Baskin-Robbins, czyli największa na świecie sieć sklepów z lodami, wprowadziła swoje pierwsze w historii połączenia wina i lodów. Mieli na celu przede wszystkim uhonorowanie Dnia Matki, a także świętowanie początku lata.
We współpracy z Rosenthal, członkowie teamu Baskin-Robbins stworzyli unikalne połączenia win i lodów. W pary dobrane zostały popularne gatunki wina z pysznymi lodami Baskin-Robbins. Każda para wyróżnia się kombinacją wyraźnego smaku wina z lodami, które je podkreślają. Dzięki temu stworzony został nowy sposób delektowania się lodami z przyjaciółmi i rodziną.
Do zestawów do wina i lodów należą:
- Pinot Grigio lub Grenache Blanc z lodami waniliowymi: orzeźwiające połączenie, maślany waniliowy smak lodów wydobywa wyraźne, zielone nuty owoców w winie.
- Riesling lub Gruner Veltliner z kremem pralinowym: pralinowe oraz karmelowe aromaty w lodach dobrze łączą się z nutami jabłek. Lody pomagają również uzupełnić świeże zielone nuty wina.
- Różowe wino z sorbetem Rainbow: cytrusowe i jagodowe smaki w sorbetach uwydatniają kwiatowe, owocowe nuty w winie.
- Pinot Noir z lodami czekoladowymi: światowej klasy lody z winem światowej klasy. Jedwabistość lodów uzupełnia wanilię i nuty owocowe wina, a także rozświetla je w ustach.
- Chardonnay z „Old Fashioned Butter Pecan”: słodycz lodów uzupełnia miodowy, maślany i dębowy charakter wina.
- Cabernet Sauvignon z Jamoca® czyli migdałową krówką: mocne smaki caberneta uwalniają orzechowe, kawowe nuty lodów.
- Sauvignon Blanc lub Albariño z malinowym sorbetem: świeży smak sorbetu wydobywa ostre akcenty i orzeźwiającą jakość wina.
- Merlot z czekoladą: klasyczne, pobłażliwe połączenie smakowe. Czekolada dopełnia w ustach smak wina, połączenie to przypomina czerwoną jagodę w czekoladzie.
Katy Latimer, wiceprezes ds. Innowacji kulinarnych stwierdziła, że w Baskin-Robbins zawsze mają dużo zabawy w trakcie wymyślania nowych, kreatywnych sposobów na cieszenie się lodami. Powstałe połączenia to pary idealne, doskonałe w trakcie świętowania wyjątkowych chwil w życiu.
Każdy smak lodów w połączeniu z winem można również smakować w nowym cieście “Floral Stripe”, który został zaprojektowany specjalnie z okazji Dnia Matki.