mąki z żołędzi. Do drinków dodatkowo podawane będą potrawy przygotowane z lokalnych składników.
Oto 5 najbardziej kreatywnych drinków z sezonowej oferty The Gibson:
1. Above the Clouds (październik) – Drink przygotowany na bazie rumu Mount Gay, herbaty z prawoślazu, soku z aronii, powideł śliwkowych, limonki, octu balsamicznego, syropu Mavi, mikstury golden preserve i pieprzu z Espelette.
2. Loch, Stock & Barrel (grudzień) – Propozycja składająca się z whisky Chivas Regal, świeżej cytryny, tabaki o miodowym aromacie, wina imbirowego ze szkockim ostem i wrzosem, zwęglonego bambusa i lodów z masła kakaowego.
3. Tea Time with Alice (czerwiec) – Owocowy koktajl z rabarbarowego ginu, kremu z czarnej porzeczki i malin, napoju herbacianego zmieszanego z lodami, herbaty mlecznej oolong z hibiskusem i świeżej cytryny.
4. Beyond the Pines (luty) – Drink na bazie połączenia whisky Monkey Shoulder i świerkowej żywicy, aperitif Kamm & Sons, cytryny, soku ananasowego, soku z bzu, miodu, sosu chutney z agrestu, imbirowego piwa, wasabi i zielonej herbaty machta.
