

W urokliwej miejscowości Tain, położonej w północnej Szkocji w regionie Highland, ulokowana jest destylarnia jednej z najbardziej cenionych szkockich whisky na świecie – Glenmorangie.
Wielowiekowa tradycja
Destylarnia Glenmorangie powstała w roku 1843, kiedy to jej założyciel, William Matheson, otrzymał licencję umożliwiającą mu legalne wytwarzanie whisky. Produkcja ruszyła w 1849 roku i od samego początku okazała się sukcesem. Już w 1880 roku whisky Glenmorangie trafiła na rynki Włoch i USA, zdobywając serca miłośników tego trunku. W roku 1918 marka Glenmorangie stała się własnością rodziny McDonald, ale w 2004 roku wykupił ją francuski koncern LVMH. Produkcja nadal odbywa się z poszanowaniem tradycji.
Dolina spokoju
Glenmorangie oznacza „dolina spokoju” w języku gaelickim szkockim. William Matheson zainspirował się spokojnym, pełnym uroku położeniem gorzelni nad brzegiem Dornoch Firth. Od samego początku założyciel dążył do stworzenia perfekcyjnej whisky single malt. Jego bezkompromisowe zaangażowanie opłaciło się, gdyż trunek cieszy się uznaniem po dzień dzisiejszy.
Pracownicy patronami marki
Od 1920 roku w destylarni zatrudnionych jest na stałe szesnastu mężczyzn, co stało się cechą rozpoznawalną marki. Na butelkach widnieje informacja, która oddaje hołd ich pracy – “Handcrafted by the Sixteen Men of Tain” („Wyprodukowano ręcznie przez Szesnastu Mężczyzn z Tain”. Mężczyźni pracujący w destylarni poświęcają swój czas, umiejętności i duszę, by tworzyć doskonały trunek.
Oferta whisky z destylarni Glenmorangie dostępna pod linkiem KLIKNIJ