Crown Royal to jedna z najpopularniejszych kanadyjskich whisky. Uznawana jest za trunek narodowy, nie tylko z uwagi na swoją wyjątkową historię, ale także unikalny, delikatny smak.
Na cześć królewskiej pary
Crown Royal po raz pierwszy pojawiła się w 1939 roku za sprawą Samuela Bronfmana, założyciela firmy Seagram. Jednak jej historia rozpoczęła się nieco wcześniej. W 1937 roku kanadyjski premier, Mackenzie King, przebywał w Londynie na koronacji króla Jerzego VI i postanowił zaprosić monarchę do Kanady. Samuel Bronfman został poproszony o opracowanie nowego typu kanadyjskiej whisky specjalnie na tę okazję. Po przetestowaniu 600 mieszkanek przygotowanych przez kierownika produkcji w Seagram, udało się stworzyć charakterystyczną i gładką whisky. Bronfman nazwał ją Crown Royal, by uczcić nadchodzącą wizytę brytyjskiej pary królewskiej. Butelka zyskała kształt korony królewskiej, a aksamitny pokrowiec w kolorze purpury dopełnił dzieła.
W 1939 roku, kiedy Kanadę odwiedził król Jerzy VI i jego żona, królowa Elżbieta, Crown Royal była gotowa. Skomponowana została z 50 wybranych whisky i zachwycała unikalnym smakiem. Para królewska podróżowała pociągiem, w którym znalazło się 10 butelek tej wyjątkowej mieszanki.
Tradycja znad jeziora Winnipeg
Crown Royal do tej pory produkowana jest w tym samym zakładzie, położonym nad brzegiem jeziora Winnipeg, w miejscowości Gimli w kanadyjskiej prowincji Manitoba. Crown Royal była dostępna wyłącznie w Kanadzie aż do 1964 roku, kiedy to wprowadzono ją na rynek Stanów Zjednoczonych. Od tego czasu została najlepiej sprzedającą się kanadyjską whisky w USA.
Ta niezwykła, delikatna i subtelna mieszanka stworzona na cześć brytyjskich monarchów, która po dziś dzień cieszy się niegasnącą popularnością oraz zachwyca smakiem koneserów luksusowych trunków.