Destylarnia Victoria Distillers wprowadziła na rynek gin „Empress 1908 Gin”, przygotowywany w 100% z naturalnych składników. Jego intensywnie niebieska barwa pochodzi z kwiatów niebieskiego groszku, a w smaku wyczuwalne są nuty jałowca i grejpfruta.
Ten ręcznie wytwarzany gin jest przygotowywany w małych partiach, na bazie ośmiu składników z upraw Fair Trade (liściastej herbaty Fairmont Empress, jałowca, skórki z grejpfruta, nasion kolendry, płatków róży, kwiatów niebieskiego groszku, korzenia imbiru oraz kory cynamonu) i kukurydzy.
Naturalnie barwiony „Empress 1908 Gin” zmienia kolor z indygo na różowy po dodaniu do niego toniku lub cytrusów.
To gin z głębokim smakiem, odważny oraz wyrafinowany. Produkowany jest w miejscowości Victoria w Kolumbii Brytyjskiej (Kanada), w destylarni Victoria Distillers, która funkcjonuje od 2008 roku. Dostarcza lokalnie alkohol wysokiej jakości, o niepowtarzalnym smaku. Firma jest jedną z najstarszych destylarni produkujących w małych partiach, znana jest z kreatywności i wyróżniających się produktów.
W kanadyjskim mieście Victoria panuje klimat dawnego świata i brytyjskiej wrażliwości. Legenda tego miasta skupia się wokół luksusowego hotelu Fairmont Empress Hotel, wybudowanego w 1908 roku. To właśnie tam popularna stała się egzotyczna mieszanka herbaty Fairmont Empress, która rozsławiła miejscowość. Victoria Distillers postanowiła kultywować tę wyjątkową tradycję, produkując gin na bazie tej unikalnej herbaty.