

Whisky to jeden z najpopularniejszych trunków alkoholowych, wytwarzany ze zbóż i dojrzewający w drewnianych beczkach. Miłośnicy whisky na całym świecie doceniają jej unikalny smak i aromat. Chociaż kojarzona gównie ze Szkocją, whisky po raz pierwszy pojawiła się w Irlandii. To właśnie irlandzcy mnisi zaczęli wytwarzać ją jako leczniczy napój. Dopiero później produkcja rozwinęła się w Szkocji, która zdobyła w tym przewagę nad Irlandią. Jakie są różnice między szkocką whisky, a irlandzką whiskey?
Whisky a whiskey
Najszybciej zauważalną różnicą między trunkami jest pisownia ich nazwy. Na szkockich etykietach widnieje „whisky”, a Irlandzka „whiskey” otrzymała dodatkowe „e” w nazwie dzięki irlandzkim gorzelnikom. Chcieli oni, by w prosty sposób można było odróżnić ich produkty od szkockiej whisky i w ten sposób podkreślili jej odrębność.
Szkockie single malt
Szkocka whisky produkowana jest wyłącznie w Szkocji i występuje jako single malt, a rzadziej występuje jako blended, czyli w postaci mieszanki destylatów z różnych zbóż. Irlandzka whiskey głównie występuje jako blended, zdecydowanie rzadziej w postaci single malt.
Dymny aromat
Jęczmień wykorzystywany do produkcji torfowej szkockiej whisky wędzony jest w dymie torfowym, co wpływa na specyficzny dymny posmak trunku. Irlandzka whiskey najczęściej suszona jest po prostu gorącym powietrzem, a nie dymem (chociaż istnieją wyjątki takie jak destylarnia Connemmara). Różnica w sposobie suszenia widoczna jest w smaku, który w przypadku irlandzkiej whisky jest łagodniejszy.
Proces destylacji
W procesie destylacji również można zauważyć różnice. Irlandzka whiskey jest trzykrotnie destylowana, co nadaje jej delikatniejszego smaku. Szkocka whisky jest poddawana procesowi destylacji dwukrotnie, zyskując tym samym mocniejszy aromat. Różnice widoczne są nie tylko w samym procesie, ale też w kształcie użytych alembików. W przypadku whiskey irlandzkiej są one niskie i szerokie, a do produkcji szkockiej używa się naczyń o bardziej różnorodnych kształtach.
Różnice między szkocką whisky, a irlandzką whiskey sprawiają, że oba trunki mogą zjednać sobie miłośników o różnych oczekiwaniach. Jedni doceniają szkocką za jej bardziej wyrazisty smak oraz ziemisty posmak, a inni preferują delikatniejszy i lekko karmelowy smak irlandzkiej whiskey.
Po pełna ofertę whisky z różnych stron świata zapraszamy do Salonu Alkoholi ELUXO KLIKNIJ