

Moonshine, inaczej „księżycówka”, to amatorsko produkowany alkohol o bogatej historii i tradycji. W Ameryce w czasach prohibicji stał się symbolem walki z wysokimi podatkami. Produkowany najczęściej ze zbóż, ziemniaków czy owoców, jednych zachwyca gładkim smakiem, a inni trzymają się od niego na dystans. Poznaj pięć faktów o jednym z najbardziej kontrowersyjnych alkoholi.
1. Księżycowa nazwa
Nazwa „moonshine” pochodzi z Wielkiej Brytanii, gdzie używano jej by opisać różne nielegalne czynności wykonywane nocą, w blasku księżyca. W Ameryce, gdy na skutek wojny domowej wprowadzono prohibicję, ludzie rozpoczęli nielegalną produkcję alkoholu. Musieli robić po zmroku, by nie dać się złapać na nielegalnej działalności. „Księżycówka” powstała więc pod osłoną nocy.
2. XXX
Na butelkach moonshine niegdyś można było znaleźć symbol XXX. Oznaczał on, że mamy do czynienia z trzykrotnie destylowanym alkoholem – prawie czystym. Chociaż takich oznaczeń obecnie się nie stosuje, w pamięci wielu osób XXX zawsze będzie kojarzyć się z dobrej jakości „księżycówką”.
3. Moonshine i samochody
Gdyby nie moonshine prawdopodobnie nie istniałby jeden z najpopularniejszych rajdów samochodowych NASCAR. W latach 20., w Stanach Zjednoczonych, dwójka bimbrowników ulepszyła swoje samochody. Ich celem była skuteczna ucieczka przed policją w przypadku nakrycia ich na nocnej, nielegalnej produkcji moonshine. Z pościgów ze stróżami prawa narodził się pomysł na samochodowe wyścigi. NASCAR rozpoczął swoją działalność w czasach prohibicji, a nierzadko auta służyły do przemytu „księżycówki”.
4. Czy na pewno nielegalny?
Pierwsza legalna destylarnia moonshine została otwarta w 2005 roku, w Madison (Stany Zjednoczone). Marka Piedmont Distillers rozpoczęła sprzedaż legalnej „księżycówki”, korzystając z pozyskanych przepisów z lat 50. i 60. Ich moonshine jest potrójnie destylowany, a smaki owocowe przygotowywane są na bazie prawdziwych owoców, a nie sztucznych aromatów.
5. Moonshine na świecie
Prawie każdy kraj ma swoją nazwę na amatorsko produkowany alkohol. W Południowej Afryce nosi on nazwę „witblis”, a w Kongo znany jest jako „lotoko” i produkowany z kukurydzy lub manioku. W Rosji to „samogon”, a w Polsce najbardziej znany jest jako „bimber”. Na Bliskim Wschodzie, gdzie alkohol jest zakazany w wielu krajach, dostępny jest pod nazwą „arak”, a przygotowuje się go na bazie anyżu i owoców.
W Salonie Alkoholi ELUXO jest dostępny moonshine z programu “Bimbrownicy” – Tim Smith’s Climax Moonshine KLIKNIJ