Marka szampana M. Hostomme wprowadziła do swojej oferty musujące wino dojrzewające przez rok na dnie oceanu. Butelki umieszczone zostały w kontenerze na na głębokości ponad 60 metrów. Wino, które przebywa pod wodą dojrzewa w całkowitej ciemności co wpływa pozytywnie na jego jakość. Podobnie jeśli chodzi o stałą temperaturę dojrzewania, która w przypadku tradycyjnych winnic nie zawsze jest możliwa do osiągnięcia.
Szampan z dna oceanu otrzymał nazwę Abysse, a przed zanurzeniem w oceanie dojrzewał tradycyjną metodą przez cztery lata. Butelki po wyciągnięciu z wody nie są czyszczone, co pozwala zachować im unikalność i wyjątkowy wygląd. Na większości z nich można znaleźć muszelki, rozgwiazdy czy fragmenty podwodnej flory. Butelki Abysse pakowane są w eleganckie niebieskie pudełka, a każda z nich warta jest $1,900.
Szeroki wybór w szampanach różnych marek jest dostępny również w Salonie Alkoholi ELUXO.pl