Dwójka naukowców z Singapuru odkryła jak wyprodukować wino z … soi. Badacze z National University of Singapore stworzyli napój alkoholowy z serwatki, która powstaje w procesie produkcji tofu.
Projekt trwał trzy tygodnie, a wino otrzymało nazwę Sachi. Wywodzi się ona z języka japońskiego i oznacza „kwitnącą mądrość”. Sachi zaskakuje słodkim smakiem z wyczuwalnymi kwiatowymi nutami, bez posmaku soi. Zawiera od siedmiu do ośmiu procent alkoholu.
Twórcy Sachi twierdzą, że wino posiada zdrowotne walory. Serwatka z tofu zawiera wysoki poziom wapnia i unikalne składniki odżywcze takie jak prebiotyki czy przeciwutleniacze (izoflawiny), przyczyniające się do zdrowia kości, serca i zapobiegające nowotworom. Co więcej, serwatka jest płynnym odpadem w procesie wytwarzania twarożku sojowego, a jej recykling w postaci produkcji wina przyczynia się do lepszej ochrony środowiska.
To nie pierwszy raz, kiedy naukowcy National University of Singapore eksperymentowali ze smakami. Stworzyli też wirtualny koktajl, który za pomocą specjalnego urządzenia oddziałuje z naszymi zmysłami podczas picia. Z pewnością za jakiś zaskoczą kolejnymi innowacyjnymi osiągnięciami.